Lapsang Souchong 2015

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje
Lapsang Souchong 2015_29

  • červený čaj,
  • rok zpracování 2016 (jaro).
Lapsang Souchong 2015_29

  • provincie Fu-jian, Čína.
Lapsang Souchong 2015_29

  • Vůně je výrazná, kouřovitá až uzená.
  • Barva nálevu je tmavě hnědá.
  • Chuť je velmi výrazná s velmi dlouhým dozvukem uzené chuti.
Lapsang Souchong 2015_29V srpnu roku 2016 byla cena čaje 4.4 Kč/gram.

Lapsang Souchong 2015_29Gaiwan: objem 150 ml / 5 g čaje.

  1. nálev – 95 ºC, 30 s,
  2. nálev – 95 ºC, 35 s,
  3. nálev – 95 ºC, 90 s,
  4. nálev – 100 ºC, 180 s,
  5. nálev – 100 ºC, 300 s,
  6. nálev – 100 ºC, 450 s.

Rozšiřující informace
Čaj je „pražen“ v  bambusových koších nazvaných honglong. Na oheň se používá výhradně borové dřevo bohaté na pryskyřice. Po daném čase je čaj ponechán k oxidaci a následně dosušen opět na otevřeném ohni.

K čaji se váže příběh, který se odehrává v období dynastie Čching. Oblastí Wu-Yi procházela armáda a obsadila továrnu na čaj kvůli přespání. Došlo proto ke zpozdění výroby čaje a tak výrobci sušení urychlili tím, že nechali čaj sušit nad doutnajícím borovým jehličím. Čaj zpracovaný tímto způsobem se stal velmi oblíbeným a tak se tímto tradičním způsobem připravuje dodnes.

Fotodokumentace degustace

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vylouhované čajové lístky

vylouhované čajové lístky