Dračí studna – proslulý čínský čaj

Kdo by dnes neznal Dračí studnu (Long Jing), přeznámý čaj pocházející z kolébky čaje – Číny. Setkat se s ním můžete jak v čajovnách, tak v mnoha obchodech s čajem, kde je ho několik druhů roztříděných dle kvality a oblasti sběru. Jedná se o zelený čaj s nasládlou chutí a nefritovým zbarvením nálevu. V souvislosti s tímto čajem jste se mohli setkat i s pojmem Tygří pramen. A říká se, že čaj připravený z vody tohoto pramene patří k těm nejlepším.

draci_studna_2

Čaj pochází z oblasti Západního jezera (Xihu). Mezi nejznámější lokality této oblasti patří stejnojmenná vesnice Long Jing a také území Devíti zátočin a osmnácti roklin, v němž se nalézá i hora Lví vrchol. Z okolí této hory pochází nejlepší Long Jing. Jeho kvalitu ovlivňuje nejen místo, ve kterém čajovník roste, ale také sběr a samotné zpracování.

Sběr čajových lístků patří mezi vskutku mistrovské dovednosti. Opravdu velmi dobrý a šikovný sběrač dokáže sklidit až kilogram lístků za 5 hodin. Po tomto výkonu již většinou končí, protože další sbírání je pro ruce už spíše nemožné. Na kvalitní Long Jing se sbírá jeden pupen se dvěma přilehlými lístečky. Sklizeň se provádí třikrát do roka. Chuťově nejlepší čaj pochází z dubnové sklizně, prováděné před svátkem Qing Ming.

Po sběru následuje pražení na pánvi podobné typům wok. Mistrovství deseti pohybů pražení se předává z generace na generaci. Pečení probíhá ve dvou částech, první se jmenuje Qinggou. Čerstvě sklizené listy jsou vystaveny v případě lepšího čaje teplotám kolem 70 – 80 ºC, u nižších tříd se teplota pohybuje kolem 110 ºC po dobu až 18 minut. Na konci tohoto procesu se lístky roztřídí do tří kategorií dle své velikosti. Druhá část pečení zvaná Huiguo má zabránit jakékoliv další oxidaci čajových lístků. V případě kvalitnější sorty je pánev vyhřátá na 55 ºC, u kvalitně nižších sort se teplota pohybuje v rozmezí 60 – 70 ºC. Celý proces trvá přibližně 22 minut. Po skončení procesu mají čajové lístky velmi malou zbytkovou vlhkost, která se pohybuje kolem 5 %.

V průběhu let se vytvářely seznamy tříd dle oblastí, do nichž se Long Jing dělil na základě kvality. Bohužel soupisy se několikrát měnily a zároveň neexistuje nikdo, kdo by držel toto dělení jednoznačně „v ruce“ a celý dokument striktně definoval. Můžeme pouze říci, že zřejmě nejkvalitnější Long Jing pochází skutečně ze svahů Lvího vrcholku, neboť je v soupisech uváděn vždy jako první.

Čaj pro císaře

Legenda vypráví o císaři Qianlongovi, který během proslulých jarních svátků putoval po oblasti Západního jezera, kde navštívil také klášter Hu Gong ležící pod horou Lví vrchol. Císař byl v klášteře pohoštěn šálkem Dračí studny. Čaj byl připraven z osmnácti nejlepších a nejstarších čajovníků, které rostly před klášterem. Qianlong byl čajem natolik nadšen, že udělil těmto osmnácti čajovým keřům zvláštní císařský status. Toto místo přežilo dodnes a stalo se tak i poutním místem všech čajomilců.

tygri pramen

Tygří pramen

Legenda o dvou tygrech a Dračí studně

V době dynastie Tang postihlo oblast dnešního Tygřího pramene sucho a studny i prameny vyschly. Jednomu mnichovi se zdálo o dvou tygrech. Druhý den ráno, když byl mnich u skály, se před ním z ničeho nic objevili dva tygři. Ti mohutně zařvali, až skála pukla a vytryskl z ní pramen. Tato legenda je velmi podobná legendě o Dračí studně. V ní nastala také velká sucha. Nebe bylo po dlouhou dobu bez mráčků a prameny i studny přišly o svou vodu. Tehdy jeden mnich přesvědčoval lid, aby se modlil k vodnímu drakovi, který je pánem spodních vod hluboko pod horami. Samotný mnich se k modlitbám přidal také. Modlitby byly vyslyšeny, na obloze se objevily mraky a ze skály v místech, kde se mnich modlil, vytryskl pramen průzračné vody. Na počest draka nazval lid toto místo Dračí studnou.

Bohužel mnoho lidí dostalo kromě chuti na šálek lahodného Long Jingu také chuť na slavném čaji vydělat a na trhu se tak nachází mnoho napodobenin tohoto věhlasného čaje. Existující opatření, která mají podvodníkům padělání zneškodnit, jsou nedostatečná. Proto je nejlepší volbou kupovat tento čaj od ověřených prodejců, kde je záruka původu a kvality.

Návod jak připravit nejen Dračí studnu naleznete na stránce věnované degustacím čaje.

draci_studna


autor obrázku Tygří pramen (Hupao): Sh1019, šířeno pod licencí: CC BY-SA 3.0

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *