8 čajů s nízkým obsahem kofeinu

Mnoho z nás holduje kofeinu, který se stal naším pohonem v rychlé a hektické době. Dostatečně nás povzbudí, posílí mozkovou činnost a pomáhá našemu tělu snáze odbourávat tukové zásoby. Po zhruba čtyřech dnech pravidelného příjmu kofeinu a chvil plných energie a bystrosti se však naše tělo stává vůči kofeinu rezistentní. A velké dávky této látky před spaním vás přivedou k nespavosti, ztrátě energie a následné únavě. Je proto důležité se od kofeinu umět i na nějaký čas odpoutat či snížit jeho příjem na minimum. V dnešním článku vám představíme 8 čajů s nízkým obsahem kofeinu, které můžete popíjet během celého dne i ve večerních hodinách.

Bancha

Bancha(Lutz008)

Foto: Lutz008

Čaj bohatý na vápník a železo pochází ze země vycházejícího slunce, z Japonska. Bancha znamená běžný čaj a je vhodný k popíjení v průběhu celého dne. A pokud někdy zavítáte do Japonska a některé zdejší restaurace, často vám jej k jídlu nabídnou zdarma.

Lístky se pro tento čaj sklízí ze stejného čajovníku, z jakého vzniká i kvalitnější druh japonského čaje Sencha. Při první a druhé sklizni na jaře a v létě se vždy nejprve sbírají lístky na Senchu a teprve když keře opět obrostou, jsou celé otrhány a lístky se zpracují na Banchu. Z dalších, podzimních sklizní, vzniká už pouze Bancha.

Čaj obsahuje velké listy s příměsí stonků a listových zlomků. Vůně je sladší, připomíná bylinky. Nálev je žlutozelený, plné chuti a lehce hořkosladký.

Chutný nálev připravíte z přibližně 10 gramů čaje na 500 ml vody o teplotě mezi 70 a 80 stupni Celsia. První nálev nechejte louhovat zhruba 2 minuty, čas u dalších nálevů prodlužujte především podle chuti.

Genmaicha

GenmaichaJedná se o hnědou rýží ochucený čaj Bancha (nebo méně kvalitní Sencha). V dřívějších dobách si ji dopřávali chudí obyvatelé a díky své rýžové příchuti se popíjela také v časech náboženských půstů.

Tento čaj vás překvapí vůní dřevnatě až oříškově kouřovou, která není mezi japonskými čaji příliš typická. Nálev je žluté barvy s hnědými odstíny a výrazné, lehce uzené chuti.

Na nálev použijte zhruba 10 gramů čaje a zalijte 500 ml vody o teplotě 80 až 85 stupňů Celsia po dobu 2 až 3 minut. Druhý nálev snese i dvojnásobně dlouhé louhování.

Kukicha

Japonský čaj, který vzniká z toho, co zůstane po zpracování čajových lístků na jiné sorty čajů – z vytřízených stonků a řapíků.

Kukicha(rama)

Foto: Rama

Kukicha má světle zelenou barvu a aroma připomínající seno. Nálev nemá nikterak výjimečnou chuť, určitě však neurazí. Postrádá hořkost, kterou japonské čaje mají, což však může být pro někoho plusem.

Pro přípravu čaje netřeba zdráhat se použít větší množství, neboť nižší množství stonků a řapíků se v čaji v porovnání s lístky zdaleka tolik neprojeví.

Zalijte vodou teploty mezi 80 a 85 stupni Celsia. Louhujte asi 2 až 3 minuty. S dalšími nálevy časy prodlužujte a rozhodně se vyplatí experimentovat a objevit chuť, která vám bude vyhovovat (což platí o všech sypaných čajích).

Hojicha

Hojicha(FCartegnie)Jedná se o praženou variantu čaje Bancha nebo Kukicha a zpracovávány bývají i méně kvalitní lístky Senchy. Prudce opražené lístky nebo řapíky mají specifické aroma a nálev spíše oranžovohnědé barvy. V nálevu se snoubí sladká, oříšková a kouřová chuť.

Pro přípravu čaje můžete použít vodu o teplotě mezi 80 a 90 stupni Celsia a zhruba 10 gramů čaje na 500 ml vody. Louhujte alespoň po dobu 3 minut, podle chuti možno nechat louhovat i 4 nebo 5 minut.

Lu Shan Yun Wu

Čínský čaj, jehož čajovníky rostou na úbočích hory Lu. Název tohoto čaje se doslova překládá jako „čaj mraků a mlhy od hory Lu“. Lístky tohoto čajovníku, jež před přímým sluncem chrání mraky a ovívá vlhký vzduch, obsahují více chlorofylu a méně kofeinu.

Lístky jsou sytě zelené zelené barvy a ovocné vůně. Nálev má světle zelenou až žlutou barvu a jeho chuť je vyrovnaná a plná.

Na 500 ml čaje použijte zhruba 10 gramů sušených lístků, které zalijte vodou o teplotě mezi 70 a 80 stupni Celsia a nechte 2 až 3 minuty louhovat. Další nálevy louhujte vždy o něco déle.

Pai Mu Tan Imperial

Paimudan(soultea.de)

Foto: soultea.de

Čínský osvěžující a chuťově jemný bílý čaj. Lístky tohoto čaje jsou stříbřitě ochmýřené, nepolámané a s vysokým podílem čajových tipsů. Sběr probíhá v prvních jarních dnech a spolu s tipsem se sklízí několik přilehlých, mladých lístků.

Sušený čaj zaujme květinovým aroma připomínajícím vůni pivoňky. Nálev je jantarové barvy a sladké, ovocné vůně.

Na přípravu nálevu použijte vodu o teplotě 80 až 90 stupňů Celsia v množství 500 ml na zhruba 8 gramů čaje. Necháte krátce louhovat, maximálně 2 minuty. Při přípravě dalších nálevů dobu louhování prodlužujte.

Ya Bao

Do letních dnů opravdu výborný čaj, který dobře chutná i vychlazený s kostkami ledu. Svěží nápoj nasládlé a jemné chuti a vůně, jež vám připomene atmosféru lesů. Nálev je bílý s lehkým, žlutým tónem.

Pupeny pochází z keřů čajovníků, z nichž jsou sklízeny lístky pro Puerh a nezřídka i bývají lisovány do tvaru koláče.

Na přípravu je tento čaj opravdu nenáročný, neboť jej nelze přelouhovat. Pupeny zalijte vodou ihned po přejití varem a nechte louhovat zhruba 3 minuty. Připravit takto můžete ještě dva chutné nálevy. Opět ale nezapomeňte další nálevy louhovat delší čas.

White Monkey

Whitemonkey(soultea.de

Foto: soultea.de

Vysokohorský čínský zelený čaj. Je ručně zpracován z mladých lístků a neotevřených pupenů. Světle zelený nálev okouzlí příjemným, květinovým aroma a jemnou, sladší chutí.

Na zhruba 500 ml čaje použijte přibližně 10 gramů čaje a vodu o teplotě mezi 70 a 80 stupni Celsia. Louhujte 2 až 3 minuty, na další nálevy čas prodlužujte.

Přejeme dobrou chuť a věříme, že si u vás některý z těchto čajů najde místo nejen pro svůj nízký obsah kofeinu, ale také pro svoji chuť a aroma.

5 Komentáře/ů

  • Petr napsal:

    Mohl bych autora poprosit o zdroje k tomuto článku? Respektive by mě zajímalo vůči čemu má bílá pivoňka, nebo bílé čaje obecně, nízký obsah kofeinu. Děkuji

    • Sokju Sokju napsal:

      Nejsem sice autor článku, ale doufám, že chápu na co se ptáte a tak se pokusím odpovědět. Obsah kofeinu se vztahuje k reakci organismu na určitě množství této látky. Kofein působí na kůru velkého mozku, která „řeší“ únavu. Myslím, že obecně je hranice někde mezi 70-200 mg. Množství kofeinu ovlivňuje hlavně druh a stáří čajovníku a způsob zpracování čajových lístků po sklizni. Na základě těchto faktorů lze říci jaký čaj má nízký obsah kofeinu (<60 mg) a je tedy vhodný před spaním.

    • Rikjú napsal:

      Dobrý den,

      při psaní článku jsem vycházel především ze svých zkušeností a znalostí, které jsem získal prací v čajovně. Mám za to, že ačkoliv i bílý čaj obsahuje kofein, tak kvůli svému zpracování se do vody uvolňuje pomaleji, než je tomu u většiny zelených nebo například černých čajů.

      Rikjú

  • Mending napsal:

    Super, takže si už konečně můžu dát v čajovně něco jiného než černý bez, aniž bych riskovala, že pak probdím celou noc? 😀

  • Michal napsal:

    Tak to je paráda, před pár měsíci jsem byl v čajovně, kde jsem si chtěl nechat doporučit čaj na uklidnění. Při mém dotazu na doporučení mi obsluha se smíchem (který mě však nepopudil, naopak zvedl náladu) vysvětlila, že čaje obsahují kofein, který spíše nabudí než uklidní. Ano je to pravda. Hledal jsem tedy nějaké čaje, které mají kofeinu méně. Tento článek mi velmi pomůže k mému štěstí. Díky Michal

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *