Jarní salát z planých bylin

Jaro je doslova plné překvapení a nových věcí. Právě toto období, ve kterém vše pučí a raší, je to pravé na zkoušení nových receptů. Už jste někdy zkoušeli konzumovat rostlinky, které rádi označujeme jako plevel? Zkuste si z něj připravit výborný jarní salát, který vás svojí příjemně svěží chutí a spoustou vitamínů zaručeně překvapí!

Na jaře v přírodě objevíte celou řadu planých druhů, které se hodí do jarního salátu.

Na jaře v přírodě objevíte celou řadu planých druhů, které se hodí do jarního salátu.

S plevelem se často setkáváme nejen na našich zahradách, ale také ve volné přírodě. Tímto termínem oslovujeme takové rostliny, které rostou tam, kde je zrovna příliš nevítáme. Zatímco některé plevely jsou opravdu na obtíž a na zahradách se jich jen obtížně zbavujeme, jiným bychom spíše měli otevřít na svůj pozemek vrátka. Přírodní zahradníci nebo permakulturisté slovo plevel prakticky nepoužívají, protože všechny rostliny považují za nedílnou součást přírody i zahrady, protože plní svou funkci. Nejen že na své květy lákají opylovače, ale dají se z nich vyrobit přírodní hnojiva, bylinné jíchy určené na likvidaci některých chorob a škůdců a jinými si zase zpestříme jídelníček. Právě uplatnění v kuchyni bude naším hlavním tématem, co se využití bylin týče. Zatímco ještě před několika lety by se někteří na kytkožrouty koukali přes prsty, dnes už to zas taková rarita není. Pokud jste někdy nesměle nakoukli do některé z knih, které se zabývají možnostmi využití planých rostlin v kuchyni, možná jste byli překvapeni, že jsme doslova obklopeni jedlými rostlinami, a to prakticky během celé sezony. V mírné zimě sem tam něco objevíte i v prosinci nebo lednu. Jedlými bylinami nahradíte klasický listový salát, který brzy na jaře ještě musíte kupovat v obchodech, kuchyňskou klasikou jsou dnes oblíbené náhrady špenátů nebo si z některých rostlin vyrobíte třeba polévku. My se dnes podíváme na téma jarních salátů, bez kterých by se toto období prostě neobešlo.

 

Violka vonná

Violka vonná

Salátománie z přírody

Ještě před několika lety jsem většinu rostlin rostoucích ve volné přírodě ještě vnímala spíše po té botanické stránce. Zajímalo mě, v jakém prostředí rostou, jaké mají listy, kdy kvetou a podle jejich přítomnosti jsem si dokázala odvodit i vlastnosti stanoviště. Tyto druhy jsem si postupně doplňovala do svého seznamu léčivých rostlin, ze kterých jsem vyráběla kde co. Ale teprve nedávno jsem jarní plané byliny začala využívat v kuchyni. Začala jsem samozřejmě jako většina nadšenců u kopřivy, která roste všude a dá se zpracovat na různé velikonoční i celoročně oblíbené pochoutky. Jenže to časem přestalo stačit. Začala jsem se pídit po všem tom listí, co ze země vykoukne v březnu a dubnu a ke své libosti jsem zjistila, že je mezi nimi neskutečně bohatá plejáda zástupců, kteří čekají frontu do mé kuchyně. Připravila jsem recept na jarní listový salát, který je pro toto období jako stvořený. Je totiž plný vitamínů a minerálů, které potřebujeme na překonání jarní únavy.

Sběr bylin

Kokoška pastuší tobolka

Kokoška pastuší tobolka

Stejně jako při sběru bylinek určených na výrobu léčivých nálevů i zde platí, že sbíráme jen to, co bezpečně poznáme. Nikdy do svých kulinářských výtvorů nedávejte to, u čeho máte pochyby. Ve volné přírodě roste obrovské množství jedlých rostlin, takže to možná vypadá, že je vše jedlé, ale ve skutečnosti to tak jednoduché není. Po některých bylinách se vám může udělat nevolno, v lepším případě zjistíte, že nejsou chuťově dobré. V každém případě se vydávejte na sběr jen po důkladném prostudování vlastností druhů nebo si na svůj první výlet na sběr bylinek raději přizvěte zkušenějšího kolegu, který má s jedlými plevely trošku více zkušeností. Berte také ohled na své alergie a zdravotní stav. Jistá omezení platí pro těhotné ženy a malé děti. Vždy sbírejte rostliny pouze v čistém a ničím nekontaminovaném prostředí, obloukem se vyhněte okolí rušných komunikací, průmyslovým lokalitám a skládkám, všude číhá nebezpečí v podobě chemických látek, jedů a další škodlivin, jejichž rezidua mohou být obsažena nejen v půdě, ale i v samotných bylinách. Skvělým stanovištěm jsou naopak louky a lesy, popřípadě vaše zahrada, pokud ji tedy chemicky neošetřujete.

Prvosenka

Do salátu můžete využít prvosenku jarní i prvosenku vyšší (na fotu).

Co všechno potřebujeme na jarní salát

Druhové složení bylin si můžete do značné míry přizpůsobit lokalitě, ve které budete rostliny sbírat. Náš recept vychází ze středočeské přírody, takže pokud žijete v podhůří nebo na Moravě, můžete si složení doplnit o místní druhy. Salát lze vyrobit na desítky různých variací. Perfektně se doplňuje i s plodovou zeleninou. Rozhodně neuděláte chybu přidáním rajčat nebo okurky. Plané byliny vás možná trošku překvapí svou výraznou chutí, na kterou si ale velice rychle zvyknete. Každopádně začněte s malými dávkami, plané jarní rostliny mají poměrně velkou sílu. Do jarního salátu můžete přidat vejce natvrdo nebo dresink z bílého jogurtu. My jsme zvolili jemnou variaci s mořskou solí, barevným pepřem, olivovým olejem a trochou balkánského sýru. Rostliny po sběru pokud možno příliš dlouho neskladujte, nejlepší jsou opravdu čerstvé. Některé druhy se ale dají skladovat v igelitovém sáčku v lednici i několik dnů. Po sběru je každopádně umyjte, i v tom nejčistším prostředí se na listy nachytá jemný prach, a nechte okapat v cedníku nebo na utěrce. Následné zpracování je na vás, my jsme byliny nakrájeli nahrubo, ale můžete je ponechat vcelku nebo je naopak nasekat na jemnější kousky. Fantazii se meze nekladou.

Smetanka lékařská

Smetanka lékařská

Jaké druhy jsme do salátu nasbírali?

  • listy kokošky pastuší tobolky (Capsella bursa-pastoris)
  • kozlíček polní (Valerianella locusta)
  • ptačinec prostřední (Stellaria media)
  • květy violky vonné na dozdobení (Viola odorata)
  • květy sedmikrásky obecné (Bellis perennis)
  • mladé listy smetanky lékařské (Taraxacum officinale)
  • květy a listy prvosenky jarní (Primula veris)
  • kvetoucí lodyhy rozrazilu rozekvítku (Veronica chamaedrys)
  • na zahradě jsme nasbírali přezimující zelený mangold

Můžete ještě doplnit:

  • listy česneku medvědího (Allium ursinum)
  • mladé čerstvě vyrašené (ještě lesklé) listy bršlice kozí nohy (Aegopodium podagraria)
  • mladé listy plicníku lékařského (Pulmonaria officinalis)

Na přípravu dvou misek o objemu 400 ml budete potřebovat:

Do slalátu lze použít jedlé květy i listy.

Do slalátu lze použít jedlé květy i listy.

  • 6 velkých hrstí nasbíraných bylin
  • listy mangoldu dle chuti (v našem případě asi 3 plné hrsti malých listů)
  • 1 kostku balkánského sýru
  • polévkovou lžíci kvalitního olivového oleje
  • trochu mořské hrubozrnné soli a barevného pepře

Salát není dobré příliš přesolovat, chuť bylin je už tak výrazná, a pokud použijete balkánský sýr, solit prakticky nebude ani třeba.

Bylinky nejdříve umyjte studenou vodou.

Bylinky nejdříve umyjte studenou vodou.

Odkapání přebytečné vody v cedníku.

Odkapání přebytečné vody v cedníku.

Do salátu přidejte olivový olej, trochu soli, barevný pepř, popřípadě sýr.

Do salátu přidejte olivový olej, trochu soli, barevný pepř, popřípadě sýr.

Květy fialek salát krásně dozdobí.

Květy fialek salát krásně dozdobí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *