Čaj jako pomocník v našem těle

Čaj je po vodě druhý nejrozšířenější nápoj na naší planetě. Stal se součástí našich dnů a každý pije ten, který mu přináší to správné potěšení. Může to být několikrát denně nebo jen párkrát do týdne. Může se jednat o černý, bílý, zelený čaj či dokonce o pu-erh, žlutý čaj nebo oolong. Pijeme jej a věříme, že našemu tělu přináší to nejlepší. Proč by také ne, jde přece o tisíce let zkušeností, které se současná medicína snaží podložit nesčetnými studiemi. My vám dnes přinášíme nejen ty pozitivní, ale také negativní účinky čajů.

cina_caj(Pinus)

Camellia sinensis (foto: Pinus)

Vědecká zkoumání přinesla tyto výsledky:

  1. Pití zeleného čaje zvyšuje schopnost těla přeměňovat tuky na energii, čímž podporuje hubnutí. Nemůžeme si ale myslet, že když začneme pít zelený čaj, začneme automaticky hubnout. To vyžaduje vyvinutí mnohem většího úsilí.
  2. Studie se zabývají také působením čaje proti rakovině. Čínské výzkumy poukazují také na fakt, že v oblastech, kde se pil čaj silnější a pravidelně, byl výskyt rakoviny žaludku mnohem nižší, než tomu bylo v oblastech, kde byl popíjen nepravidelně. Schopnost čaje preventivně působit proti rakovině potvrzovaly i další výzkumy – látky obsažené v čaji omezují působení nitrosaminů, zabraňují působení karcinogenů a snižují jejich výskyt v krvi.
  3. Antioxidanty obsažené v čaji zbavují naše tělo přebytku volných radikálů (tyto dvě látky by měly být v rovnováze), které značně přispívají ke vzniku diabetu, urychlují proces stárnutí, podporují vznik nádorů, narušují imunitu a dále například zvyšují riziko neplodnosti mužů. Je však třeba doplnit, že tyto radikály jsou pro tělo i prospěšné – bílé krvinky s jejich pomocí likvidují mikroorganismy, kvasinky či jiné parazity a také umožňují oplodnění vajíčka.
  4. Některé studie vyvracejí tvrzení, že čaj naše tělo dehydratuje. Autoři těchto studií naopak tvrdí, že hydratuje stejně jako voda.
  5. zelenycajNa základě několika teorií je s pravidelným popíjením čaje spojován nižší výskyt Parkinsonovy choroby i jiných neurodegenerativních nemocí.
  6. Čaji je také připisována schopnost snižovat možnost výskytu srdečních chorob. Podporuje srdeční i oběhovou činnost, zabraňuje srážení krve. Je také dobrým bojovníkem proti vysokému tlaku, za což jsou odpovědné katechiny, které blokují enzym způsobující zužování cév.
  7. Prováděné výzkumy také poukázali na existenci chemických látek v zeleném čaji, které podporují tvorbu kostí a zpomalují jejich řídnutí. V čaji byla například objevena látka EGC (epigallocatechin), která působením na daný enzym aktivuje růst kostí.
  8. Fluor obsažený v čaji chrání naše zuby. V případě problémů se zápachem z úst může být také výborným pomocníkem díky svým antibakteriálním účinkům.
  9. Čaj je používán také jako dezinfekce vnějších zranění a k čistění pleti.
  10. Obsah kofeinu, theobrominu a theofylinu příznivě ovlivňuje činnost centrální nervové soustavy, udržuje naši mysl v kondici, zlepšuje soustředěnost a podporuje dobrou náladu. Mimo to pomůže zvýšit i náš fyzický výkon mobilizací mastných kyselin, které tělo využije coby energii.
  11. Prokázán je pozitivní účinek na trávicí soustavu a podpora udržení správné mikroflóry.
  12. Pro své dezinfekční účinky potlačuje působení chřipkových virů, množení stafylokoků či bakterií způsobujících salmonelózu.
  13. Přirozený obsah minerálů (draslík, vápník, hliník, železo, sodík, fluor, mangan, zinek atd.) a vitamínů (B1, B2, B6, C, E, P). Zdaleka však svým množstvím neobsáhnou denní potřebu našeho těla a nedoporučuje se proto opomíjet jiné zdroje těchto minerálů a vitamínů.
  14. V jedné ze studií, které se účastnilo více, než 40 tisíc dospělých Japonců se došlo k závěru, že prodlužuje život, což je i celkem logické vzhledem k výše popsaným bodům. Nedá se to však tvrdit, pokud krom pití čaje budeme žít značně nezdravým životním stylem.

lžička čajeNegativní dopady pití čaje mohou být následující:

  1. V jedné studii bylo zjištěno, že u mužů, kteří vypili přes 7 šálků čaje denně, se riziko vzniku rakoviny prostaty zvýšilo o 50 procent.
  2. Vysoký příjem této tekutiny může způsobit i kosterní fluorózu, neboť čaj obsahuje fluorid (podle výzkumu po dobu tří let popíjet denně několik litrů čaje).
  3. Svá negativa přináší i příliš velké množství kofeinu – nervozitu, úzkost, třes, nespavost. Lidé náchylní k chudokrevnosti a osteoporóze by taktéž neměli přijímat velké množství kofeinu, neboť na základě některých studií bylo zjištěno, že znesnadňuje rozpustnost a tedy také vstřebávání vápníku a železa (což se dá, na základě studie Wisconsinské univerzity, napravit enzymem tanázou, který je obsažen v citronové šťávě a zvyšuje rozpustnost železa o 27% a vápníku o 24%).
  4. Podpora produkce trávicích šťáv může být nevhodná zejména pro lidi trpící žaludečními vředy.
  5. Negativní dopad může bezpochyby zapříčinit také zapíjení léků čajem. Některé z množství látek v něm obsažených totiž mohou vyvolat v kombinaci s léky nežádoucí účinky.
  6. Z jednoho výzkumu prováděného na krysách vyplynulo, že den starý zelený čaj může zvyšovat riziko vzniku rakoviny.

kvalita_cajeNa závěr článku je nutné dodat, že ne vše je zcela jednoznačné, existují i výzkumy, které si navzájem odporují. Z tohoto důvodu je potřeba si přiznat, že na závěry o léčivých účincích čaje je zatím stále brzo a dosavadní výsledky zkoumání se mohou v průběhu času v mnohém změnit a o mnoho informací nás také obohatit.

V potaz je třeba brát i další aspekty výroby a prodeje čaje. Účinek čaje ovlivňuje jeho původ, způsob pěstování a zpracování. Důležitá je také správná příprava čaje. V dnešním světě se bohužel nabízí i možnost záměrného podsouvání některých informací za účelem zvyšování prodeje.

A nakonec záleží především na každém z nás, jak se po daném čaji cítíme a jaké pozitivní nebo negativní účinky na sobě při pravidelném pití čaje pozorujete.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *