Domácí výroba levandulového mýdla krok za krokem

Výroba domácí kosmetiky je ve většině případů opravdu jednoduchá a časově málo náročná. Smícháte několik ingrediencí a máte skvělý tuhý deodorant, lesk na rty nebo domácí aloe vera gel. Pokud chcete vyzkoušet něco trochu složitějšího, máte jedinečnou možnost. Pokud patříte mezi kosmetické fajnšmekry, které již nebaví kupovaná mýdla vysušující pokožku, jste na tom správném místě!

Pomocí mýdlové kalkulačky si sestavíte vhodnou mýdlovou směs s optimálními vlastnostmi.

Pomocí mýdlové kalkulačky si sestavíte vhodnou mýdlovou směs s optimálními vlastnostmi.

Výroba mýdla může být větší či menší alchymie, záleží na zvolené technice. Metoda za tepla je  časově méně náročná než metoda za studena, protože mýdlo v průběhu výroby zahříváte. My se ovšem budeme zabývat metodou za studena. Mnozí začátečníci se při této metodě trošku potrápí, zkazí několik dávek hned na úvod, ale ani to je rozhodně nesmí odradit. Ze své zkušenosti ovšem mohu říci, že se nemusíte ničeho obávat, pokud dodržíte základní postupy, nezačnete hazardovat s teplotami a budete přesně vážit, povede se vám i první várka. Ačkoliv jsem se této techniky trochu obávala, ještě se mi žádná várka nepokazila, vždy se vše podařilo přesně podle představ, což je poměrně pozitivní zpráva pro všechny začátečníky, kteří se mají před metodou za studena trošku na pozoru.

S každou další várkou postupujete

Při první várce se raději držte základních receptů, kterých na internetu objevíte hned několik. Většinou se začíná na celkové hmotnosti olejů 1 kg. Kvalitní mýdlo získáte smícháním olivového, kokosového a palmového oleje. Hotové mýdlo je dostatečně výživné a pěnivé, vše ovšem záleží na správných poměrech všech složek. Při každé další várce mýdla zjistíte, že se pouštíte do čím dál tím většího experimentování. Kromě základních olejů doporučuji postupně přidávat i další pěstící oleje, které zvednou kvalitu mýdla do úplně jiných sfér. Kromě výše zmíněných olejů pak můžete zkusit třeba ricinový, který dá skvělý základ pro tuhý šampon (poznámka autorky: mýdlo, které plnohodnotně nahradí klasické gelové šampony, navíc neobsahuje škodlivé tenzidy), bambucké máslo, kakaové máslo, mandlový olej, olejové maceráty nebo třeba avokádový olej. Pokud vám nevadí výrazná vůně, vyzkoušejte sezamový nebo arašídový olej, výsledek pak stojí opravdu za to.

Výpočet jednotlivých složek

Přesný recept výroby mýdla neuvedeme, každý si může složení upravit dle svých možností a přání. Abyste se nemuseli mořit složitými vzorci a výpočty, najděte si stránku www.soapcalc.net, kde si naklikáte jednotlivé oleje v procentuálním zastoupení. Vždy doporučuji do mýdla přidat olivový olej v množství přibližně 400 – 500 g, tedy 40 až 50% a kokosový olej v množství asi 200 g, tedy 20 % hmotnostního zastoupení. Vždy myslete na to, že celková dávka olejů by měla být 1 kg, alespoň tedy pro začátek. Časem můžete vyrábět mýdla o 5-ti kilogramové hmotnosti i více, ale tomuto množství musíte přizpůsobit velikost hrnců a forem, do kterých nalijete hotové mýdlo. Jakmile budete mít vyplněné všechny oleje v daných poměrech, dokončete tabulku. Ve finále vám program vyjede celkovou kvalitu mýdla, ověříte si, zda jste se vešli do optimální tvrdosti, zda je mýdlo dostatečně pěnivé a výživné. Pokud tomu tak není, změňte poměry olejů. Ve finální tabulce zjistíte také gramáž destilované vody a hydroxidu, kterou při vážení přesně dodržte. Na vážení vždy používejte přesnou digitální váhu, chyby při vážení se mohou projevit nedokonalým zmýdelněním po smíchání roztoku hydroxidu a olejů, což zapříčiní znehodnocení várky mýdla.

Metoda za studena ve zkratce

Výroba bylinných mýdel je další možností zpracování sklizně aromatických rostlin.

Výroba bylinných mýdel je další možností zpracování sklizně aromatických rostlin.

Metoda za studena spočívá v tom, že mýdlovou směs nevaříte. Teplo potřebujete pouze na rozehřívání směsi tuhých olejů, protože potřebujete pracovat s kapalným skupenstvím. Aby došlo ke zmýdelnění, potřebujete roztok vody a granulek hydroxidu sodného. Po smíchání těchto složek se výsledný roztok zahřeje přibližně na 90°C. Mějte na paměti, že vždy dáváte hydroxid do vody, nikdy ne naopak. Tato metoda se může někomu zdát trochu komplikovaná, protože musíte kontrolovat teploty olejů a roztoku hydroxidu. Obě by měly být optimálně stejné. Vhodné teplotní rozmezí se pohybuje od 27 do 35°C. Vždy se snažím obě teploty držet asi na 30-ti °C, ale můžete se držet v doporučeném rozmezí. Po vylití hotového mýdla do formy začne směs poměrně rychle tuhnout, s krájením ale vyčkejte přibližně 24 hodin. Ačkoliv se určitě budete těšit na první vyzkoušení mýdla, určitě nic neuspěchejte. Mýdlo je po výrobě silně zásadité díky hydroxidu. Nechte ho zrát nakrájené na tácu nebo roštu 3 až 4 týdny. Ideální hodnota se pohybuje v rozmezí 7 až 9, někteří mýdlaři připouští i vyšší hodnotu. Po uplynutí této doby mýdlo navlhčete a vyzkoušejte pH pomocí pH papírku. Další menší nevýhodou metody je poměrně velký nepořádek, který vznikne po výrobě mýdla, takže nějakou dobu pak strávíte umýváním mýdlařského nádobí.

Malé doporučení – na výrobu mýdla pokud možno používejte nerezové nádobí, silikonové stěrky a jiné odolné materiály, které nemůže poškozovat roztok agresivního hydroxidu. Rozhodně na výrobu nepoužívejte nádobí určené na vaření a přípravu pokrmů.

Co všechno budete potřebovat

  • digitální váhu
  • teploměr, optimálně dva kusy
  • dva nerezové hrnce – jeden na oleje, druhý na roztok hydroxidu a destilované vody
  • jednu nebo dvě silikonové stěrky
  • plastové nebo keramické misky na navážení příměsí, granulek hydroxidu a míchání škrobu s esenciálními oleji
  • tyčový mixér
  • mýdlové formy – dřevěné speciální mýdlařské formy, silikonové formy, krabice apod.
  • pevnou podložku a ostrý nůž na krájení tuhého mýdla
  • pokud máte možnost a chcete si s mýdlem trochu více pohrát, pořiďte si mýdlová razítka

Důležité ochranné pomůcky

Protože se pracuje s hydroxidem sodným, je nutné použít potřebné ochranné pomůcky. Vždy proto použijte ochranné brýle, gumové rukavice a pokud možno zástěru nebo jiné starší oblečení s dlouhými rukávy, které vás ochrání a zároveň nebude vadit, že může dojít k jeho poškození. Při rozpouštění hydroxidu sodného ve vodě vznikají páry, které pokud možno nevdechujte. Místnost pečlivě větrejte v průběhu celého procesu a před rozpouštěním hydroxidu si nasaďte ochrannou roušku. Roztok hydroxidu sodného ani čerstvé mýdlo by neměly přijít do kontaktu s vaší pokožkou, očima a nesmí být pozřeny. Při styku hydroxidu s pokožkou je nutné místo okamžitě omýt čistou vodou a v případě poškození pokožky vyhledat lékařskou pomoc. Před prací s hydroxidem doporučuji prostudování postupu první pomoci při poleptání žíravinou nebo při jejím pozření. Při výrobě mýdla vždy dbejte na čistotu. Výrobní plocha, na kterou odkládáte věci, by měla být čistá a uklizená. V průběhu výroby vždy zvažte přítomnost malých dětí, které by se určitě neměly pohybovat v blízkosti hydroxidu ani u čerstvě vyrobeného mýdla.

Bez surovin to nepůjde aneb co všechno potřebujete

  • navážené oleje – všechny je navažte přímo do nerezové nádoby, ve které je budete rozehřívat. Dejte dohromady kapalné i tuhé skupenství
  • granulky hydroxidu sodného
  • destilovaná voda
  • škrob – bramborový nebo kukuřičný
  • esenciální oleje – v našem případě levandule a růže
  • další příměsi – na 1 kg jsme použili 40 g směsi modrého jílu a sušené levandule, povrch mýdla můžete posypat materiálem s peelingovým efektem (v našem případě mák)
  • konzervant – poslouží například výtažek z grepových jader, esenciální olej kadidlo – konzervant nemusí být, není podmínkou

Pokud s mýdlařinou začínáte, doporučuji si nejdříve všechny ingredience dopředu navážit. Pokud jste již pokročilí a víte, co vás čeká, lze nejdříve odvážit pouze oleje, vodu a hydroxid a zatímco vám budou po smíchání hydroxidu a vody a rozehřátí olejů tyto směsi chladnout na požadovanou teplotu, můžete si odvážit zbytek ingrediencí. Věřte, že chladnutí olejů a roztoku hydroxidu nějakou tu chvíli zabere, možná tomuto procesu budete muset pomoci chlazením kastrolů ve vodní lázni.

Studium techniky přináší ovoce

Ještě než se pustíte do výroby prvního mýdla, pročtěte si některou z knih zabývající se výrobou mýdla za studena. Doporučujeme nastudovat knihu Přírodní mýdla od Susan Miller Cavitch, která je jakousi modlou všech mýdlařů. Pokud si výrobou nejste moc jisti, navštivte některý z kurzů, který se zabývá praktickou výrobou, při své první výrobě si pak budete více jisti a vyvarujete se základních chyb. Mnozí mýdlaři dokonce prodávají brožury s přesným postupem výroby. Ten také můžete získat k základnímu balíčku na výrobu mýdla, kde máte vše, co potřebujete pro svou tvorbu.

Tématem výroby domácích mýdel se budeme zabývat mnohem podrobněji, protože se jedná o velice zajímavý postup, při kterém se mohou seberealizovat i ti nejnáročnější kutilové a výrobci přírodní kosmetiky.

Jdeme na výrobu mýdla krok za krokem!

Pro ukázku výroby jsme zvolili pěstící levandulové mýdlo s modrým jílem a peelingovým efektem, které vás překvapí krásnou vůní, zajímavým vzhledem i samotnými účinky na pokožku. Ze skupiny olejů jsme zvolili olivový, kokosový, palmový, arašídový a kakaové máslo se zvláčňujícím a silně výživným efektem. Mýdlo tedy pokožku absolutně nevysušuje, ale spíše hydratuje a vyživuje. Aby mýdlo obsahovalo i další léčivé a výživné složky, přidali jsme sušenou levanduli a modrý jíl. Mýdlo získá zajímavou vůni po arašídovém oleji, ale přesto jsme podpořili květinový charakter mýdlové směsi přidáním esenciálního levandulového a růžového oleje. Aby vůně v mýdlu vydržela déle a hned nevyprchala, přidejte oleje do jedné lžíce škrobu. Škrobová zrna do sebe olej nasají a drží ho ve své struktuře.

1. příprava nádobí

1. příprava nádobí

2. příprava surovin

2. příprava surovin

3. odvážení olejů

3. odvážení olejů

4. tuhé a tekuté oleje v jedné směsi

4. tuhé a tekuté oleje v jedné směsi

5. rozehřívání olejů a másel na mírném stupni

5. rozehřívání olejů a másel na mírném stupni

6. odvážení hydroxidu sodného

6. odvážení hydroxidu sodného

7. rozpuštěný hydroxid a oleje necháme chladnout

7. rozpuštěný hydroxid a oleje necháme chladnout

8. mícháni škrobu a esenciálního oleje

8. mícháni škrobu a esenciálního oleje

9. kontrola teploty oleje a hydroxidu

9. kontrola teploty oleje a hydroxidu

10. liti roztoku hydroxidu do olejové směsi

10. liti roztoku hydroxidu do olejové směsi

11. již při liti je zřejmý proces zmýdelnění

11. již při liti je zřejmý proces zmýdelnění

12. směs roztoku promícháme stěrkou

12. směs roztoku promícháme stěrkou

13. mixováni směsi ponorným mixerem

13. mixováni směsi ponorným mixerem

14. přidáni směsi škrobu a esenciálního oleje

14. přidáni směsi škrobu a esenciálního oleje

15. přidávaní suchých směsí - bylinky a modrý jíl

15. přidávaní suchých směsí – bylinky a modrý jíl

16. pečlivé mícháni směsi mixerem

16. pečlivé mícháni směsi mixerem

17. mýdlo je hotové, když začne dělat krémové stopy a neteče

17. mýdlo je hotové, když začne dělat krémové stopy a neteče

18. plnění forem na mýdlo

18. plnění forem na mýdlo

19. hutnění stěrkou, aby nevznikaly vzduchové bubliny

19. hutnění stěrkou, aby nevznikaly vzduchové bubliny

20. nasypání máku na povrch mýdla - peelingový efekt

20. nasypání máku na povrch mýdla – peelingový efekt

21. překrytí mýdla igelitem, projde gelovou fázi

21. mýdlo překryjte igelitem nebo ho nechte odkryté. Pokud lijete mýdlo do dřevěné formy, je šance, že směs projde gelovou fází. S tímto pojmem se seznámíme v budoucnosti.

levandulove mydlo

22. hotové mýdlo po 20 – 24 hodinách nakrájejte a v případě možností i orazítkujte speciálními mýdlařskými razítky.


Další články, které s tématem úzce souvisí a které jistě oceníte

15 komentářů

  • Iveta napsal:

    Mohu si vyrobit mydlovou hmotu, kterou pozdeji pouziji k vyrobe za studena? Respektive zda mohu vyrobene mydlo za tepla zpracovat dale za studena?
    Dekuji

    • Lucie Peukertová napsal:

      Dobrý den, Iveto, doufám, že dobře chápu Vaši otázku :-). Metodou „za tepla“ už Vám vznikne hotové mýdlo, není tedy důvodem ho dále zpracovávat metodou „za studena“. Jde o odlišné metody výroby mýdel, další možností je výroba mýdla z již hotové mýdlové hmoty, kterou si zakoupíte třeba v některém specializovaném obchodě, což je nejjednodušší metoda – stačí jen hmotu rozehřát (mikrovlnná trouba nebo na sporáku ve vodní lázni) a doplnit o vylepšující složky. Takto vznikají dekorativní mýdla s vysokým obsahem glycerinu – mýdlová hmota je transparentní nebo neprůhledná. Jedná se tedy celkem o tři postupy výroby mýdel – při každém z nich je hotovým produktem mýdlo.

      Snad jsem odpověděla v dostatečné míře, přeji hezký den a hodně zdaru v mýdlaření

  • Renata napsal:

    Dobrý den,

    kde bych našla kurz,abych se mohla přihlásit?
    Děkuji 🙂

    • LP napsal:

      Dobrý den, Renato,

      kurzy najdete po různu na internetu. Pořádají je například některé mýdlárny. Doporučit vám můžeme například kurzy Judity Klimentové, která se kromě výrobou mýdel zabývá i výrobou přírodní kosmetiky.

  • Anna napsal:

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda mohu znovu použít (rozpustit) velké odřezky na nové mýdlo. Jsou to odřezky, které jsem odřezala kvůli změně tvaru mýdla.
    Děkuji za odpověď. Anna

  • Dobrý den, mýdla vyrábím a taktéž používám soapcalc. Ráda bych se však zeptala na jaké množství používáte lžíci škrobu pro esenciální olej. Nemohu se dočíst, z jakého množství mýdlo vyrábíte.
    Děkuji.

    • LP napsal:

      Dobrý den, Petro,

      přibližně lžíci kukuřičného škrobu používám na výrobu mýdla z jednoho kilogramu olejů. Ale množství si můžete upravit, množství škrobu je spíše závislé na množství esenciálního oleje. Z obou materiálů by měla vzniknout hustší kašička. Dle mé zkušenosti cca 1 lžíce stačí, důležité je, že se esenciální olej naváže na škrobová zrna a vůně déle vydrží. Škrob ale není rozhodně podmínkou, mýdlo se bez něj obejde, jen ta vůně nebývá moc stabilní. Přeji hodně zdaru s mýdlařinou 🙂

  • Gina napsal:

    A ešte jedna MALIČKOSŤ,úplne ste odignorovali to NAJDôLEŽITEJŠIE -ochranné pomôcky.rukavice a okuliare,prípadne zástera,košeľa,tričko s dlhým rukávom…..Ak niekomu frkne na pokožku,nebodaj do oka čerstvé mydlo alebo roztok NaOH,tak ……………v prípade oka môže aj oslepnúť……NaOH aj čerstvé mydlo je nebezpečná žieravina! To nie je len hrajkanie sa s olejmi!

    • LP napsal:

      Dobrý den, v rámci jednoho článku je poměrně složité zmínit úplně vše, co s výrobou mýdla souvisí. V textu doporučuji čtenářům absolvování některého z kurzů a přečíst knihu Přírodní mýdla od Susan Miler Cavitch, která výrobu mýdla a všechna úskalí a doporučení s tím související probírá v rámci knihy. Jak sama zmiňujete, výroba mýdla není úplně jednoduchá, nejde jen o míchání olejů a vylepšujících složek, přesto není možné v jednom článku uvést všechny důležité informace. Každému čtenáři proto doporučuji, aby si před samotnou výrobou mýdla postup řádně prostudoval, stejně tak i postup při první pomoci při poleptání žíravou látkou. Děkuji za pochopení a upozornění.

  • Gina napsal:

    Citujem:“Pokud zvolíte metodu za tepla, určitě vás nečeká nic moc napínavého. Metoda je jednoduchá, časově málo náročná, protože mýdlo vzniká z předem koupeného mýdlového základu.“
    Metóda za tepla nie je to,čo popisujete.

    • LP napsal:

      Děkuji za upozornění. Nechtěně jsem se zmínila o výrobě mýdla z prodávaného základu, která se ovšem v mnoha znacích liší oproti klasické metodě za tepla.

  • Blanka napsal:

    Mám dotaz. Proč používáte palmový olej? Každý informovaný člověk dobře ví, že kvůli produkci palmového oleje jsou vypalovány deštné pralesy. Tím přicházejí o přirozené prostředí jak zvířata – hlavně jsou ohroženi orangutani, tak lidi – domorodci. Na místo deštného pralesa, který je plícemi světa, se vysazují jednodruhové plantáže. Lze se přeci obejít bez palmového oleje.

    • LP napsal:

      Do mýdlové směsi lze libovolně namíchat oleje různých typů i druhů. Olivové, kokosové a palmové oleje bývají hlavní a mnohdy i jedinou složkou základních, běžně dostupných, receptů na výrobu mýdla za studena (nepočítáme vodu, hydroxid sodný, vylepšující složky). Jaké oleje a tuky zvolíte, záleží na vašem přesvědčení a také potřebách. Pokud vám palmový olej nevyhovuje z ekologických důvodů, tak ho používat samozřejmě nemusíte. V našem případě byl palmový tuk použit v malém množství kvůli zjednodušení receptu pro úplné nováčky v mýdlařině. Můžete jej nahradit například jakýmkoliv olejem či tukem, který je uveden dále v textu.

    • NN napsal:

      Bio palmový tuk se získává ze speciálních plantáží, a jeho účinky jsou opravdu skvělé a oproti kokosovému oleji i cenově dostupnější… 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *