Jacobiasca formosana vs. čajovník

Čaj známý především pod názvem Oriental Beauty je jedinečný nejen po chuťové stránce, ale i svým způsobem výroby. Nejdůležitější součástí pro existenci tohoto čaje je malinký hmyz živící se šťávou čajovníků. V rostlině se tím spouští procesy dodávající čajovým lístkům typickou barvu a připravenému nálevu tolik oblíbenou chuť a aroma. Bonusem k lahodné chuti jest nutnost pěstovat čajovník v prostředí prostém pesticidů. A tehdy se zdálo nemožné, že by lidé mohli toužit po hmyzem napadeném čaji.

Oriental Beauty 2015_44

Jak začíná mnoho příběhů, i v tomto žil kdysi dávno jeden muž. Jeho domovem byl Tchaj-wan a věnoval se pěstování čaje, jeho zpracování a prodeji. Nejen on, ale i další pěstitelé v této oblasti měli každoročně v létě problém s invazí malého škůdce, který pravidelně vyhledával čajovníkový porost, usazoval se na něm a nasával jeho šťávy. Čaje zpracované z těchto lístků rozhodně nemohly být prodávány za dobrou cenu a tak se ve většině případů ani nesklízely. Farmář z Hsinchu County se ale rozhodl riskovat a snažil se zapůsobit na obchodníky a prodat jim čaj z napadených lístků. Ti když šálek připraveného čaje ochutnali a dostalo se jim nevídaného chuťového zážitku, byli ochotni zaplatit velké částky, aby čaj mohli odkoupit.

Když se farmář vrátil a sdělil novinu ostatním pěstitelům, zprvu se mu jen vysmáli a dále věřili, že takto napadené čajovníky jsou zničené. Bylo ale jen otázkou času, než je touha obchodníků po tomto čaji přesvědčila, že se rozhodně nejedná o odpad. A čaj se po obchodních cestách dostal až do šálku anglické královny, která mu dala jméno Oriental Beauty. Známe jej i pod jmény jako Eastern Beauty, Bai Hao Oolong, Silver Tipped Oolong, Dong Fang Mei Ren a Gui Fui Mei Ren.

Jacobiasca formosana(flickr)Nenápadný ovlivňovatel chuti

Jacobiasca formosana je v dospělosti přibližně 3 milimetry dlouhá cikáda, nazývaná také jako zelený křísek. Je zbarvená žlutozelenou barvou a má průhledné křídla.

Aby farmáři kříska přilákali, musí se vzdát používaní jakýchkoliv chemických postřiků a udržovat prostředí plantáží neznečistěné. Přežití kříska je totiž možné pouze v tomto prostředí.

Když se Jacobiasca formosana usadí na čajovnících a začnou se pást, nasávají phloem (živá tkáň nesoucí organické živiny) obsažený v jejich listech, pupenech i stoncích. Reakcí čajovníku je produkce monoterpen diolu a hotrienolu, které dodávají čaji specifickou chuť. V listech se také při jejich narušení hmyzem spouští proces oxidace, jež taktéž ovlivňuje výslednou chuť čaje, která bývá často přirovnávána k muškátové chuti čajů pocházejících z druhé sklizně v oblasti Darjeeling. Obecně se tedy jedná o unikátní způsob výroby, který využívá přirozené obranné reakce napadeného čajovníku.

Pěstování čaje

Jacobiasca formosana(flickr)1

Z hlediska potřeb cikády Jacobiasca formosana jsou tyto čajovníky pěstovány v teplejších oblastech na Tchaj-wanu, především v severozápadní části země v nadmořských výškách v rozmezí 300 až 800 metrů nad mořem. Čajovníky určené pro výrobu Orientální krásky jsou vysazené na závětrné straně hor, kde je také dostatečná vlhkost a sluneční záření. Čajové lístky jsou sklízeny až počátkem léta a proto je roční výnos za tento čaj poměrně nízký a jeho cena vysoká. Použito bývá necelých 50% čajových lístků a celá sklizeň je náchylná na sucha.

Oblastí, kde se tento druh čaje vyrábí je hned několik – mimo Hsinchu to je Beipu, Ermei, Taoyuan a Miaoli. Samotnému čaji je kromě chuti připomínající slavný Darjeeling připisováno příjemné a sladké medové aroma i chuť spolu s tóny zralého ovoce (především meruněk a broskví). Nálev připomíná barvu bronzu. Řadí se k čajům oxidovaným na přibližně 75% a pečeným na 20%.

Příprava nálevu

Oriental Beauty 2015_15

Nejlépe je možné čaj poznat, pokud si jej připravíme metodou Gong Fu Cha. Na 150ml konvičku použijeme přibližně 7 gramů sušených čajových lístků. Teplotu vody volíme při prvním nálevu nižší, do 80 stupňů Celsia a sléváme nejpozději po 30 vteřinách. Postupně můžeme teplotu vody i louhovací časy upravovat. Záleží především na vašich chuťových preferencích.

Pravost Oriental Beauty

Spolu s rostoucí oblibou čaje se začaly objevovat i její nejrůznější napodobeniny, které se však s chutí té pravé krásky nemohou příliš srovnávat. Jednoznačně nejlepším způsobem rozpoznání pravosti jsou vlastní zkušenosti s originální chutí čaje. Zda se jedná či nejedná o skutečnou a vysoce kvalitní orientálku, nám může prozradit také zbarvení lístků. To by mělo zahrnovat barvu bílou, zelenou, žlutou, červenou a hnědou rovnoměrně rozprostřenou po listě a již zmíněná vůně připomínající meruňky a broskve.

Oriental Beauty 2015_4

Dvě fotky Jacobiasca formosana: www.flickr.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *