Lao Bai 1996

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje
Lao Bai 1996

  • bílý čaj,
  • rok sklizně čajových lístků: 1996.

  • Čína.
Lao Bai 1996

  • Vůně je zpočátku velmi sladká, postupně přechází do oříškové a na konci připomíná vůni lesa.
  • Barva nálevu je žlutá až tmavě hnědá.
  • Chuť je zpočátku velmi hutná a kulatá, postupně přechází do oříškové, jablečné a meruňkové. V poslední fázi je chuť plnější a mizí nasládlé tóny. Po celou dobu je znatelné, že čaj procházel postupnou fermentací.
Lao Bai 1996V květnu roku 2017 stál gram 20 Kč.

Lao Bai 1996Gaiwan: objem 150 ml / 6 g čaje.

  1. nálev – proplach (95 ºC),
  2. nálev – 95 ºC, 20 s,
  3. nálev – 95 ºC, 10 s,
  4. nálev – 95 ºC, 20 s,
  5. nálev – 95 ºC, 30 s,
  6. nálev – 100 ºC, 50 s,
  7. nálev – 100 ºC, 120 s.

Další informace o čaji

K čaji jsem se dostal v rámci degustace několika bílých čajů. Porovnávali se čaje z roku 2014, 2010, 1996, 1980. Bylo velmi zajímavé pozorovat projevy archivace, která spočívala u prvních dvou čajů v postupné oxidaci a u dalších dvou spíše ve fermentaci. Při ochutnávání a porovnání těchto čajů bylo nanejvýš příjemné sledovat proměnlivé chutě a vůně nálevů a jak se čaje celkově projevovali.

Fotodokumentace degustace

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vylouhované čajové lístky

vylouhované čajové lístky