Jak se pil a pije čaj v Číně

cina_caj(Toby Oxborrow)Kdo ví, kolik šálků čaje už museli Číňané za těch 3 tisíce let vypít, kolik čajových lístků sklidit a zpracovat a kolik čajových keřů pečlivě obstarávat. Jsou to zcela jednoznačně vysoká čísla, poukazují však na obrovskou zkušenost, kterou s celým procesem zpracování a podávání čaje Číňané mají. Čaj zde utvářel dějiny, pili jej básníci, literáti, vzdělanci, filosofové i císaři, byl spojován s taoismem, buddhismem i konfucianismem. Zdaleka nepatřil jen mezi nápoje na zahnání žízně. Jeho správná příprava vyžadovala zkušenost i osvojení mnohých vědomostí a možnost popíjet některé druhy čajů pak měli pouze občané s vysokým společenským postavením. Vítejte v Číně, v kolébce čaje.

Střípky z historie pití čaje

Ke kultivaci čajovníků a zakládání čajových plantáží dovedla obyvatele Číny až zvyšující se poptávka po tak skvělém pití. Do té doby se lístky otrhávaly pouze z divoce rostoucích čajovníků, nezpracovávaly se a čerstvé se nechávaly vařit ve vodě.

cina_caj(Sebastianjude)Sušit a dále upravovat se čajové lístky začaly spolu se zakládáním plantáží. V průběhu 3. století se rozemílaly na prášek a ten se následně vařil ve vodě. Tuto metodu poměrně rychle nahradilo napařování a drcení lístků a následné lisování do nejrůznějších tvarů, například cihliček. Z takto zpracovaného čaje se na přípravu každého nápoje kousek odlomil a vařil se vodě spolu s octem, solí, cibulí, rýží, citrónovou kůrou a dalšími přísadami.

Čistá chuť čajových lístků bez příchuti rozličných ingrediencí se začala vyžadovat za vlády dynastie Sung. Popíjel se takzvaný Mo-čcha, což byl na prášek namletý čaj našlehaný bambusovou metličkou v horké vodě. Nápoj to byl jedinečný a jeho příprava byla náročná. Pro významné osobnosti mohl být připravován jen skutečnými mistry.

Nejen k popíjení, ale i jako dar nebo lapač snů

Že čaj nebyl jen nápoj určený k pití, se dá vytušit z nejrůznějších čínských zvyků. Už od pradávna se jako dar nevěstě dával čaj a dnes i přesto, že svatební dar nabývá různých podob, se stále říká, že dívka dostala čcha-li, neboli dar čaje. Ten nesměl chybět ani na svatbě, kde byl novomanžely popíjen, aby jim zajistil blahobyt a dobrý život.

Čajové lístky nepřinášely jen výbornou chuť, ale také krásné vlasy dětem, kterým se tři dny po porodu vykoupala hlavička v silném zeleném čaji. Dále podobně jako nám známé nejrůznější lapače špatných snů fungoval i balíček čaje s rýží ukrytý pod polštářem.

Dodnes se v Číně čaj nabízí hostům jako projev úcty. Odmítnutí šálku se mnohdy rovná velké nezdvořilosti či snaze urazit hostitele.

Vyberte si, máme všeho dost

Své chutě po čaji v Číně uspokojíte zcela určitě, neboť v jejich nabídce najdete čaje bílé, zelené, červené, ovoněné, tmavé neboli pchu-ery a modrozelené neboli oolongy. Nejvíce však budete narážet na čistý zelený čaj, který má v Číně nejdelší tradici. Bude ale záležet na oblasti, kterou navštívíte a například v jižní Číně se kromě čaje zeleného popíjí s velkou oblibou i oolongy. Z ovoněných čajů Číňané upřednostňují jasmínový. Bývá často podáván po pokrmech z ryb za účelem neutralizování rybí chutě v ústech.

cina_caj1(Luo Shaoyang)V některých oblastech se lze setkat i s velmi zajímavými recepturami. Nad nápojem připraveným z opražených sójových bobů, sladkých brambor, sezamových semínek, rýže, hrachu a obilí, zalitých právě uvařeným a solí dochuceným čajem, budete zaručeně chvilku jen uvažovat, zda jste skutečně dostali čaj. A ano, dostali, říká se mu však mastný čaj. Jiné čínské menšiny připravují tento druh čaje odlišným způsobem. Na oleji z čajovníků se opraží čajové lístky s lepivou rýží a následně jsou zalité vodou a několik minut se nechají povařit. Připravená směs se nakonec přelije do misky, ve které je přichystaný rýžový koláček, praženou kukuřici, hrášek, arašídy, mleté maso a česnek, případně i další přísady. Vše se před podáváním buď ještě dosladí, nebo dosolí.

A z dob Sungů se dochoval recept na čaj pro muže války – léčivý a osvěžující Jüe Fej čcha. Do horké vody se nasypaly lístky čaje a najemno nasekaný zázvor. Vše se povařilo a poté slilo do misky s opraženými sójovými boby a sezamovými semínky.

Řád i anarchie

Číňané jsou bezesporu těmi, kteří se zasloužili o kultivovaný způsob popíjení čaje. Důkazem toho jsou mnohé dochované svitky i knihy o čaji, které popisují rituál přípravy čaje i pomůcky k němu nezbytně nutné. Tento rituál se nazývá Gong-Fu Cha.

cina_caj(Betoseha)V našem světě se velmi dbá i na znalosti vhodného času a teploty pro louhování čaje, dále na předehřátí čajové konvičky i šálku. Ale kdo by měl pokaždé chuť i čas provádět složité přípravy, když čaj může chutnat připravený na mnoho způsobů a rozhodně nelze s jistotou říci, který je ten správný a jediný vhodný. Ono co člověk, to jiná chuť a jiný cit pro přípravu čaje a dá se tak říci, že v každém čaji je také část osobnosti člověka, který jej připravoval.

Tak si i v zemi, kde čaj nabyl takového významu, nelámou v současné době s jeho přípravou nutně hlavu. Někdy jej zalijí vodou příliš horkou, jindy naopak vlažnou a vyndávat lístky po dvou minutách? Ne, kolikrát si ve vodě plavou tak dlouho, dokud tam nějaká je. A neděsí je ani představa sáčkového čaje vylouhovaného v plastovém nebo papírovém kelímku.

A jelikož čaj provází obyvatele Číny od rána do večera, rozhodně je lepší si jej připravit do zavařovací sklenice a tu uzavřít a prostě se napít, kdykoliv bude chuť, třeba i v přeplněné městské dopravě či na rušné ulici.

soska_lev_uČína a čaj je nerozdělitelné pouto stejně jako například jing a jang. Až do přítomných okamžiků čaj ušel neuvěřitelně dlouhou cestu a ať už se v Číně dělo cokoliv a vládl kdokoliv, byl zde vždy a vždy se tak mohl rozvíjet do nejrůznějších podob a být k dispozici bohatým i starým, smutným i veselým, zdravým i nemocným, pro Čínu a nakonec i pro celý svět. Začal se pít v Japonsku, Mongolsku, Tibetu, Turecku, Rusku, v Evropě i Americe a všude ho pijí po svém. A jak? To se dozvíte v dalších dílech našeho seriálu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *