Domácí aroniový sirup plný antioxidantů

Konec prázdnin a začátek školního roku je tou nejlepší dobou pro zpracování plodů různých druhů drobného ovoce. Mezi současné oblíbence mezi českými zahradníky a stoupenci zdravého životního stylu jednoznačně patří keř nebo menší stromek nazývaný jako aronie nebo také černý jeřáb. Z plodů si právě teď můžete vyrobit chuťově netradiční marmeládu, džem nebo sirup za studena, který si díky šetrné výrobě zachová maximum vitamínů a skvělých antioxidantů, kterých je v plodech obsažena opravdu bohatá zásoba.

Aroniový sirup se zázvorem oceníte i v chladnějším období.

Aroniový sirup se zázvorem oceníte i v chladnějším období.

V polovině července jsme vám představili výrobu bylinného sirupu za studena, který si díky šetrné přípravě a zpracování surovin zachová vysoký obsah vitamínů. Podobně si připravíte i aroniový sirup, který perfektně nahradí jakékoliv méně zdravé slazené nápoje, dochutíte jím zmrzlinu nebo moučníky. Víte, že se tento sirup také přilévá do některých druhů piva? Nápoj díky sirupu získá zajímavý říz, který vás postaví na nohy. Výroba sirupu za studena je navíc opravdu rychlá, budete na ni potřebovat pouze asi dvoulitrovou sklenici, umyté a mírně nadrcené nebo rozpůlené plody, třtinový cukr, citrony, limetku a zázvor, který sirupu dodá jemně pálivou chuť. Pak také samozřejmě dvě šikovné ruce, a pokud chcete sklenici zajímavě ozdobit, tak si připravte výřez látky a stuhu.

Plody aronie jsou bohaté nejen na vitamín C, obsahují i bohatou zásobu železa, jodu a dalších prvků.

Plody aronie jsou bohaté nejen na vitamín C, obsahují i bohatou zásobu železa, jodu a dalších prvků.

Zázračná aronie

Aronii objevíte pod botanickým názvem temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa), který přesně vystihuje temně černé plody, které dozrávají nejčastěji v září, letos se ale na sklizeň můžete vydat dokonce i v srpnu. Sklízejte pouze plně dozrálé černé plody. Zajímavé je, že se v některých státech aronie nekonzumuje začerstva. Může za to trpká chuť, která nemusí být každému zrovna příjemná. Já osobně ji mám opravdu ráda, ale chutě máme každý úplně jiné. Pokud se chcete dočkat sladších plodů, počkejte si tak do října nebo do doby, kdy plody projdou prvním mrazem. Podobně jako u mišpule plody zesládnou, přesto počítejte s dost specifickou chutí. Díky výzkumům víme, že se konzumace aronie opravdu vyplatí, protože obsahuje jedno z největších množství antioxidantů. Kromě nich ale obsahuje také pořádnou zásobu vitamínu C, železa, fluoru, manganu a jódu. Funguje jako prevence rakoviny, užívá se při střevních potížích a výrazně snižuje krevní tlak. Navíc je díky obsahu sladidla vhodná i pro diabetiky, pomáhá při onemocnění štítné žlázy, údajně zlepšuje paměť a posiluje imunitní systém. Tím ovšem výhody aronie ani zdaleka nekončí. Z tmavých plodů se vyrábí kromě sirupů a marmelád také víno, džusy, můžete jimi doplnit jogurt, přidat do pečeného čaje nebo si sklizeň uchovat zamraženou na horší časy.

Podzimní zbarvení keře aronie.

Podzimní zbarvení keře aronie.

Když ji budete chtít pěstovat…

Pokud na svou zahradu hledáte rostlinu, která je opravdu nenáročná, je aronie ta správná volba. Snese totiž přísušek a na kvalitu půdy nemá žádné specifické požadavky. Dobře se jí daří na slunci i v polostínu a hravě si poradí i se znečištěným stanovištěm. Jistě vás také potěší, že ji mnozí pěstitelé řadí mezi okrasné rostliny. Na podzim vás překvapí svým oranžově růžovým zbarvením listů, které je vidět už z dálky. Pěstovat ji můžete v podobě keře nebo menšího roubovaného stromku.

Kromě aronie potřebujete cukr, citrony, limetku a zázvor.

Kromě aronie potřebujete cukr, citrony, limetku a zázvor.

Jak na to

Co budete potřebovat:

  • asi jeden litr studenou vodou propraných plodů očištěných od stopek
  • 1 kg třtinového cukru
  • 2 citrony v bio kvalitě
  • 1 limetka v bio kvalitě
  • kousek na plátky nakrájeného zázvoru

Výroba vám zabere asi dvacet minut. Omyté a od stopek očištěné plody nahrubo nasekejte nožem nebo krátce rozmixujte v mixéru. Plody nemixujte příliš najemno, měly by mít hrubší strukturu. Postup je stejný jako v případě bylinného sirupu. Ve sklenici střídejte vrstvy plodů, cukru, citronu, limetky a zázvoru. Končit byste měli cukrem, který zde působí spolu s citronem jako přírodní konzervant. Použít můžete klasický bílý cukr, ale doporučuji spíše cukr třtinový. Limetky a citrony používejte pouze v bio kvalitě, abyste si do sirupu nezanesli nějakou tu chemii. Přesto je dobré citrusy zbavit slupky, díky které by sirup získal nahořklou chuť. Plody již během chvilky začnou uvolňovat temně purpurovou šťávu. Výroba tohoto sirupu je v porovnání s bylinným mnohem rychlejší. Sirup sceďte přes jemné sítko asi za dva až tři dny. Citron s limetkou působí jako konzervant, zázvor dodá jemně pálivou chuť.

Sirup sceďte asi po dvou dnech.

Sirup sceďte asi po dvou dnech.

Tip na variace

Poměr jednotlivých surovin si můžete samozřejmě upravit. Pokud upřednostňujete sladší sirup, přidejte cukr nebo uberte citrusy. Zázvor je v tomto sirupu spíše takový bonus, který lze zcela vynechat. Přidat můžete některé druhy bylinek. Chybu určitě neuděláte rozkvetlou mateřídouškou nebo meduňkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *