GABA a čaj

GABA je přízvisko pro čaje se zvýšeným obsahem kyseliny gama-aminomáselné, které je připisován pozitivní účinek na náš organismus. V Japonsku se stal tento druh čaje krátce po jeho uvedení do prodeje velkým hitem. Díky svému věhlasu se poměrně rychle šířil daleko za hranice až na náš západní trh, kde jeho popularita neustále roste. Jakou roli ale ona kyselina plní v našem těle, o jakou látku se jedná a jak je to s její schopností dostat se do centrální nervové soustavy prostřednictvím čaje? V článku se dozvíte nejen to, ale také o chuti a vůni tohoto čaje.

gaba1

zdroj: www.flickr.com

Zeširoka o látce známé pod zkratkou GABA

Pod pojmem GABA se ukrývá kyselina gama-aminomáselná. Jedná se o chemický neurotransmiter (látka sloužící k přenosu vzruchů mezi neurony), který se přirozeně vyskytuje v našem mozku (vzniká ve spánkovém laloku). Řadí se k nejrozšířenějším inhibičním neurotransmiterům v centrální nervové soustavě, kde je důležitým prvkem při regulaci excitability (vzrušivosti) neuronů.

GABA

Receptory, které jsou na přítomnost kyseliny gama-aminomáselné citlivé, zapříčiňují otevření iontového kanálu pro anionty chloru a snižují tak vzrušivost nervové buňky a zabraňují přetížení systému.

GABA kyselině je tedy přisuzován tlumivý účinek (inhibiční) a díky této vlastnosti je například součástí mnoha léků podporujících spánek. Je jí dále připisována účinnost při snižování hladiny stresu a pomáhá také proti depresím a stavům úzkosti. V extrémních případech, kdy je hladina GABA příliš vysoká, se mohou dostavit i negativní účinky jako zvracení, závratě, ztuhlost a případně i kóma. Při nízké hladině GABA vznikají následující symptomy – třes, návaly, pocení, studené ruce, alergie, žaludeční obtíže, mírné bolesti hlavy, střídání nálad, chronická nespavost, migrény nebo například hučení v uších.

Protipólem kyseliny gama-aminomáselné je glutamát, který je řazen k excitačním neurotransmiterům. Kyselina glutamátová působí excitačně na téměř všechny neurony v centrální nervové soustavě. Vyvolává a ovlivňuje množství fyziologických procesů v mozku. Například zprostředkovává rychlý přenos nervových vzruchů, reguluje procesy učení a paměti a přenáší bolestivé podněty. Při nesprávném působení se z něj stává iniciátor glatamátpatologických stavů – zapříčiňuje například neurodegeneraci, epileptické záchvaty, chronické bolesti, autismus či deprese. Jeho dlouhodobě vysoká hladina je neurotoxická a způsobuje excitoxicitu vedoucí ke smrti neuronů.

Mnoho výzkumných studií prokázalo, že glutamát se z potravy poměrně rychle vstřebává do částí mozku, které nejsou chráněny hematoencefalickou bariérou. Snáze pak také proniká do mozku lidí trpících například hypertenzí, diabetem nebo nádorovými a cévními onemocněními, kdy je funkce bariéry narušená.

Tyto dvě výše zmíněné látky mezi sebou, laicky řečeno, soupeří a udržují tak nervovou soustavu více nebo méně aktivní. Nedostatek nebo nadbytek jedné či druhé látky by nepříznivě ovlivnil fungování celého organismu.

gaba2Zajímavost: GABA a alkohol

Nedá se jen tak o něčem tvrdit, že je to stoprocentní fakt, ale pokud se bavíme o působení GABA kyseliny, neopomeneme zmínit zajímavý výsledek vědeckých zkoumání, ačkoliv se týká alkoholu. Alkohol je totiž jednou z látek, díky které se nastartuje produkce GABA kyseliny. A jak jsme psali výše o účincích této látky, začínáme se cítit uvolněně a zaplavují nás pocity euforie. Vysoké množství GABY následně narušuje ovládání svalů a zpomaluje naše reakce. Aby naše tělo zabránilo neustálému zvyšování množství této látky, začne vypouštět již zmíněný glutamát, který má její hladinu opět snížit. A když už přestaneme pít, hladina glutamátu okamžitě neklesá, ale zůstává po nějakou dobu vysoká a může tak vyvolat stav podrážděnosti a neklidu. V praxi to znamená, že náš mozek začne toužit po další várce alkoholu, aby se mu opět dostalo kyseliny gama-aminomáselné. Vyšší množství GABY a glutamátu nutí buňky měnit strukturu, aby se vyššímu přísunu těchto látek přizpůsobily, a tím se na těchto úrovních stávají závislými. Je tedy pravděpodobné, že lidé pijí kvůli GABĚ a zároveň nemohou skončit kvůli glutamátu.

GABA v čaji

Že se GABA přirozeně vyskytuje v rostlině čajovníku, se vědělo už před objevením metody, která podíl této látky v rostlině zvyšuje. Tato metoda má původ v Japonsku, kde se prováděly výzkumy na uchovávání potravin. Tyto výzkumy také prokázaly, že pokud se rostlina čajovníku nachází v anaerobním prostředí (bez vzdušného kyslíku), začíná přeměňovat glutamát na kyselinu gama-aminomáselnou. Z výsledků zkoumání vzešel v roce 1987 pod vedením doktora Tsushida Tojira čaj s vyšším obsahem látky GABA.

Pokud je tedy čaj zpracováván v anaerobním prostředí, kyselina glutamová se mění na GABA kyselinu a další zpracování v atmosféře bohaté na dusík vede k výraznému nárůstu koncentrace této kyseliny. Ještě vyšší výskyt této kyseliny byl zjištěn u čajovníků, které byly přibližně 14 dní před sklizní zastíněny. A aby mohl čaj nést přízvisko GABA, musí splnit japonskou normu pro minimální množství GABA látky v čaji – 150mg na 100g čaje.

LG-H960Lístky jsou při zpracování umístěné v nerezových vakuových bubnech, kde je kyslík nahrazen dusíkem. Pro dosažení požadovaných hodnot zůstávají listy v kontejneru po dobu 8 až 10 hodin při zahřátí na teplotu cca 42 stupňů Celsia. V bubnech se lístky třese nepřetržitě po dobu až 3 hodin. Tyto kroky mohou být před napařováním nebo rolováním několikrát opakovány. Finálním krokem je sušení lístků.

V Japonsku jsou o pozitivním vlivu GABY natolik přesvědčeni, že je součástí nejenom čaje, ale také mnoha dalších potravin, například sušenek, rýže, čokolád, bonbónů, limonád, sójového mléka nebo také kávy.

V současnosti tento čaj pochází nejčastěji nikoliv z Japonska, ale z Tchaj-wanu v podobě GABA oolongu, odkud se do Japonska také prodává.

Nejednotnost ohledně účinku tohoto čaje panuje v otázce, zdali je kyselina gama-aminomáselná skutečně schopna projít hematoencefalickou bariérou (odděluje vnitřní prostředí mozku od cévního systému a umožňuje jen omezený transport látek mezi mozkovou tkání a krví) a vstoupit tak do centrální nervové soustavy v případě, že je podána perorálně. Mnohdy tak bývá vyšší účinnost přisuzována L-theaninu.

Látka L-theanin – vliv této látky obsažené snad v každém čaji na GABA receptory je již dlouho znám. Působí však rozdílně – na místo přísunu GABY aktivuje vyšší produkci této kyseliny přímo v mozku. Jak již bylo řečeno, bývá tento způsob označován za účinnější. Díky působení této látky čaj nezpůsobuje silné kofeinové nabuzení, jako je tomu v případě vypití kávy.

Chuť, vůně a příprava tmavého GABA oolongu

Přesuňme se k samotnému čaji, který má mezi ostatními svá specifika. V jeho vůni se mísí dřevité vůně s ovocnými tóny a aroma bylin a koření. Jedinečná chuť a vůně čaje je také dána jeho zpracováním, které zvyšuje hladiny katechinů zvaných gallát estery. Ty jsou zodpovědné za vůni mnoha druhů ovoce, zeleniny, bylin i koření.

Z možností, jak poznat širokou paletu chutí a vůní tohoto čaje, lze vyzdvihnout přípravu metodou Gong Fu Cha. Provést rituál můžete podle tohoto návodu. Pro začátek můžete zkusit tento postup, kde najdete další informace (množství lístků, teplota vody a louhovací časy).

LG-H960

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *