Čaje a byliny v souvislosti s překyselením žaludku

Překyselení žaludku, odborně gastroezofageální reflux (GERD) neboli také jícnový reflux, je zdravotní stav, který se projevuje zpětným tokem žaludeční kyseliny. Většina lidí vnímá překyselení jako pálení žáhy a v hrudníku, ačkoliv může způsobovat mnohé další symptomy. Překyselení žaludku mnohdy bývá dáváno do souvislosti s čajem a naopak pomoci proti překyselení mají nálevy připravené z léčivých rostlin. My se do těchto tvrzení ponoříme hlouběji a nejprve Vám předložíme výsledky některých výzkumů zaměřených na čaj a gastroezofageální reflux, poté se zaměříme na roli bylin při překyselení a představíme Vám některé byliny vhodné k mírnění tohoto neduhu.

Důvodů překyselení žaludku může být celá řada a na vině bývá většinou souhrn různých aspektů. Stres, špatné složení stravy a nevhodně načasované stravování bývají častou příčinou. Při překyselování je potřeba sledovat, zda není konzumováno velké množství kyselinotvorných potravin. Dále je vhodné omezit konzumaci sladkostí a tučných jídel. Mnozí si myslí, že za překyselením stojí kyselé potraviny, ale ve skutečnosti tomu tak být nemusí. Na pálení žáhy se doporučuje vypít sklenici neperlivé vody s citronovou šťávou, která je chuťově kyselá, ale přesto pálení žáhy tlumí. Při častém pálení žáhy se doporučuje vynechat sladké perlivé nápoje a nahradit je čistou neperlivou vodou, vhodné je i zpestření pitného režimu bylinkovými čaji. Pitný režim je v tomto případě opravdu důležitý. Každodenní vypití dvou až tří litrů neslazené neperlivé vody totiž dokáže z těla odstranit velké množství škodlivých látek a zároveň tělo očistit od překyselení.

Obavy z překyselení bývají připisovány také čaji a lékaři i některé populární lékařské internetové stránky často spojují gastroezofageální reflux s působením kofeinu a doporučují lidem s těmito problémy kromě změny stravovacích návyků omezit také pití čaje. Bohužel tato doporučení příliš nerozlišují různé zdroje kofeinu, kterými mohou být čaj, káva nebo soda. Jako příklad lze uvést web WebMD, který udává kofein ve svém seznamu 10 potravin způsobujících pálení žáhy a spojuje zde všechny tři výše zmíněné zdroje kofeinu, aniž by zde uvedl důkazy o skutečném podílu čaje na pálení žáhy.

Způsobuje čaj překyselení žaludku?

V prohledané lékařské literatuře nebyl nalezen žádný text, kde by bylo v souvislosti čajem uváděno, že přispívá nebo zhoršuje překyselení žaludku. Naopak bylo zjištěno, že to tak zřejmě není. Dále také existují informace, které označují spojení mezi překyselením a kofeinem za falešné. Na základě těchto zpráv byl kofein jak příčina jícnového relfuxu určen nesprávně kvůli asociaci s kávou, která zhoršuje tento zdravotní stav prostřednictvím obsahu jiných složek.

Čaj je v porovnání s kávou a většinou ovocných šťáv značně méně kyselý. Ačkoliv jsou tedy kyselé potraviny také vnímány jako ty, které přispívají k překyselení žaludku, kyselost čaje je mírná a k samotnému vyvolání překyselení nestačí.

zelenycaj

Studie zkoumající čaj v souvislosti s překyselením žaludku.

  1. V roce 2004 zkoumala norská studie účinky kávy a čaje na GERD na vzorku tisíců lidí. Tato studie nezjistila žádný ať už pozitivní nebo negativní účinek v souvislosti s překyselením žaludku.
  2. V Německu se uskutečnila studie, která zahrnovala 7 tisíc dospělých osob a zkoumala vlivy životního stylu na GERD. Ani tato studie nepřinesla důkaz o tom, že by čaj způsoboval překyselení žaludku. Za hlavní faktory byla určena obezita a kouření.
  3. Třetí studie pochází z roku 2007 a jejím cílem bylo zkoumat účinky čaje (černý čaj), kávy a čisté vody za pomoci přidání nebo odebrání kofeinu z každého z těchto nápojů. Závěrem bylo zjištění, že pouze káva vedla k vzniku GERD. Čaj měl podobný účinek jako čistá voda. Z této studie vzešel také závěr, že kofein pravděpodobně nemá žádný vliv na žaludeční šťávy.

bylinky nápoj

Bylinky jako vítaná pomoc v boji s překyselením žaludku

Ačkoliv v říši bylinek existuje hned několik zástupců, kteří mohou překyselení utlumit a nastolit rovnováhu v trávicím traktu, je třeba brát vědomí, že je nutné nejdříve odstranit příčinu překyselení.

Pokud jste našli příčinu překyselení svého žaludku, tak i přesto můžete čas od času své tělo „odkyselit“ pomocí různých přípravků na bylinné bázi. Kromě potravinových doplňků lze volit i bylinné nálevy, které popíjejte během dne. S překyselením mohou do jisté míry pomoci čerstvé i sušené bylinky, ze kterých si připravíte nálevy, ale od akutního překyselení vás rozhodně nezachrání, neboť jak bylo již řečeno, je nutné odstranit příčinu. Bylinné nálevy pak pomohou s mírným překyselením nebo jako přírodní prevence. Z léčivých rostlin byste určitě mohli vyzkoušet například osvědčenou mátu, meduňku, pelyněk, bazalku, majoránku, heřmánek, proskurník, tužebník, řebříček, v posledních letech oblíbený zázvor, sléz nebo třeba řepík lékařský.

Vhodné druhy bylin při potížích s překyselením

Heřmánek pravý
(Matricaria chamomilla)
Řepík lékařský
(Agrimonia eupatoria)
Sléz lesní maurský
(Malva sylvestris ssp. mauritiana)
Zázvor pravý
(Zingiber officinale)
Řebříček obecný
(Achillea millefolium)
Meduňka lékařská
(Melissa officinalis)
Tužebník jilmový
(Filipendula ulmaria)
Máta peprná
(Mentha piperita)
Bazalka pravá
(Ocimum basilicum)
Pelyněk pravý
(Artemisia absinthium)
Proskurník lékařský
(Althaea officinalis)
Majoránka zahradní
(Origanum majorana)

Jedna z nejuniverzálnějších bylin, které u nás rostou. Heřmánkový čaj se na překyselení žaludku a na pálení žáhy používá již mnoho generací. Heřmánek není nutné ani kombinovat s jinou léčivkou, nálev si můžete připravit pouze z jeho květů, které zalijete horkou vodou.

hermanek

 

Bylinka s jasně žlutým květenstvím se používá při zánětech žaludku. Pozitivně působí hlavně tím, že podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluče.

repik

Sléz je často opomíjenou bylinkou, která pomáhá při zánětech žaludku i střev, navíc snižuje podráždění trávicího traktu. Používá se i při léčbě žaludečních vředů.

slez

V rozumném množství podporuje trávení a příznivě působí při zažívacích obtížích. S jeho množstvím se to ale opravdu nesmí přehánět. Pak naopak způsobuje trávicí problémy a pálení žáhy. Navíc pro jeho užívání mají jistá omezení i kojící a těhotné ženy.

zazvor

 

Hořká a svíravá chuť této bylinky nás může mnohdy odrazovat od jejího užívání, přesto patří mezi účinné přírodní léky. Podporuje sekreci žaludečních šťáv, zlepšuje trávení a zastavuje pálení žáhy.  Pomáhá i při léčbě žaludečních vředů.

rebricek

Příjemná citronová chuť ji řadí mezi nejoblíbenější bylinky, které si můžeme vypěstovat na zahradě i v květináči za oknem. V bylinném nálevu uvolňuje žaludek, podporuje chuť k jídlu a snižuje pálení žáhy. Neuvolňuje pouze trávicí trakt, ale má pozitivní účinky i na psychiku, proto se užívá těsně před spaním.

medunka

Tato planě rostoucí bylina, se kterou se setkáte na okrajích lesů a vodních ploch je jak stvořená pro užívání při žaludečních obtížích. Výrazně snižuje kyselost trávicích šťáv a spolehlivě zasahuje při pálení žáhy. Užívá se i při léčbě žaludečních vředů.

tuzebnik

Výrazně mentolová chuť máty pomáhá při žaludečních nevolnostech. Podporuje trávení, uklidňuje žaludek, zmírňuje pálení žáhy a podporuje tvorbu žaludečních šťáv.

mata

Tato jednoletá bylinka je známá hlavně jako skvělé koření, které se hodí na přípravu různých pokrmů, ale užívat ji můžete i v podobě léčivého nálevu, který je účinný hlavně na různé typy zánětů žaludku a uvolňuje žaludeční křeče. Navíc podporuje chuť k jídlu.

bazalka

Výrazně hořká chuť pelyněk předurčuje k léčbě problémů se žaludkem. Dávejte si ovšem pozor na jeho dávkování! Prospěšný je pouze v malých dávkách. Kojící a těhotné ženy by se mu měly raději úplně vyhnout.

Artemisia cana (5018427122)

Tato vzhledově zajímavá léčivka obsahuje slizové látky, které chrání žaludeční sliznici. Účinně pomáhá při pálení žáhy a při léčbě žaludečních vředů.

Guimauve officinale dans les prés salés de la plage de Donnant

Jednoletá majoránka spolehlivě podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, uvolňuje žaludeční i střevní křeče a pozitivně podporuje sekreci žaludečních šťáv. Je opět známá spíše jako koření, ale lze ji užívat samotnou i ve spojení s jinými bylinami v léčivých nálevech.

Origanum majorana 001

Zdroje:

M. Nilsson et. al., Lifestyle related risk factors in the aetiology of gastro-oesophageal reflux, Gut., Vol. 53 No. 12, pp. 1730–1735, December 2004.

M. Nocon et. al., Lifestyle factors and symptoms of gastro-oesophageal reflux – a population-based study, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Vol. 23, No. 1, pp. 169-174, January 2006.

B. Wendl et. al., Effect of decaffeination of coffee or tea on gastro-oesophageal reflux, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Vol. 8, No. 3, pp. 283–287, June 1994.

H. Suzuki et. al., Japanese Herbal Medicine in Functional Gastrointestinal Disorders, Neurogastroenterol Motil. Vol. 21, No. 7, pp. 688-696, July 2009.

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Gastroezofage%C3%A1ln%C3%AD_reflux_(pediatrie)

http://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/top-10-heartburn-foods#1

https://en.wikipedia.org/wiki/Gastroesophageal_reflux_disease

www.ratetea.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *