Netradičně balené pchu-ery

Když se řekne pchu-er, skoro všichni si vybavíme čajové lístky lisované do nějakého pěkného tvaru, například koláče nebo cihly. Čaj je svojí chutí a vůní velice specifický a ne každý čajomil si na jeho chuť zpočátku zvykne. Po delší době ochutnávání různých čajů z této čajové sorty však vaše chuťové buňky jejich chuti přivyknou a věřím, že mnoho z těch, kteří pchu-er nemohli ani cítit, se k němu začnou vracet a budou jej považovat za velkou lahůdku.

Netradicni_pu-erhy

Obvykle bývá pchu-er balený do pro nás zdobeného a poutavého papíru. Existují ale i obaly, které svými vlastnostmi dají čaji úplně jiný rozměr v podobě nejen chuti, ale i vůně a barvy nálevu. Pojďme se podívat na tři netradičně zabalené pchu-ery, které stojí za to ochutnat. Jedná se o čajové listy balené v bambusu, mandarince a banánovém listu. Abyste mohli poznat tyto pchu-ery ze všech jejich úhlů, doporučuji připravovat jej metodou Gong Fu Cha, během které objevíte opravdu širokou paletu chutí a vůní, kterou v případě normální přípravy nejste schopni z principu poznat.

Jak pchu-er připravit? Můžete navštívit stránky na našem magazínu, které se věnují degustacím a přípravě. Podívejte se na vlny internetu, i tam existují kvatlitní weby, kde se přípravu jistě dozvíte. Můžete také oslovit čajovníka, jistě bude také ochotný a pomůže vám.

Metodou přípravy čaje ve stylu Gong Fu Cha se v tomto článku zabývat nebudu, neboť je to téma spíše na samostatný článek. Věřím ale, že pokud budete chtít nejen výše zmíněné pchu-ery dokonale poznat, jistě se danou metodu postupně naučíte nebo počkáte na onen článek a následně si čaj opravdu užijete a vychutnáte po všech jeho stránkách.


pchu-er zabalený do banánového listu

Pchu-er balený v banánovém listu

  • Oblast původu: neznámá
  • Rok: 2008
  • Vůně: lehce nasládlá
  • Chuť: ze začátku spíše sladší

Čaj je lisován do tabletek, které jsou uprostřed rozděleny čárou (jako acylpyrin). Tabletek je v balení 20, každá po 10 gramech. Čajové lístky dostanete z balení jednoduše. Stačí odtrhnout pečeť na jedné straně a následně pomalu rozvázat lýko, kterým je balení svázané. Doporučuji balení otevřít pouze na vyndání nezbytného množství čajových tabletek.

banan


pchu-er_mandarinkaPchu-er balený v mandarince

  • Oblast původu: Yunnan
  • Rok: 2009 (25. dubna)
  • Vůně: jemná, spíše exotická
  • Chuť: jemně sladká, po více nálevech zemitější. Pro umocnění chuti doporučuji do konvičky přidat max. 2 stroužky čerstvé mandarinky. Při větším množství čaj voní a chutná velmi exoticky.

Čajové lístky jsou sušeny, tvarovány a následně vloženy do mandarinkové slupky. Balení je cca po 25 gramech, záleží na velikosti. Mandarinka je balená ještě v pevném celofánu, který jde jednoduše pomocí nůžek otevřít. Vršek mandarinkové kůry vám možná půjde hůře odklopit, nebojte se použít více síly nebo nějaký vhodný nástroj, třeba nožík. Po odebrání požadovaného množství čajových lístků vraťte vršek mandarinkové kůry na své místo a vše uložte do vhodné dózy či pytlíku určených ke skladování čaje.

Chenpi


pchu-er-bambooPchu-er stlačený do bambusu

  • Oblast původu: Yunnan, Wen Shan
  • Rok: 2008
  • Vůně: dřevitá, neodeznívá ani po dalších nálevech
  • Chuť: silně dřevitá, po více nálevech zemitá

Čaj je stlačován do bambusu a zapečetěn. Balení obsahuje 120 gramů čaje. Dostat se do tohoto typu balení není moc jednoduché, proto buďte velmi trpělivý a nenechte se odradit. Nejlepší metoda pro získání čajových lístku je rozštípnutí bambusu. Po rozštípnutí se tak dostanete k celému obsahu bez problémů. Po odebrání požadovaného množství přiklopte obě půlky opět k sobě.

jong_shun


srovnani

Srovnání jednotlivých nálevů. Zleva: pchu-er v banánovém listu, v mandarince a v bambusu. Největší rozdíl je vidět u pchu-eru v mandarince (uprostřed), jehož nálev je nejsvětlejší.


Pokud tedy patříte mezi ty čajomilce, co rádi zkouší zvláštní čaje a vůbec rádi poznávají taje čajů, určitě doporučuji tyto tři pchu-ery vyzkoušet. Zážitek je chuťově velmi netradiční a stojí za to jej okusit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *