First Flush 2017 – Dooars, Darjeeling a Nilgiri

Pomalu u nás přibývá čerstvých čajů z jarních sklizní. Mezi první stát, ze kterého lze čaje ochutnat, patří Indie. Letošní nabídka indických ortodoxních čajů nás svojí pestrostí zaujala a proto jsme pro vás připravili degustační sadu čajů pocházejících ze třech pěstitelských oblastí. A protože máme rádi čaje s příběhem a historií, sepsali jsme níže několik informací ke každé čajové oblasti, od kterých najdete v balíčku po jednom čaji. Celou sadu můžete zakoupit na našem e-shopu.

Čajová oblast Dooars

Tea garden in dooarsNázev oblasti Dooars byl údajně odvozen od slova Door. Oblast je totiž považována za vstupní bránu do severovýchodní Indie a sousedního Bhútánu. Čajové zahrady, jako i v celé Indii, zde zakládali Britové a velmi úzkostlivě se o ně starali. Oblast Dooars byla Brity připojena roku 1865. Pracovníci pocházeli většinou ze sousedních oblastí včetně Nepálu. Britská nadvláda v oblasti skončila roku 1947, kdy oblast spadla do rukou Indického státu.

Původně bylo území Dooars středověké království Kamata – dynastie Koch (kolem 7. století n. l.), to se však v této oblasti čaj ještě nepěstoval.
Oblast Dooars se táhne od řeky Teesta na západě k řece Sankosh na východě. Široká je kolem 130 km a tvoří převážnou část okresu Jalpaiguri. Na západě se dotýká Darjeelingu a na východě Assamu. Čaje v oblasti Dooars jsou pěstovány ve výškách od 90 – 1750 m. n. m. s ročním úhrnem srážek kolem 350 cm. Nejvíce čajových lístků se vyprodukuje v části západního Bengálska, Jalpaiguri a také v distriktu Coochbehar.

Veliká část celého území leží v zátopové oblasti východních Himalájský hor, což mělo v posledních letech negativní vliv na čajovou produkci. V důsledku povodní se mnoho čajových zahrad ocitlo pod vodou a celá roční produkce se snížila o více než polovinu. Slunce mnohdy osvětlovalo zahrady pouze 5 dní v celém červnovém měsíci a zbytek dní vytrvale pršelo. V jednom týdnu spadlo v této oblasti až 25 cm dešťových srážek – skoro dvojnásobek běžné hodnoty.

Čaj je zde součástí ekonomiky nazvané „3T“ – čaj (tea), dřevo (timber) a cestovní ruch (turism). Patří tak k jedné z nejdůležitějších komodit této oblasti. Pěstuje se zde jak čaj typu CTC, tak ortodoxní čaje.
V posledních dvou desetiletích se zdejší čajové zahrady potýkají s problémy, ve kterých se odráží především špatný stav čajových plantáží a úbytek pracovních sil, které vedou k uzavírání čajových továren. I přes současné problémy ale patří čaje z této oblasti k jedněm z nejlepších, což je dáno také v posledních letech výrazně stoupající poptávkou po ortodoxních čajích.

Darjeeling Tea GardenČajová oblast Darjeeling

Čaje z indického Darjeelingu patří k celosvětově vyhledávaným především pro svoji v čajovém světě ojedinělou a nenapodobitelnou chuť. Historie vzniku této čajové kultury je spojená především s britskými kolonizátory.

Známým jménem je zejména skotský státní zaměstnanec Arhur Campbell, který s sebou do Darjeelingu přinesl první semena čínských čajových keřů, které mu daroval skotský dobrodruh a botanik Robert Fortune. Campbell tyto semena zasadil poblíž svého bydliště v zahradě Beechwood (2134 m. n. m). Na rozdíl od jiných indických čajů vyrobených z ássámské variety čajovníku, je tedy dárdžilinský čaj vyráběn z malých listů čínského čajového keře.

Celá oblast Darjeelingu byla vzhledem k chladnému počasí a své topografii ideálním místem k provádění experimentů v pěstování čaje. Budoucí čajové plantáže se budou rozprostírat v nadmořské výšce mezi 150 do 2200 m. n. m, čajové keře budou vyživovány bohatou půdou a mírným podnebím (16 °C až 18 °C se zimním poklesem až na 4 °C) s hojnými dešti – prší zde až 130 dní v roce.

Poté, co britská vláda označila výsledky pěstování čajovníků Arthura Campbella za výborné, začalo se roku 1847 s podporou zakládání prvních čajových plantáží. Roku 1866 se už v oblasti Darjeelingu nacházelo na území o rozloze 1000 akrů celkem 39 čajových plantáží, které produkovali 60 328 kg čaje. Růst byl rychlý a v příštích 10 letech se počet zahrad ztrojnásobil, výměra vzrostla o 80% a výroba stoupla až desetinásobně.

V současné době se v Darjeelingu nachází přibližně 87 čajových zahrad rozložených na celkem 17 500 hektarech půdy. Zaměstnání zde má zhruba 52 tisíc lidí a dalších 15 tisíc lidí v průběhu čajové sezony, která trvá od března do listopadu. Přes 60% pracovní síly tvoří nepálské ženy zaměstnané jako sběračky čajových lístků.

Čajová oblast Nilgiri

Nilgiri Hills Tamil NaduNilgiri je oblast ve státě Tamil Nadu. Po Darjeelingu a Assamu se řadí mezi další nejznámější regiony. Vyrábí se zde převážně čaje typu CTC, které slouží jako základ pro blend (směs) do čajových pytlíkových směsí. I přesto je v posledních letech oblast Nilgiri známá i pro své ortodoxní čaje, hlavně pro čaje typu „Frost Tea“, jejichž chuť přirovnávají mnozí odborníci k chuti zimního vína. Jedná se o jedny z nejcennějších čajů, které mají díky chladu v listech větší koncentraci polyfenolů a jejich chuť je tak jemnější. Název Nilgiri pochází ze sanskrtu – níla-giri a překládá se jako modrá hora či modré hory. Z tohoto důvodu někdy možná uslyšíte namísto jména oblasti Nilgiri jméno oblast Modrých hor nebo Blue Mountains.

Jako u všech čajových oblastí v Indii, tak i čajové plantáže v Nilgiri založili Britové. Čajové začátky však v tomto případě byly horší a zdlouhavé. Nejprve se Britové soustředili spíše na pěstování kávy než čaje, protože kávě se zde obzvláště dařilo a byla po ní větší poptávka. Poté potkala oblast Opiová válka, která zbrzdila čajovou produkci o několik desítek let. V neposlední řadě došlo v 90. letech k problémům ze strany Ruska, které bylo jedním z největších odběratelů tohoto čaje a obchodníci tak byli nuceni směřovat svůj obchod do Evropy. První čajová plantáž založená v Nilgiri roku 1830 byla Thiashola. Zpočátku zde pracovali váleční zajatci zajatí Brity během Opiové války. Čajová továrna této plantáže produkuje čaje dodnes a v roce 2003 získala certifikaci „organic tea“ a v roce 2008 certifikaci „fair trade“.

V dnešní době patří region k jedněm z mála, které mají mnoho malých čajových farem a soukromníků a jejichž čaje jsou i velmi ceněné. Celá čajová oblast má rozlohu kolem 66 ha a vyprodukuje se zde ročně více než 95 % světové produkce čaje typu CTC. Oblast se nachází v nadmořské výšce od 1000 m .n. m. do 2634 m. n. m. s ročním úhrnem srážek mezi 100 – 150 cm a za rok zažije dva monzuny.

Balíček čerstvých čajů můžete zakoupit na našem e-shopu more-caje.cz

Darjeeling-Dooars-Nilgiri

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *