Si Ji Chun oolong 2015

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje

  • oolong,
  • jemně pečený, lehce oxidovaný
  • rok sklizně 2015 Listopad.

  • kraj Nantou, Taiwan,
  • kultivar – Si Ji Chun.

  • Vůně je květinová.
  • Barva nálevu je žlutá, postupně přecházející na zelenou.
  • Chuť je jemná, květinová.
V květnu roku 2016 byla cena čaje 1.9 Kč/gram.

Gaiwan: objem 150 ml/5 g čaje.

  1. proplach,
  2. nálev – proplach,
  3. nálev – 85 ºC, 70 s,
  4. nálev – 85 ºC, 50 s,
  5. nálev – 90 ºC, 30 s,
  6. nálev – 90 ºC, 40 s,
  7. nálev – 95 ºC, 70 s,
  8. nálev – 95 ºC, 100 s.

U tohoto typu čaje doporučujeme způsob přípravy Gong-Fu Čcha.

Rozšiřující informace
Název Si Ji Chun oolong, Four Seasons oolong nebo v českém překladu Věčné jaro pochází ze jména kultivaru, ze kterého se čaj vyrábí. Tento kultivar, jehož lístky jsou v porovnání s klasickými listy oolongu drobnější, vznikl křížením čajových keřů Wu-i a Chin Shan a je ideální na výrobu čaje typu oolong a baozhong. Podle legendy ho v roce 1981 objevil neznámý farmář poblíž tchajwanského města Tchaj-pej v oblasti Muzha. Od té doby si čaj získal popularitu a začal se pěstovat na mnoha místech ostrova, zejména na západní straně.

Tento oolong, jak už napovídá jeho název, se může sbírat po celý rok. Běžně se sbírá sedmkrát i osmkrát do roka. Nejlepší čaj pochází z období zimní sklizně.

Fotodokumentace degustace

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vyluhované čajové lístky

vyluhované čajové lístky