Čaje ze Srí Lanky

černý čaj_stromNázev čaje Cejlon je pozůstatek z doby, kdy se celý ostrov takto nazýval. Později se však rozhodlo k navrácení se k původnímu jménu – Srí Lanka. Označení Cejlon zůstalo čaji zejména z toho důvodu, že už tehdy tvořil významnou část exportu a jeho změna by tak mohla mít negativní dopady na další vývoz. Ročně bývá vyprodukováno 200 až 300 tisíc tun čaje, což je zhruba 20% z celkové světové produkce.

Pěstování

Čajové plantáže se nachází v hornatých oblastech Srí Lanky ve výškách do 2000 metrů. Zdejší klimatické podmínky umožňují sklízet čaj během celého roku s dvěma kvalitními sezónními sběry. První probíhá na jihozápadní straně hor v měsících leden až březen, druhý na severovýchodní straně hor v měsících červen až srpen. Pro tato období je typické slunné počasí bez dešťů, provázené silnějšími větry. Mezi těmito oblastmi se rozprostírají plantáže Nuvara Elija, jež přináší nejkvalitnější čaje v měsících leden až duben (srovnatelné s výbornými Dárdžilingy).

Zdejší čajovníky jsou povětšinou různé hybridy ásámského čajovníku, najdeme zde ale také čínské čajovníky, které produkují nepříliš povedené zelené nebo částečně fermentované čaje.

Dělení cejlonských čajů

Pro dělení cejlonských čajů se používá nepříliš častý způsob podle nadmořské výšky, ze které čaje pochází.

  • vysokohorské (High Grovn) – nad 1200 metrů
  • ze středních oblastí (Mid Grown) – od 600 do 1200 metrů
  • z nížinných oblastí (Low Grown) – pod 600 metrů

Zpracování čaje

Pro produkci cejlonského čaje je typické centrální řízení, jež dává přednost velké produkci nad opravdu kvalitními čaji. Chuť a aroma výsledného čaje tak určuje zejména měsíc, ve kterém byl sklizen a klimatické podmínky.

Sri_lanka(Mstyslav Chernov)

Foto: Mstyslav Chernov

Čaj pocházející z výšek nad 1200 metrů bývá zpracován rotorvarnou metodou a výsledné sorty jsou BOP, BOPF a P. Čaje pěstované ve výškách pod 1200 metrů bývají z velké části zpracovány ortodoxním procesem a vznikají tak čaje typu OP, FOP, nejvíce pak ale zlomkové typu BOP.

Značnou část produkce zastupují také čaje typu CTC, drnovité (Fannings) a práškovité (Dust), určené do nálevových sáčků.

Několik pěstitelských oblastí

  • Nuvara Eliya

Plantáž se nachází ve výšce 2000 metrů a je tak nejvýše položenou oblastí na Srí Lance a produkuje čaje typu OP a FOP. Právě z těchto míst pochází nejlepší černé cejlonské čaje, jež si pochvalují čajový znalci z různých koutů světa.

Čajové lístky voní po citrusech a jsou drátkovitě zavinuté a nálev z nich připravený je zlatožluté barvy a projevuje se v něm citrusové aroma. Chuťově je příjemný, při dlouhém louhování silně svíravý.

  • Dimbula

Zde produkovaný čaj je ve světě obdobně známý jako čaje z výše popsané oblasti. Kvalitní sorty jsou sbírány od ledna do dubna. Lístky jsou hnědé až tmavohnědé a zabarví nálev do oranžové barvy. Jeho chuť je opravdu řízná a silná s trochou hořkosti.

  • Uva a Uda

Plantáže zabírají jihovýchodní část pohoří. Nejkvalitnější lístky se zde sbírají od června do srpna. Lístky z této plantáže jsou drátkovité, hnědé až černé barvy, kořeněné nebo dřevnaté vůně. Nálev je oranžový až hnědý, chuťově spíše hořký. V jeho aroma se prolínají dřeviny a květinové nebo i medové tóny.

Sri_lanka(Christophe Meneboeuf)

Foto: Christophe Meneboeuf

  • Kandy

Plantáže této oblasti se nachází ve výškách mezi 600 až 1200 metry a mezi čajovými znalci si již takový ohlas nezískaly. Lístky této produkce jsou pokroucené v tmavých odstínech hnědé barvy. Nálev je hnědočervený, řízné chuti a karamelového aroma.

  • Galle

Nížinná oblast v blízkosti jižního pobřeží produkuje čaje, které bývají chuťově podobné s čaji ásámskými. Lístky jsou pečlivě zavinuté s drobnými světle hnědými až zlatavými výhonky. V porovnání s ostatními čaji není tento zdaleka tak silný a řízný, ale spíše jemnější.


arrow