Dvě dobré snídaně z ovesných vloček

Snídaně je základ dne, to se říká všude a nejspíš to je i pravda. Někde se dokonce tvrdí, že je to nejdůležitější jídlo dne. Vždyť ze snídaně čerpáme energii po celé dopoledne, nastartuje nám metabolismus a navíc může i skvěle chutnat. Jedním z jídel, které můžete jíst, jsou ta, která se skládají z ovesných vloček. Nejenže jsou zdravá, ale taky nás dokonale zasytí.

Proč jíst ovesné vločky?

Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny. Ta slouží k likvidaci toxinů v našem těle a jak je známo, umí pomáhat při problémech se zácpou. Dále nám také pomůže s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Ovesné vločky jsou skvělým jídlem, které opravdu zasytí a navíc snižují cholesterol. Díky tomu, že je posnídáme, nesníme jen něco velmi chutného, ale budeme mít dostatek energie na celé ráno i dopoledne.

Co ovesné vločky obsahují?

  • vitamin B – správná funkce metabolismu, zlepšení růstu vlasů
  • vitamin K – nezbytný pro srážení krve, správná funkce jater
  • minerální látky
  • vápník – zdravé zuby a kosti
  • fosfor – ledviny, svaly a kosti
  • draslík – trávení bílkovin a cukrů
  • zinek – účast na enzymatických reakcích v organismu
  • mangan – dobrý na zuby a nervovou soustavu
  • železo – jeden z nejdůležitějších prvků v našem organismu, významnou měrou se podílí např. na tvorbě červených krvinek
  • křemík – skvělý na pleť, vlasy i zuby

Domácí ovesné sušenky

Co budeme potřebovat, abychom si mohli upéct lahodné ovesné sušenky:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 130 g másla
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice
  • lžička vanilkové esence
  • ořechy, semínka, apod.
Postup:

Vezmeme si velkou mísu a smícháme si v ní ovesné vločky, mouku (prosátou přes sítko kvůli hrudkám), skořici, cukr, vanilku a ořechy. V menším hrnci rozehřejeme máslo dohromady se sirupem. Ve sklenici si v horké vodě rozpustíme jedlou sodu a přidáme do hrnce k máslu. Tuto směs nalijeme do mísy se směsí, kterou tvoří vločky a promícháme. Mezitím si rozehřejeme troubu na cca 150°C.

Vytvoříme si malé hromádky, které budeme skládat na plech vyložený pečícím papírem. Je potřeba dbát na mezery mezi hromádkami, aby se nespekly k sobě. Hromádky se při pečení roztečou do placiček. Poté pečeme cca 15 – 20 minut.

Ovesná kaše

Tato ovesná kaše je naše oblíbená a je opravdu chutná. K její tvorbě budeme potřebovat:

  • 70 gramů ovesných vloček
  • miska s vodou
  • 200 ml mléka
  • lžíce nastrouhaného kokosu
  • lžíce skořice
  • dvě lžíce cukru
Postup:

Ovesné vločky si dáme do mísy s vodou a necháme je tam půl hodiny. Po půl hodině je scedíme a dáme do hrnce. Přidáme mléko a další ingredience a vaříme za stálého míchání do požadované hustoty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *