Degustace



ČAJE

NEČAJE

BYLINNÉ ČAJE

DEGUSTACE



 

degustace_cina

Čína

Z Číny k nám proudí nespočet druhů čajů, které rozdělujeme podle způsobu sběru a zpracování na čaje bílé, zelené, polozelené, žluté, ovoněné, kvetoucí a dodatečně fermentované. Každá sorta se vyznačuje specifickou chutí, vůní a dalšími vlastnostmi a vyžaduje také odlišný způsob přípravy. Mezi těmito čaji se nachází mnoho skvostů – k těm nejznámějším a nejlepším patří například Tie Guan Yin, Dong Ting Bi Luo Chun, Jun Shan Yin Zhen či Xi Hu Long Jing. V každém čínském kvalitním čaji se ukrývají tisícileté zkušenosti, které jsou patrné jak při pohledu na zpracovaný a usušený čaj, tak také v jeho aroma a chuti …

degustace_japonsko

Japonsko

Do Japonska se čaj dostal z rukou čínských buddhistických mnichů už v 9. století. Japonští pěstitelé naslouchali radám o způsobech pěstování čajovníků a ochotně přijímali zkušenosti mnichů. V průběhu dalších století však do naučených poznatků vtiskli mnoho ze své kultury a stylu života a dále způsoby pěstování, zpracování i podávání čaje rozvíjeli po svém …

degustace_indie

Indie

Indie je i přes skutečnost, že v ní čajový průmysl vzkvétá teprve necelých 180 let, obdobně významná, jako Čína a Japonsko, kde se k pěstování, zpracování a popíjení čaje váže historie dlouhá tisíce let. Objevování čaje a počátky jeho pěstování v Indii a zrod vyhlášeného Darjeelingu má zajímavou historii spojenou především s britskými kolonizátory …

degustace_nepal

Nepál

Nepálský čaj pěstovaný na hranici s indickým Darjeelingem bývá chuťově velmi podobný čajům z Darjeelingu. A není již pouze výjimečné, když chutná ještě lépe. Zpracováván bývá i stejnou metodou a jedná se tedy o černé, lehce oxidované čaje s příchutí čaje zeleného. Nálev bývá tmavší barvy a chuť sladká až ovocná.

degustace_sri_lanka

Srí Lanka

Název čaje Cejlon je pozůstatek z doby, kdy se celý ostrov takto nazýval. Později se však rozhodlo k navrácení se k původnímu jménu – Srí Lanka. Označení Cejlon zůstalo čaji zejména z toho důvodu, že už tehdy tvořil významnou část exportu a jeho změna by tak mohla mít negativní dopady na další vývoz. Ročně bývá vyprodukováno 200 až 300 tisíc tun čaje, což je zhruba 20% z celkové světové produkce …

degustace_tchajwan

Tchaj-wan

Když se řekne tchajwanský čaj, většina vyznavačů dobrého čaje si vzpomeneme na výborné oolongy, které jsou pro tuto zemi typické a ve světě ceněné. Tento ostrov jihovýchodní Asie původně obývaný domorodými kmeny byl v průběhu mnoha století osídlen čínským obyvatelstvem. Spolu s ním se na ostrov dostalo mnoho pěstitelů čaje, výrobců keramiky a zkrátka lidé, pro které byl čaj a jeho kultura životní vášní …

degustace_kena

Keňa

Říká se, že čaj se do Keni dostal spolu s indickými muži, kteří zde budovali potřebnou infrastrukturu a práci si zpříjemňovali popíjením svého čaje. Keňané jej začali pěstovat a později se propěstovali až k vlastní odrůdě čajovníku …