Jak správně skladovat čaj

Skladování čaje může na první pohled působit jako jednoduchá záležitost. Hlavní je čaj uchránit před působením vzduchu, světla a tepla a umístit jej co nejdále od zdrojů všemožných pachů. Při dodržování těchto zásad si váš čaj uchová své žádoucí vlastnosti co nejdéle. I přes tento základ ale není od věci se do problematiky skladování čaje ponořit trochu hlouběji a to spolu s tímto článkem.

skladování

Vinu za zhoršující se kvalitu čaje přikládáme většinou oxidaci. Zvláště to platí pro ty čaje, kterým se během výroby v oxidaci zabraňuje, a jsou k ní tedy v průběhu času náchylnější. Do této kategorie se řadí většina zelených čajů, žluté čaje i některé čaje bílé, jež jsou pro svoji vitalitu a nízký stupeň oxidace vyhledávány. Černé čaje a silně oxidované oolongy, které jsou kyslíku vystavovány záměrně, mají mnohem nižší potenciál k další oxidaci během jejich skladování. Stejně tak více oxidují rozlámané čajové listy, než ty jednotné.

puerNení však pravidlo, že všechny čaje je nutno uchovávat mimo působení výše uvedených okolních vlivů. Například pchu-ery za správných vzdušných podmínek s léty pomalu zrají, mění svoji chuť a spolu s tím vzrůstá jejich tržní i sběratelská hodnota.

Čaje, u kterých je oxidace nežádoucí, jsou uzavírány ve vzduchotěsných nádobách, kde je oxidace minimální. Oolongy pak mohou být pro svůj tvar (nehrozí polámání lístků) uzavřeny vakuově po mnoho let. Dodatečně fermentované čaje jsou vystavovány určitému stupni vlhkosti. To je pro další zrání čaje nezbytné a v čajových lístcích tím zůstávají zachovány procesy oxidace a fermentace.

Pokud nyní vynecháme způsoby uskladňování dodatečně fermentovaných čajů v našich podmínkách, máme pro vás několik základních tipů pro správné skladovaní čajů tak, aby si uchovaly pokud možno maximum ze své čerstvosti a svěžesti.

Nedovolte kyslíku dostat se k vašemu čaji

plechovka3Určitě nevěřte, že čaj schovaný ve vzduchotěsné nádobě se vyhne působení kyslíku. Oxidace probíhá pouze v menší míře, neboť okolní vzduch zůstává spolu s lístky v dóze. K jeho odstraňování výrobci používají absorpční pakety. V nich se nachází železo a sůl. V nádobě s čajem je tak zbytkový kyslík oxidován železem. Vkládání těchto paketů lze doporučit bohužel pouze při dlouhodobém skladování čaje. V opačném případě by paket po opětovném otevření a uzavření nádoby nezvládl absorbovat více kyslíku.

Praktické je dopředu vědět, jak dlouho chceme čaj uchovávat. Při krátkodobém skladování (do 2 měsíců) jej můžeme nechat v původním obalu. Výhodou je také větší množství čaje – už nad půl kilogramu není potřeba čaj uchovávat ve vzduchotěsném obalu. Velkému množství prospívá vzdušnost a také se spolu s ní prodlužuje životnost čaje. Také však platí – čím více čaje ve vzduchotěsné nádobě, tím méně prostoru pro kyslík a tedy menší možnost pro jeho působení.

plechovky+krabicka1

 

Vyhněte se zdrojům tepla

pracohvnice(cajroom.webnode.cz, Ales_Bednar)

Foto: Aleš Bednář

Teplo proces oxidace urychluje. Kvalitní čaje, například japonský práškový čaj matcha nebo čaje z prvních sklizní, bývají uchovávány v chladničce. Chlad oxidaci značně zpomaluje. Aby byl tento způsob skladování čaje ku prospěchu, musí se dodržovat určitá pravidla. Čaj by měl být uzavřen hermeticky, aby se zabránilo pronikání vlhkosti. Výhodné je balit čaj do menších balíčků, které vypotřebujete v krátké době. Před návratem do ledničky z obalu vymačkejte co nejvíce vzduchu, čímž minimalizujete možnost kondenzace vzduchu na čajových lístcích. Při vyndání čaje z chladničky je třeba jej nechat dosáhnout pokojové teploty před tím, než jej rozbalíte. Opět z důvodu zabránění zbytečné kondenzace.

 

Žádné přímé světlo

Chemické reakce probíhající v listech za působení světelných paprsků nejsou dosud zcela popsány a vysvětleny. Ze zkušeností však víme, že vystavení čajových lístků světlu vede ke kovové chuti připraveného nálevu. Jestliže tedy chceme čaj uchovávat ve skle, tak by buď mělo mít tmavé až černé zabarvení (například tzv. prachovnice), anebo by mělo být neustále ve stínu.

 

Čaj musí být mimo dosah silných pachů a vlhka

Že je čaj velmi dobrým ba přímo výborným pohlcovačem vůní i pachů, většina lidí ví. Této vlastnosti bývá využíváno především pří výrobě ovoněných čajů. Ne však během skladování čaje, kdy chceme aroma čaje uchovat nezměněné. Znamená to jediné, vyhnout se při výběru místa pro uskladnění čaje zdrojům silných pachů. Především půjde o kuchyni, kde ukládáme nejrůznější potraviny a koření a kde při vaření vzniká pestrá směsice vůní. Vyhněte se také místnostem, ze kterých jde cítit zatuchlost. Patřičnou pozornost věnujte i samotným obalům, ve kterých chcete čaj uskladnit, zdali nejsou napuštěné oleji nebo jinými aromatickými látkami nebo v nich nebylo už dříve skladováno něco, co po sobě zanechalo byť jen nepatrné aroma.

japonsko.plechovka.puer.kour3

Čajové lístky jsou lačné po vodě, a pokud se v jejich blízkosti nějaká nachází, vstřebávají ji. Vyhněte se proto místnostem s vyšší vzdušnou vlhkostí a uchovávejte čaj ve vzduchotěsné nádobě.

Věříme, že už váš čaj nepřekvapí žádné nepříznivé vlivy a bude si stále držet výbornou chuť i vůni. V některém z našich příštích článků se můžete těšit na přehled nejrůznějších nádob, ve kterých je možné čaj uchovávat.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *