Aktuálně o nepálském ortodoxním čaji

Pěstování čaje na úpatí třetí nejvyšší hory světa Kanchanjangha má historii dlouhou přibližně 150 let. První čajové zahrady byly založeny v Darjeelingu počátkem roku 1800 a pomalu se rozšiřovaly do kopců Ilamu v Nepálu. Od té doby se stal čaj nedílnou součástí nepálské kultury a také cennou tržní komoditou, která významně přispívá k místnímu a národnímu hospodářství.

zahrada_nepal(Naresh.limbu)

Autor: Naresh.limbu

Při produkci nepálského čaje nejde pouze o trhání několika listů. Prvním krokem čajové výroby je úzkostlivé dodržování následující mechaniky sbírání – dva listy a jeden pupen. Natrhané lístky jsou zpracovávány dvěma způsoby. První a převažující je metoda za využití strojů CTC na řezání, roztržení a stočení lístků a pupenů. Výsledkem je plně oxidovaný černý čaj. Druhý způsob je ortodoxní a vyžaduje ruční válcování listů a pupenů před jejich oxidací a umožňuje výrobu širšího spektra čajů.

Ačkoliv metoda CTC umožňuje hromadnou výrobu čaje, tak mezi priority řazena není. Tam se řadí ortodoxní způsob výroby, který nechává vzniknout čajům mnohých chutí, vůní, barev a vlastností určujících výslednou kvalitu čaje. Na základě dostupných údajů Nepál v současné době vyprodukuje cca 23 tisíc tun čaje ročně. Ortodoxního čaje z toho je pouze 4 500 tun a z toho je dále jen zhruba 200 tun certifikovaných jako ekologický čaj – což není vysoké číslo a v Nepálu z toho důvodu rostou tendence zvýšit produkci ekologického čaje.

Bohužel, organický průmysl zde čelí mnoha výzvám. Ortodoxní výroba čaje je silně orientována na zahraniční trh. To potvrzuje i skutečnost, že přes 80% tohoto čaje je dodáváno do Evropy a Severní Ameriky (téměř vždy přes prostředníky v Indii). Jednou z největších překážek a výzev je nedostatek přímého přístupu na mezinárodní trh. V praxi to znamená, že v Nepálu vyrobený ortodoxní čaj se nejprve prodá na indický trh, kde se buď prodá konečnému spotřebiteli, nebo je dále indickými společnostmi nabízen na mezinárodním trhu. Výsledkem tohoto procesu je, že ne pouze obchodníci nejsou schopni nastavit globální tržní ceny, ale i producenti a zemědělci jsou v pokušení zvyšovat jejich výnosy nadměrným užíváním hnojiv a pesticidů.

zahrada_nepal(Salikram sapkota)

Autor: Salikram sapkota

V rámci boje proti tomuto problému se Nepal Tea LLC a Nepali Tea Traders pokoušejí sami importovat ortodoxní organický nepálský čaj a distribuovat jej do velkoobchodů a maloobchodů. Toto opatření nejenže snižuje dlouhý řetěz překupníků, ale také poskytuje nejčerstvější čaje přímo do rukou konečných spotřebitelů (bez chemikálií a za přiměřenou cenu).

Role Kanchanjangha Tea Estate and Research Center (KTERC)

Zřízení Kanchanjangha Tea Estate and Research Center (KTERC) v roce 1984 znamenal významný mezník v nepálském organickém čajovém průmyslu.

Dle příběhu začalo všechno v době, kdy v roce 1954 navštívil 15letý chlapec Darjeeling a byl nadšený z klidu, který našel uprostřed krásných čajových zahrad pokrývajících dárdžilinské kopce. Při procházce začal uvažovat o vysokém životním standardu dělníků v porovnání s lidmi z jeho vesnice, kteří zápasili se základními podmínkami pro život. Když se vrátil do Phidim (malá vesnice v nepálském Ilamu), přivezl s sebou vizi na založení čajové továrny, která by pozvedla životní úroveň jeho vesnice.

KTERC

Zdroj: www.worldoftea.org

Tento chlapec se jmenoval Deepak Prakash Baskota a díky svému silnému odhodlání a revoluční vizi ekologického zemědělství se stal průkopníkem organického hnutí. Sdružil pozemky více než 100 zemědělců do družstva a formoval KTERC s mantrou „lidi a planetu před ziskem“. V současné době se na 95 hektarech půdy pracuje podle ekologicky etických zásad.

KTERC poskytuje bezplatné bydlení na plný úvazek zemědělcům a bezplatné vzdělání všem jejich dětem (cca 2400 dětí do současné doby). A zavádí také další rozvojové projekty.

nepal_krava

Zdroj: www.worldoftea.org

Jednou takovou iniciativou je „cow-bank projekt“ na kterém se podílí také Rotary Club USA. Projekt distribuoval zemědělcům 36 krav. Prodej mléka a dalších mléčných výrobků přináší zemědělcům další příjmy. Kravský trus si KTERC kupuje zpět a používá jej jako organické hnojivo pro své čajové zahrady. Jedinou povinností pro zemědělce je vrácení svých prvních telat do KTERC, takže mohou být distribuovány do dalších domácností v nouzi.

Tento model se ukázal být nejenom udržitelný, ale také výhodný (z důvodu bočního zisku a prémiových mezd) pro zemědělce ochotné přejít k organickému pěstování. V současné době tak existuje přes 295 hektarů půdy splňující rostoucí poptávku po organickém čaji v této oblasti.

Překážky na cestě

Zatímco poptávka po nepálském organickém čaji zůstává prvořadým na mezinárodním trhu, průmysl se snaží napojit také na místní trh s čajem. Možná vzhledem k vyšším cenám a omezené výrobě spojené s ekologickým ortodoxním čajem pije většina nepálské populace čaj CTC. Dalším možným důvodem může být nedostatek povědomí o ortodoxním čaji mezi lidmi, neboť pěstování čaje je kvůli jeho ekologickým potřebám geograficky omezeno na konkrétní regiony. Nicméně v uplynulých letech projevili různé čajové bary a salonky snahu vzdělávat v tomto směru místní obyvatelstvo (tzn. seznamovat je s ortodoxním nepálským čajem). Ke zdejším průkopníkům v této oblasti patří některé prominentní čajové místa – Ting’s Tea Lounge, BG Tea Bar a Teafresho. Této snaze také pomáhají samotní farmáři/obchodníci, kteří prodávají své čaje místně.

vyroba caje_nepal

Zdroj: www.worldoftea.org

Mezi všemi problémy, kterým zdejší čajový průmysl čelí, jsou nejnaléhavější také ty týkající se energií a nových technologií. Velmi časté a všudypřítomné jsou v Nepálu palivové krize. Přes exponecionální pokroky v dostupných technologiích se Nepál stále opírá o zastaralé metody. Z tohoto důvodu se výroba přesouvá směrem k ekologičtějším a účinnějším energiím, které umožní stabilní produkci, vyšší výtěžnost a úspornost.

Stejně tak je důležité, aby v půdě zůstávaly základní živiny. Důležitost tohoto potvrdili i uskutečněné studie – zdravotní stav půdy a biologická rozmanitost jsou naprosto nezbytné pro dobré zdraví rostliny. Z tohoto důvodu je důležité rozšiřovat znalosti v oblasti vědy a výzkumu, které by mohly v budoucnu výrazně pomoci při řešení problémů.


Zdroj informací k článku:

The Current State of Organic Orthodox Tea in Nepal

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *