Shou Mei 2010 (v plechovce)

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje
Shou Mei_2010_6

  • bílý čaj,
  • rok sklizně čajových lístků 2010,
  • rok zabalení čajových lístků 2015,
  • kultivar: Da Bai (Fuding).
Shou Mei_2010_6

  • Nanping City, provincie Fujian, Čína.
Shou Mei_2010_6

  • Vůně ovocná po sladkých zralých jablkách, ke konci nálevů připomíná směs skořice, jablek a cukru (náplň do domácího štrůdlu), poslední nálevy voní po starším dřevě.
  • Barva nálevu je žlutá.
  • Chuť se postupně mění z ovocné, nasládlé po hutnou, ale stále jemnou bez trpkého závěru. Ani pátý nálev v závěru nedrhne
    a je velmi jemný. Při šestém nálevu již čaj začíná pomalu drhnout v závěru, ovšem je to jen kratičká doba, tento jev velmi brzo odezní.
Shou Mei_2010_6V prosinci roku 2016 stálo balení (40 g plechovka) 700,- Kč.

Shou Mei_2010_6Gaiwan: objem 120 ml / 4 g čaje.

  1. nálev – 80 ºC, 50 s,
  2. nálev – 90 ºC, 20 s,
  3. nálev – 90 ºC, 20 s,
  4. nálev – 90 ºC, 30 s,
  5. nálev – 90 ºC, 40 s,
  6. nálev – 95 ºC, 70 s.

Legenda o čaji Shou Mei

Legenda vypráví o líných Xiao bratřích, kteří žili ve vesnici Nankeng. Tyto bratři zdědili čajovou zahradu, se kterou si spíše nevěděli moc rady. Neznali metody sklízení čajových lístků a ani se moc nehrnuli do jejich zpracování, které pro ně bylo spíše složité. Vyrobit tak oolong či nějaký výtečný černý čaj, bylo nad jejich schopnosti. Vymlouvali se, že chtějí ušetřit za uhlí, které by jinak museli používat na topení či pečení při výrobě oolongů.

Nejen jejich lenost, ale také spíše neschopnost vedla k tomu, že neuplatňovali žádné kroky zpracování čaje, které by zahrnovali zručnost a složité přípravy jako například pečení či rolování a podobně. Čajové lístky tak pouze rozložili na zem pod slunce, několikrát je promíchali a poté přesunuli do stínu. Vesničanům, kterým čajové lístky prodávali, nápoj tak zachutnal, že byli zvědavý, jak se vlastně lístky zpracovávají. Problém byl ovšem v tom, že když místní špehovali bratry, jak zpracovávají čajové lístky. V domnění, že používají složité metody zpracování, nic neobjevili, protože jediné, co viděli, bylo, jak bratři lístky rozprostřou na bambusové rohože na slunce a poté je nechají chvíli ve stínu. Neuvědomili si tak, že je to to jediné, co vlastně bratři s čajovými lístky dělají.

Více informací najdete také v článku Legenda o čaji Shou Mei.

Fotodokumentace degustace

Shou Mei_2010_2

balení čaje – plechovka

balení čaje - plechovka s čajem

balení čaje – plechovka s čajem

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vylouhované čajové lístky

vylouhované čajové lístky