Chen Ming Jian Dong Pian Si Ji Chun Oolong 2017

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje
Si Ji Chun 2017

  • oolong,
  • lehce oxidovaný,
  • rok sklizně 2017 leden.
Si Ji Chun 2017

  • Ming Jian, okres Nantou, Taiwan,
  • zahrada pana Chena,
  • kultivar – Si Ji Chun.
Si Ji Chun 2017

  • Vůně je velmi jemná, spíše mléčná až smetanová.
  • Barva nálevu je světle zelená.
  • Chuť je jemná, květová, nasládlá.
Si Ji Chun 2017V dubnu roku 2016 byla cena čaje 4.2 Kč/gram.

Si Ji Chun 2017

Gaiwan: objem 150 ml/5 g čaje.

  1. proplach – 90 ºC,
  2. nálev – 85 ºC, 60 s,
  3. nálev – 85 ºC, 60 s,
  4. nálev – 90 ºC, 30 s,
  5. nálev – 90 ºC, 30 s,
  6. nálev – 95 ºC, 50 s,
  7. nálev – 95 ºC, 70 s.

U tohoto typu čaje doporučujeme způsob přípravy Gong-Fu Čcha.

Rozšiřující informace
Název Si Ji Chun oolong, Four Seasons oolong nebo v českém překladu Věčné jaro pochází ze jména kultivaru, ze kterého se čaj vyrábí. Tento kultivar, jehož lístky jsou v porovnání s klasickými listy oolongu drobnější, vznikl křížením čajových keřů Wu-i a Chin Shan a je ideální na výrobu čaje typu oolong a baozhong. Podle legendy ho v roce 1981 objevil neznámý farmář poblíž tchajwanského města Tchaj-pej v oblasti Muzha. Od té doby si čaj získal popularitu a začal se pěstovat na mnoha místech ostrova, zejména na západní straně.

Oolong, jak už napovídá jeho název, se může sbírat po celý rok. Běžně se sbírá sedmkrát i osmkrát do roka. Nejlepší čaj pochází z období zimní sklizně. Tento oolong byl sklizen v pozdní zimní sklizni (leden 2017), jedná se tedy o skutečný Dong Pian wulong.

Fotodokumentace degustace

Si Ji Chun_cajove listky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vyluhované čajové lístky

vyluhované čajové lístky