Čaje z Keni

Říká se, že čaj se do Keni dostal spolu s indickými muži, kteří zde budovali potřebnou infrastrukturu a práci si zpříjemňovali popíjením svého čaje. Keňané jej začali pěstovat a později se propěstovali až k vlastní odrůdě čajovníku.

Keňa Golden Needle

V současnosti Keňa ročně vyprodukuje až 300 tisíc tun černého čaje, čímž se řadí k největším výrobcům na světě. A ačkoliv tuto informaci ví málokdo, už dlouhou dobu keňské čaje konkurují indickým a cejlonským a na trhu zaujímají stále větší prostor. Je to především díky nepříliš vysoké ceně a kvalitě, která je slušná i přes standardizované výrobní metody. Vyvážen je do západních oblastí (především Velká Británie) a velmi oblíbený je i v arabských zemích, například v Egyptě a Pákistánu.

Keňa_Kericho(Bjorn Christian Torrissen)

Foto: B. J. Torrissen

Čajové plantáže se rozprostírají z velké části v horách na sever od hlavního města Nairobi. Podmínky pro pěstování jsou zde ideální a čajovníky tak mohou poskytovat čaje opravdu výtečné kvality. Oproti Číně, kde je sběr prováděn ženami, v Keni sbírají čajové lístky i muži.

Zpracování čaje

Dá se říci, že až na pár výjimek je valná většina čajové produkce určena ke zpracování metodou CTC (průmyslové zpracování čaje) a dále se využívá na výrobu čajových směsí, zejména do sáčkových čajů. Ortodoxní čaje, které jsou produkovány pomálu, pochází z těchto pěti plantáží – Kericho, Kipboimet, Milima, Regati a Sukubia. Vzhledem připomínají čaje z Ásámu, chuťově však nejsou zdaleka tak hutné, ale spíše aromatické a jemnější. V jejich názvu najdeme jméno plantáže a označení kvality listu. Čajoví znalci je hodnotí jak velmi kladně, tak záporně a záleží tak na každém, jaký si k nim vytvoří vztah.


arrow