Čaje z Indie

assam(Amlan Basumtari)

Assam (foto: Amlan Basumtari)

Indie je i přes skutečnost, že v ní čajový průmysl vzkvétá teprve necelých 180 let, obdobně významná jako Čína a Japonsko, kde se k pěstování, zpracování a popíjení čaje váže historie dlouhá tisíce let. Objevování čaje a počátky jeho pěstování v Indii a zrod vyhlášeného Darjeelingu má zajímavou historii spojenou především s britskými kolonizátory.

Právě těm se podařilo po neúspěšných pokusech s vysazováním čínských semen čajovníků objevit v džunglích Ássámu rostlinu čajovníku. Našel jej Charles Alexander Bruce, který se nadále zabýval jeho kultivací a zpracováním a Anglie tak začala s produkcí vlastního černého čaje, jehož první bedýnky byly na anglický trh dopraveny roku 1839.

Darjeeling2

Darjeeling First Flush

Historie slavných čajů z Darjeelingu startuje zhruba v roce 1841, kdy si vojenský lékař dr. A. Campbell vysadil několik čajových keřů na své zahradě. Čaj z nich mu chutnal výtečně a britská vláda jeho pozitivním zkušenostem důvěřovala a roku 1847 začala s podporou zakládání prvních čajových plantáží. Že byl čaj z této oblasti skutečně výborný, dokazovalo neúprosné zvyšování produkce. V roce 1870 se sklidilo 70 tisíc kilogramů výborného čaje z 56 plantáží.

O čajích z této oblasti se můžete více dočíst v našem článku věnovaném právě Darjeelingu a jeho čajové produkci. Najdete v něm i několik zajímavostí o indickém čajovém průmyslu.

K výborným indickým čajům patří také ty pocházející z oblasti Nilgiri, která vznikla po roce 1832, a založil ji jistý dr. Christie. I přes jeho zdařilé pokusy s pěstováním čaje po jeho náhlém úmrtí upadly jeho čajové keře v zapomnění. Opětovná produkce čajů z Nilgiri se datuje až na začátek 20. století a v současnosti pokrývají čajové plantáže území velké 62 tisíc akrů, z kterého je ročně sklizeno nad 60 tisíc tun čaje. Nejkvalitnější zdejší čaj pochází ze sběru prováděného od prosince do ledna.

CTC(USAGI-WRP)

CTC (foto: Usagi-Wrp)

I nevalná čajová kvalita

Z Indie kromě čajových skvostů pochází i značná část čaje zpracovaného formou CTC – crusting (rozmačkat), tearling (trhat) a curling (svinovat). Pěstuje se na indické nížině Dooars a také v oblasti Teráj a ročně je ho sklizeno přes 100 tisíc tun. Jedná se o typ čaje, který končí v nálevových sáčcích, kterým se většina čajomilců vyhýbá.

Další čajové oblasti

Oblast, odkud se nám do ruky může dostat čaj podobný tomu z Darjeelingu, je Sikkim a zejména její plantáž nazvaná Temi. Z indických oblastí Darjeelingu to je co by kamenem dohodil do plantáží nepálských, které produkují výtečný čaj co do kvality srovnatelný s těmi dárdžilingskými.

Léčivá síla Yogi čaje

Tento druh čaje je pro Indii typický a je popíjen nejen pro svoji výtečnou chuť a pronikavé aroma, ale zejména pro jeho prospěšnost lidskému zdraví. Je připravován ze směsi koření Yogi Masala, černého CTC čaje, mléka a cukru (medu).

Směs koření obsahuje skořici, hřebíček, kardamom, zázvor a bílý pepř. Lze z něho připravit také vývar bez použití výše zmíněných ingrediencí. Nápoj dodává tělu energii, uvolňuje mysl a pomáhá nám tak relaxovat. Podporuje trávení, imunity, čistí krev  a pro své antibakteriální účinky je výborný během nachlazení, bolestech v krku, kašli i zánětům.

Yogi, masala čajNa přípravu jedné konvičky Yogi čaje o objemu zhruba 600 ml potřebujeme 300 ml vody a stejné množství mléka. Vodu přivedeme k varu a poté do ní přidáme 4 polévkové lžíce černého čaje a necháme při stálém varu asi minutu louhovat. Následně vsypeme přibližně 3 polévkové lžíce koření a opět necháme minutu vařit. Teplé mléko přidáváme, až když cítíme pronikavou vůni koření. Na závěr čaj scedíme do konvičky a můžeme dochutit cukrem nebo medem.

Pokud bychom chtěli připravit i bezkofeinovou verzi vhodnou pro děti, je možné vynechat černý čaj a připravit nápoj pouze ze směsi koření a mléka. Pro těhotné ženy se pití tohoto čaje nedoporučuje, neboť obsažené koření by mohlo vyvolat předčasný porod a čaj není vhodný také pro lidi s onemocněním žlučníku, plic nebo srdce. Náhradou za černý čaj pak může být například nečaj rooibos.


arrow