Červnové bezobraní, které stojí za to

Ne nadarmo se říká „před heřmánkem klekni a před bezem smekni“. Právě teď jsou bezové keře obalené bílými květy, které voní už na dálku. Určitě jejich sběr nepromeškejte, květy totiž obsahují celou řadu cenných látek, které oceníte v parném létě i při nachlazení v zimě.

Právě nyní je ten nejlepší čas na sběr bezových květů.

Právě nyní je ten nejlepší čas na sběr bezových květů.

Bez černý (Sambucus nigra) zná zřejmě každý, ale jen málokdo by ho hledal pod starými zlidovělými názvy jako bzinčí, bazičky, blivánky nebo keř čarodějný. Daří se mu v živné nepříliš suché půdě poblíž cest, na okraji lesů nebo na rumištích. Pokud nevěříte sběru léčivek ve volné přírodě a obáváte se znečištění květů, můžete si bezové rostliny vypěstovat i na své zahradě a vytvořit si tak vlastní zdroj léčivých květů. Semenáčky se vám možná zatoulají samy od sebe na pozemek nebo si kupte ve specializovaných zahradnictvích sazenice. Pokud vám bez připadá spíše jako neodbytný plevel, kterého je všude dost, věřte, že se na jeho pěstování někteří pěstitelé dokonce specializují. Jedná se totiž nejen o léčivku, ale také o dřevinu důležitou při tvorbě krajinářských úprav. Plní důležitou ekologickou funkci, přičemž ho ocení hlavně ptáci, kteří si na podzim smlsnou na jeho temně fialových plodech. Ty ostatně můžete zpracovat na sirup nebo marmeládu i vy sami.

Připravte si vlastní bylinkové směsi s bezem, které lze užívat preventivně nebo třeba při nachlazení.

Připravte si vlastní bylinkové směsi s bezem, které lze užívat preventivně nebo třeba při nachlazení.

Zpátky ke květům

V červnu nás zajímají zatím pouze květy, které sbírejte v suchém počasí. Květenství nesmí být vlhká, jinak hrozí jejich znehodnocení. Sušte optimálně na sítech v dobře větrané místnosti. Bezové květy jsou silně obalené pylem, a ačkoliv budí dojem, že je nutné je před zpracováním omýt vodou, určitě to nedělejte. Výjimku představuje zpracování na sirup nebo limonádu, kde se doporučuje květy mírně opláchnout pod studenou vodou. Pokud ale máte zajištěnou bezpečnou a nezaprášenou sklizeň, lze promývání zcela vynechat. Mytím se totiž zbytečně zbavujete vůně a pylu, který stojí za velkou částí úspěchu. Kvítky v každém případě zbavte hmyzu, který tyto vonné poklady přitahují jako magnet. Zpracování bezových květů má již dlouhou tradici. Dříve se bez nich neobešla žádná domácí lékárnička. Pokud při léčbě méně závažných nemocí a pro zdravotní prevenci raději sáhnete po přírodních přípravcích, určitě bez nevynechejte a rychle se vydejte na sběr, ať vám neodkvete. Bílé květy obalené pylovými zrnky totiž obsahují vitamíny A, C, skupinu B, dále pak třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, rutin, cukry a další důležité látky. Při léčbě se uplatňují jejich potopudné a močopudné účinky, které hrají důležitou roli především při tlumení horečky. Nálevy z květů se užívají při bolestech krku, rýmě, při nemocech ledvin nebo také při léčbě zánětu dásní. Proti obtížím v dutině ústní se z bezu vyrábí dokonce účinné kloktadlo.

Co si můžete z bezu vyrobit

Květy se dají zpracovat čerstvé, ale pro dlouhodobé uchování je budete muset pečlivě usušit. Při pozvolném sušení v dobře větrané místnosti si ušetříte větší množství léčivých látek, pokud ale budete muset sklizeň květů dosušit umělým teplem, můžete využít sušičku na ovoce nebo troubu. Zvláště v druhém případě je nutné počítat s dosoušením na co nejnižší teplotu, abyste se zbytečně nepřipravili o léčivé látky. Bezové kvítky se perfektně hodí do různých bylinkových směsí určených především pro léčbu nachlazení nebo kašle. Bez má výraznou květinovo-ovocnou chuť, která ovšem nemusí být každému příjemná. Pokud jeho chuti příliš neholdujete, můžete ho zkombinovat s dalšími druhy bylin výrazné chuti, se kterými se skvěle sedne. Dobře se kombinuje například s meduňkou, mátou nebo šípkem. Čerstvé květy jsou poměrně dost dekorativní a mají svůj nezaměnitelný půvab. Perfektně se hodí na zdobení šlehačkových nebo čokoládových moučníků, na kterých krásně vyniknou. Tím všem možnosti použití čerstvých květů nekončí. Můžete si vyrobit domácí bezový sirup nebo šumivou limonádu pro letní osvěžení a v domácí lékárničce by určitě neměly chybět bylinné směsi s bezovými květy, po kterých sáhnete při nachlazení.

Sbírejte plně nakvetlá květenství pouze na neznečištěném stanovišti.

Sbírejte plně nakvetlá květenství pouze na neznečištěném stanovišti.

Několik osvědčených receptů

 Kromě kosmatic obalených v těstíčku z mouky, vajec a mléka se můžete pustit i do dalších kulinářských pokusů, které si můžete upravovat dle vlastních chutí. Limonády, bylinné nálevy a sirupy jsou nejen léčivé, ale stejně tak dobře chutnají, takže s nimi nemají problém ani malé děti. Léčivé nálevy můžete pít prakticky celý rok, a to nejen při nachlazení. Bez se skvěle kombinuje například s mateřídouškou, měsíčkem, hluchavkou, dobromyslí a s mnoha dalšími bylinkami. Pokud se v bylinkách už trochu vyznáte, zkuste si umíchat bylinnou směs dle vaší chuti.

Zimní čaj proti nachlazení a chřipce

Recept:

  • 1 díl bezového květu
  • 1 díl lipového květu
  • 2 díly mateřídoušky
  • 1 díl meduňky
  • 1 díl plodu růže šípkové

Osvěžující bylinný nálev pro pití během celého roku

Bez sušte v dobře větraném prostoru co nejkratší dobu, kvítky jinak hnědnou.

Bez sušte v dobře větraném prostoru co nejkratší dobu, kvítky jinak hnědnou.

Recept:

  • 1 díl bezového květu
  • 1 díl měsíčku
  • 1 díl květu hluchavky bílé
  • 2 díly dobromysli
  • 1 díl mateřídoušky

Bezový květový sirup – klasický recept

Recept:

  • 50 čerstvých květů
  • 80 g kyseliny citronové
  • 5 ks středně velkých citronů v bio kvalitě
  • cca 2,5 kg třtinového cukru
  • 2,5 – 3 l vody

Bezové květy očistěte od hmyzu a jen lehce opláchněte studenou vodou. V hrnci přiveďte k varu vodu, do které vsypte kyselinu citronovou. Po vychladnutí přidejte plátky citronu a bezové květy. Směs nechte v chladu macerovat asi jeden den. Druhý den směs přeceďte přes plátýnko. Kapalinu mírně zahřejte a přisypte cukr, který se musí rozpustit. Jakmile se začnou ze dna uvolňovat bublinky, odstavte z plotýnky. Ještě teplý sirup nalijte do připravených sklenic.

Bezový květový sirup – rozšířený recept

Recept:

  • asi 20 větších květenství bezu
  • svazek meduňky nebo menší svazek máty
  • 0,5 kg medu v bio kvalitě
  • 0,5 l čerstvé limetkové šťávy (lze nahradit citronem)
  • 15 ks plátků limetky
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • stejné množství vody a cukru, nejlépe třtinový (například 3 l vody, 3 kg cukru) – poměr si můžete upravit. Pokud chcete sirup sladší, přidejte cukr, pokud máte raději kyselejší, uberte cukr, přidejte limetky nebo citrony).

Nejdříve svařte stejný poměr vody a cukru. Jakmile směs trochu vychladne, přidáme optimálně vodou neomyté a od hmyzu očištěné bezové květy a lehce promícháme. Přidáme kyselinu citronovou, limetkovou (citronovou) šťávu a vmícháme med. Nakonec přidáme meduňku nebo mátu. Tuto směs nechte macerovat asi tak tři až čtyři dny v chladu. Každý den promíchejte. Po ukončení macerace směs slejte přes plátýnko a uchovávejte ve sklenicích.

Bezová okurkáda pro letní osvěžení

Recept:

  • 4 l vody
  • 15 bezových květů očištěných od hmyzu, záleží na vás, zda květy promyjete vodou
  • 1 – 2 citrony v bio kvalitě
  • 0,4 – 0,5 kg třtinového cukru
  • 0,5 čajové lžičky droždí

V létě oceníte šumivou bezinkovou limonádu, kterou můžete doplnit osvěžující okurkou, která dodá důležité vitamíny a minerály. Navíc opravdu skvěle osvěží. Nejdříve svařte vodu s cukrem, po mírném zchladnutí přidejte šťávu z citronu. Po vychladnutí přidejte květy bezu a sušené droždí. Směs pečlivě promíchejte a nechte jeden den odstát. Po uplynutí macerace směs slijte přes plátýnko do sklenic a uchovávejte v chladu. Limonádu se snažte spotřebovat co nejdříve. Podávejte s plátky čerstvé okurky, část můžete dokonce i nastrouhat. Přidejte led a máte skvělé letní osvěžení plné vitamínů.

Upozornění!

V České republice se můžete setkat se třemi druhy bezu. Ačkoliv je bez černý poměrně nezaměnitelný, určitě si při sběru květů dávejte pozor, abyste nezavítali k jeho kolegům. Prvním je bez bez chebdí (Sambucus ebulus), který má sice stejně jako bez černý temně fialové plody, ale jeho výhony mají bylinný charakter. Dalším druhem je bez červený (Sambucus racemosa), který jistě znáte z lesních pasek nebo okrajů listnatých lesů. Je typický svými červenými plody, jejichž použití v kuchyni sice někdo po úpravě schvaluje, ale jiní spíše zatracují. Pokud patříte mezi silné pylové alergiky, sběr bezových květů jistě nebude patřit mezi vaše oblíbené činnosti, jsou totiž úplně celé obalené žlutým pylem. Bez černý všeobecně patří mezi pylové alergeny.

1 Komentář

  • Lubomír Květoň napsal:

    Perlivá limo-láhev od okurek-3,5l,3-4 velké květy bezu,zalít převařenou vodou s cukrem/dle chuti,citron na plátky a na slunci je za pár dní hotovo.Mňam,samá bublinka z přírody.Škoda.že to nejde celý rok.Je to jako burčák,!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *