O čaji



ČAJE

K ČAJI

DEGUSTACE



o_caji

V našem chápání výraz čaj často zahrnuje také nečajové nápoje a bylinné nálevy. Za skutečný čaj však platí ten připravený ve většině případů z listů čajovníků Camelia Sinensis. Ten roste ve dvou varietách – Camellia sinensis var. sinensis a Camellia sinensis var. assamica.

Camelia Sinensis vyrůstá v tropických a subtropických oblastech našeho světa ve značně rozdílných nadmořských výškách přesahujících i 2 tisíce metrů nad mořem. Lidé jej pěstují v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Indii, v Oceánii a také na Kavkazu, v Africe či v Turecku a na dalších územích.

Čajovníku existuje mimo již zmíněné 2 variety také nepřeberné množství odrůd, hybridů a klonů pěstovaných například za účelem zvyšování odolnosti čajovníku jak proti vlivům počasí, tak proti škůdcům. Pozornost byla také směřována k vypěstování čajovníků s kvalitními a prvotřídními listy. Podob čajovníků je možné ve světě sčítat a sčítat do hodně vysokých čísel a stejně tomu tak je i v případě čajů z nich zpracovaných. Zde můžeme vybírat z široké palety druhů čajů zelených, černých, bílých, žlutých, modrozelených, dodatečně fermentovaných a ovoněných.

o_caji1

Je zcela zřejmé, že čaj je nápojem nepřeberného množství chutí, vůní a barev. Záleží na místě, kde je pěstován, na klimatických podmínkách, na složení půdy, na variantě a odrůdě čajovníku, na způsobu pěstovaní, na času sklizně, na způsobu sklízení a následného zpracování čaje a samozřejmě také na jeho samotné přípravě. Metod zpracování je opět nepřeberné množství. Povětšinou známe pouze základní etapy při zpracovávání čaje – sklizeň, zavadnutí a formování listů, fermentace, vyhřívání za účelem potlačení oxidace, vyhřátí, sušení a třídění čaje. Podrobnosti či obměny a jiné úpravy jednotlivých kroků si  pěstitelé často drží v tajnosti.

Pokud si čaj budete vychutnávat všemi smysly, bohatě se vám odvděčí. Zrakem si prohlížejte suché čajové lístky, jejich barvu a také tvar se strukturou. Dotýkejte se jich, přivoňte k nim a nebojte se je rovnou ochutnat, poznat je a objevit nejrůznější vůně a lahodné chutě. Po zalití lístků horkou vodou můžete opět pozorovat, jak se rozvíjejí a jak obarvují vodu do mnoha barev a odstínů. Přičichněte vůni nálevu a nacházejte další vůně. Napijte se a oddejte se všem chutím, které se vynoří ve vašich ústech. Po vypití nálevu i vodou nasáklé čajové lístky skýtají příležitost k dalším pohledům, k opětovnému čichání, ochutnávání a nalézání chutí, vůní i barev. Vychutnejte si takto i další nálevy, jež budou originální a zcela jistě také poutavé, jako ty předchozí. Nejspíš během celého tohoto rituálu setkávání se s čajem dojdete k uvolnění a klidu, k pročištění myšlenek a také novým zážitkům.

o_caji4