Nechte čaj vykvést a překvapte jeho krásou

kvetouci2Malá čajová kulička, srdíčko nebo například ovál v sobě ukrývá překvapení, které potěší oko ženy i muže v každém věku. A jeho odkrývání vás bude náramně bavit. Nespustíte oči z malého poupěte na dně skleněné konvičky, jež se otevírá v barevný, zelenými čajovými lístky ohraničený květ, a mění vaši konvičku v originální dekorační prvek s lahodným čajem. Seznamte se s kvetoucím čajem!

Zručné ruce čarují

Na výrobu poupěte je zapotřebí vybraných lístků určených pro bílé, zelené nebo i modrozelené čaje. K nim se přidávají květy nejrůznějších rostlin, často také přímo ty z keřů čajovníků. Lístky jsou ručně svazovány bavlněnou nití do svazečků, do kterých je s pečlivostí vložen květ rostliny – většinou pocházejí z lilie, chryzantémy, jasmínu, ibišku či magnolie, a v nálevu ovlivňuje především jeho barvu a vůni.

Existují ale také kvetoucí čaje utvořené sešitím pouze čajových lístků. K takovým čajům se řadí například Hong Mu Dan – Červený ježek.

kvetoucí6

Těší nás už mnoho století

Kdy se začalo s výrobou tohoto typu čaje se dodnes s jistotou neví. A ačkoliv nezvratné důkazy pochází z doby nedávné, z druhé poloviny 20. století, vynořují se tvrzení, které říkají, že umění zpracování tohoto čaje ovládali už dávní Číňané. Po krátký čas byly kvetoucí čaje dokonce zakázány coby buržoazní přežitek. Naštěstí ne trvale, neboť v současnosti není poptávka po nich rozhodně zanedbatelná a vyváží se do mnoha zemí.

V dnešní době je největší množství tohoto typu čaje vyrobeno v čínské provincii Junnan. Po dlouhou dobu byla i místem jediným. Celosvětový zájem však nebyla schopna pokrýt a dnes bývá zpracováván také v provincii An-chuej.

Příprava jedna báseň, a co chuť?

Pokud se rozhodnete darovat čaj, koupí kvetoucího čaje rozhodně zabodujete, neboť kromě estetického prožitku, který ocení i ti, kteří čajům příliš neholdují, se na jeho přípravě nedá mnoho zkazit. Čajové poupě si dobře rozumí i s poměrně horkou vodou (80 – 90 stupňů Celsia) a pokud ji před zalitím samotného čaje přelijete nejdřív do jakékoliv jiné nádoby a až poté zalijete poupě umístěné do skleněné konvičky, bude vše v úplném pořádku. Nechte louhovat 5 minut, které vám poskytnou dostatek prostoru pro pozorování rozvíjejícího se květu. Následně čaj můžete slít například už do keramické konvičky nebo čajové poupě vyndat a vychutnat si výsledek své práce. Připravit lze takto ještě další dva nálevy, které louhujete od 4 minut výše, podle vaší chuti.

Samotná chuť nálevu jistě od dalšího pití neodradí, ale gurmánský zážitek v něm také nenajdete. Chuť je méně výrazná s květinovým nádechem a vůně svěží a lehká.

Tip: Když už z čajového květu připravíte maximum nálevů, nevyhazujte jej a ponořte ho do studené vody. Při pravidelném měnění vody vydrží i několik dní coby netradiční dekorace vašeho pokoje.

kvetouci4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *