Gaiwan

gaiwan

Gaiwan

Gaiwan nebo jinak řečeno zhong je tradiční čínské čajové nádobí na přípravu čaje. Není vhodný na přípravu všech druhů čajů, ale záleží především na jeho uživateli, který čaj si v něm připraví. Nejlépe se v něm připravují velkolisté čaje, které se dobře slévají a není nutné používat sítko, abychom zabránili pronikání lístků do hotového nálevu. Z počátku se používal nejvíce na přípravu zelených čajů. Tato čajová sorta se zalévá chladnější vodou a při slévání nebo jiné manipulaci nebyl gaiwan příliš horký.

Z čeho se gaiwan skládá

Celý gaiwan zahrnuje tři části. První z nich je poklička gai, další je miska wan, odtud slovní spojení gaiwan, poslední část je talířek tuo. První část, tedy poklička, je však vůči talířku a misce spíše novodobá záležitost. Byla přidána pro udržení aroma čaje a funguje také jako sítko při slévání či pití čaje. Předchůdcem gaiwanu je miska chawan. Ten popsal čajový mistr Lu Yu slovy: „Tato zvláštní miska musela být dostatečně velká, aby pojala všechny nástroje a činnosti spojené s přípravou čaje, a zároveň dostatečně malá, aby se dala pohodlně držet v rukou při pití.“ K inovaci z chawanu na gaiwan došlo za vlády dynastie Ming. Za vlády dynastie Qing byl gaiwan uznán za oficiální císařskou nádobu na pití čaje. Optimální objem gaiwanu se pohybuje kolem 200 ml.

Postup pro přípravu čaje z gaiwanu

Dalo by se říct, že vše půjde lépe ve zručnějších rukách. Připravit čaj z gaiwanu však nakonec zvládne každý i přesto, že to minimálně na začátku bude vyžadovat trochu trpělivosti. A nebo nákup gaiwanu s drážkami na slévání nálevu, kde stačí pouze držet víčko, aby při překlopení nespadlo a nerozbilo se.

  1. Jako první gaiwan předehřejte nalitím a opětovným vylitím horké vody. Vylitá voda bude zchladlá, poslouží proto dobře při nultém nálevu (ten můžete, ale také nemusíte provést). Pokud budete provádět nultý nálev, vodu slijte do např. do sléváčku.
  2. Do misky nasypte požadované množství čaje –  cca 2 až 6 gramů v závislosti na objemu gaiwanu (lístky musí mít možnost se co nejvíce rozvinout*), druhu čaje a vašich chuťových preferencích.
  3. Zalijte čaj vodou – u čínských zelených čajů se teplota vody pohybuje obvykle v rozmezí 70 – 80 stupňů celsia. Neopomeňte si ale zjistit doporučený způsob přípravy konkrétního čaje a dle něho teplotu upravte.
  4. V případě nultého nálevu vodu zakrátko slijte – přiklopte pokličku, následně trochu poodkryjte a slijte tak, aby ven neproklouzly čajové lístky. Čajové lístky se tímto zvláční. Jako další variantu, pokud nechcete nebo není doporučeno použít nultý nálev na zvláčnění lístků, nechte lístky v předehřátém gaiwanu trochu déle, než je zalijete vodou.
  5. Nyní je vhodná doba k prvnímu přivonění a vychutnání si aroma.
  6. Po přivonění nalijte do misky vodu, lijte ji po stěnách, aby se čajové lístky ve vodě zvířily (dodržujte teplotu vody pro patřičný čaj). Dojde tím k uvolnění silic a zbarvení.
  7. Při vícero zalití lijte od třetího nálevu vodu doprostřed misky. Tím narušíme vrstvu čajových lístků.
  8. Čajové lístky je možné během louhování míchat pokličkou a přivonět si k nim.
  9. Máte-li kvalitní jemnou čajovou sortu zeleného nebo bílého čaje, doporučuje se louhovat čajové lístky bez pokličky.
  10. Jednotlivé nálevy cedíte vždy stejným způsobem – poodkryjete pokličku a přes škvíru mezi pokličkou a miskou čaj slijete.
gaiwan_casti

jednotlivé části zleva: wan, tuo, gai