Čaje z Číny



ČAJE

NEČAJE

BYLINNÉ ČAJE

DEGUSTACE



Bili_caj

Bílý čaj

Bílý čaj pochází z Číny a jeho historie je více než 1200 let dlouhá. Patřil k čajům vzácným, výjimečným a po dlouhou dobu představoval symbol bohatství a moci. Byl určený pouze pro císaře a jeho dvůr. Největší oblibě se těšil za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 n.l.). K nám do Evropy se ve velkém dostal teprve nedávno a dnes se s ním můžeme setkat v mnoha obchodech. Pěstuje se ale nadále téměř výlučně v Číně a znalci jej často považují za klenot mezi čaji.

zeleny_caj

Zelený čaj

Zelený čaj se pije už více, než 5 tisíc let. Čínských zelených čajů existuje obrovské množství, určitě více, než tisíc druhů. Je to nejen díky dlouhé historii jeho pěstování. V současné době je v Číně zhruba 8 miliónů pěstitelů, kteří čaj pěstují na rozsáhlých územích s rozdílnou kvalitou i složením půdy, klimatickými podmínkami a také odrůdami čajovníku, ze kterých se sklízí čajové lístky na výrobu čaje.

Oolong

Oolong

Oolong je západní název pro čaj původně vyráběný pouze v Číně a na Tchaj-wanu (tchajwanské oolongy patří k nejvíce prezentovanému druhu tohoto čaje). Původní názvy vycházejí z barvy listu, setkat se tedy můžeme například s čajem polozeleným, modrozeleným či modrým.

cerny_caj

Červený čaj

Tento druh čaje se v Číně kdysi dávno nazýval čaj šedý. Později se pro barvu nálevu přejmenoval na čaj červený a v Číně tento název platí dodnes. Černý čaj je název, který se používá v západním světě. Ten tento čaj popíjí také nejvíce. Číňané mu příliš na chuť nepřišli a mnohem častěji dají přednost čaji zelenému.

puerh

Pchu-er

O původu tohoto druhu čaje koluje po světě mnoho legend. Možná mu dala vzniknout hůl slavného čínského císaře Zhu-ge Lianga. Ten byl zrovna na dlouhé válečné výpravě, která jeho vojsko značně vysílila. Zabodl tedy do země svoji hůl a ta vyrašila a obrostla listím. Z toho nechal císař připravit nápoj, jehož zázračné účinky zbavily vojáky veškeré únavy a mohli tak ve svém tažení pokračovat.

zluty_caj

Žlutý čaj

V dobách minulých byste mohli kvalitním žlutým čajem zaplatit daň císaři. Žlutá barva byla totiž u císařů velmi oblíbená a všechny lístky tohoto čaje byly pečlivě kontrolovány a těm nejkvalitnějším byla cesta na císařský dvůr otevřená. Žlutý čaj označoval nejvybranější sortu čaje z každé provincie a to se rovná delikatese určené jen jazykům zámožným a váženým.

kvetouci-caje

Kvetoucí čaje

Ještě předtím, než se tento druh čaje stal tolik žádaným, vznikal pouze v provincii Yunnan. Poté, co si Evropa a Amerika takto krásně vypadající a lahodný čaj oblíbila, začal se vyrábět i v jiných provinciích (An Chuej). Přestože je přesná doba vzniku velmi nejasná, v dlouhé historii čajů se jedná o novinku.

ovonene_caje

Ovoněné čaje

Čaj má výbornou schopnost absorbovat vůně nebo pachy ze svého okolí a tuto jeho vlastnost si uvědomovali i čínští císaři. Ti se ale snažili tomuto přebírání vůní zamezit a sběrači tak v době sklizně nemohli používat příliš aromatická jídla (např. česnek) a čajové lísky trhali v rukavičkách. Nakonec se ale této vlastnosti začalo využívat k výrobě ovoněných čajů.