Pchu-er

puer Vznik slavného „všeléku“

O původu tohoto druhu čaje koluje po světě mnoho legend. Možná mu dala vzniknout hůl slavného čínského císaře Zhu-ge Lianga. Ten byl zrovna na dlouhé válečné výpravě, která jeho vojsko značně vysílila. Zabodl tedy do země svoji hůl a ta vyrašila a obrostla listím. Z toho nechal císař připravit nápoj, jehož zázračné účinky zbavily vojáky veškeré únavy a ti tak mohli ve svém tažení pokračovat.

Jiné prameny však tvrdí, že kdysi dávno, zhruba před 1700 lety si císařský dvůr lámal hlavu nad tím, jak uchovat všechny léčivé látky zeleného čaje. Tehdy se v myslích největších myslitelů zrodila myšlenka na konzervování čaje. Chytili se jí a vydali se tak cestou vskutku dlouhou a složitou. Zázemím jim byly jeskyně horských oblastí Yunnanu, kde se po usilovné práci skutečně zrodil pchu-er. Tento čaj byl po dlouhá léta běžnému obyvatelstvu nedostupný a vychutnat si jej mohli pouze nejvyšší představitelé země a vzácní hosté. Z Yunnanu se pchu-er rozšířil do zbylých oblastí v Číně ve 13. století.

puer_fangchaCo je pchu-er?

Název tento čaj získal pravděpodobně po městě, kam se svážel a kde se s ním nejvíce obchodovalo. Jmenuje se pchu-er a najdete jej v již zmíněné provincii Yunnan. Odtud také můžeme sehnat jediný pravý pchu-er, neboť tento název mohou používat pouze vybrané oblasti provincie Yunnan, které jsou schváleny čínskou vládou.

Pěstování a sběr

Pro výrobu pchu-eru je téměř bezvýhradně používán velkolistý druh čajovníku – Camellia Sinensis Assamica.

Z hlediska kvality můžeme rozdělit Pchu-er do třech stupňů:

  1. Pchu-er pocházející z mladých čajovníků vysazovaných na vybudovaných čajových terasách. Čaje z těchto teras bývají tím, s čím se na trhu lze setkat nejčastěji. Je produkován ve velkém množství a jeho asi největším nedostatkem je používání chemických hnojiv a postřiků, které zajišťují rychlý růst a ochranu proti škůdcům.
  1. Pchu-er pocházející z čajových plantáží, které byly v minulosti opuštěny a čajové keře tak zdivočely. Čínský lid tyto plantáže obnovil a začal je opět kultivovat. Tyto čajovníky jsou však již mnohem starší a také přirozeně odolnější vůči vnějším negativním vlivům. Jejich chuť je o několik tříd výše. Bohužel ale s vyšší kvalitou klesá šance na jeho získání a ochutnání a přirozeně je i nutné si více připlatit.
  1. Pchu-er pocházející z divoce rostoucích čajovníků nebo spíše čajových stromů (starších i více než 100 let). Tyto čajovníky rostou v pralesích zcela bez zásahu lidské ruky. Na čajovém trhu patří k vzácnostem, které jsou jednak silně vyhledávané a také velmi drahé.

Sběr listů probíhá buď mechanicky, nebo ručně. Záleží, jestli se jedná o komerční druh pchu-eru či o světlý archivní pchu-er. U archivního pchu-er je mimo jiné ruční sběr i nutností, neboť čajové stromy rostou většinou na těžce přístupných místech obklopených pralesem a dorůstají několika metrové výšky.

 

Výroba pchu-eru

Pchu-er se dělí na dvě kategorie – na zelený (sheng, raw) a černý (shu, ripe) pchu-er. Výchozí surovinou pro oba druhy je mao cha, zelený čaj zpracovaný z velkolistých čajovníků. Tento meziprodukt je možné i zakoupit pro přípravu čaje.

Shu pchu-er

Tento druh pchu-eru vznikl především v reakci na vysokou poptávku po sheng pchu-eru, který byl značně drahý a pro mnoho lidí těžko dostupný. Počátek výroby tohoto čaje se datuje do 70. let minulého století a několik let na to se začalo s jeho sériovou výrobou. Smyslem shu pchu-eru je co nejvěrněji imitovat chuť archivních sheng Pu-erhů. Surovina Mao Cha je během výroby nakupena na kupy vysoké až 60 cm a dlouhé přes 6 metrů. Vytvořená kupa je promočena vodou a přikryta pod textilní plachtu. V místnosti je udržována vyšší teplota, která spolu s mikroorganismy na čajových lístcích spustí proces fermentace. Ten je ukončen nejdříve po 50 ti dnech, kdy je hromada rozhrabána do plochy a následně se nechá pár týdnů vysychat. Po uplynutí této doby jsou listy roztřízeny na ty, z kterých vznikne sypaný Pu-erh a zbylé jsou slisovány.

Sheng pchu-er

Výchozí surovina mao cha je napařována, dokud listy nejsou dostatečně navlhčeny. Po tomto procesu se lisují a následně se začíná s jejich postupným zráním za určité vlhkosti vzduchu (zhruba 80 %). Lisovány jsou buď za pomoci ručních, dřevěných lisů, které dávají pchu-er, jež se lehce porcuje nebo v hydraulických lisech, které vyprodukují placku značně pevnější a houževnatější. Stárnutím pchu-eru se ztrácí jeho počáteční svíravost a také proměňuje jeho vůně.

puer_nuzFormy, se kterými se u pchu-eru můžeme setkat

  1. Sypaný, nelisovaný pchu-er.
  1. Tuo cha – takzvané hnízdo nebo miska, nejběžněji o hmotnosti 100, 250 a 500 gramů. Existuje také mini tuo cha o váze do 5 gramů, která je určená pro jednorázové použití do šálku, hrnku nebo konvičky.
  1. Bing cha – pchu-er ve tvaru koláče, nejběžněji o hmotnosti 100, 375, 400 a 500 gramů. Pro převoz bývá balený po sedmi kusech do balíku nazývaného tong. Takto balený pchu-er bývá také častým svatebním darem – samotný čaj představoval dlouhověkost, kruhový tvar výlisku pak rodinu a jejich počet mnoho dětí.
  1. Jingua – výlisek připomínající svým tvarem dýni. Tvar byl vytvořen pro věhlasný Tribute Tea vyrobený z nejkvalitnějších čajových lístků z hory Yiwu pro císaře dynastie Qing. Nazýván bývá často jako meloun nebo zlatý meloun a pokud se jedná o skutečně velký výlisek, zdobí ho označení Human-head tea. Většinou však mají hmotnost 100, 250 a 500 gramů. K dostání jsou i verze jednorázové – mini jingua o váze do 5 gramů.

puer_kolac

  1. Zhuan cha – čaj vylisovaný do tvaru cihly, nejčastěji o hmotnosti 100, 250, 500 a 1000 gramů. Hranatý tvar pchu-eru pochází už z dávných dob – takto tvarovaný čaj se lépe skladoval a dal se převážet ve větším množství. Do cihel bývají často vylisovány různé nápisy nebo obrázky.
  1. Fang cha – cihla čtvercového tvaru, nejčastěji o hmotnosti 100 a 200 gramů. Stejně jako zhuancha, bývá i tento tvar opatřen vylisovaným nápisem nebo obrázkem.
  1. Jin cha – pchu-er vylisovaný do tvaru houby – není zde tedy dutina typická pro hnízdo, ale noha. Nejvíce bývá vyvážen do Tibetu, a proto se můžeme setkat i s označením Tibetská houba. Nejčastěji je vyráběn o hmotnosti 250 a 300 gramů.

Dále se můžeme setkat s bílým pchu-erem ze slisovaných tipsů čajovníku, s květovým pchu-erem ze slisovaných květů čajovníku. K netradičním a chuťově zajímavým pchu-erům se řadí i pchu-er pěchovaný do bambusu, pchu-er zabalený do banánového listu či pchu-er uložený v mandarinkové slupce.

puer_listLéčivé účinky

Všelék, univerzální lék nebo nápoj dodávající energii a prodlužující život jsou často používaná pojmenování pro pchu-er. Je to jeden z nejkvalitnějších čajů, u kterého je vědecky potvrzeno mnoho léčivých či jiných pozitivních účinků na lidský organismus. Posiluje imunitní systém, zabraňuje množení bakterií, chrání nás před infekčními nemocemi, usnadňuje trávení tučných jídel, působí antidepresivně, pročišťuje organismus.

Pchu-er je obecně považován jako velmi dobrý pomocník v boji s nadváhou (odtud přízvisko požírač tuku). Používá se při redukčních dietách i během očistných postních kúr. Pokud se chceme zbavit přebytečného cholesterolu v krvi – při pravidelném pití 3 šálků denně jej lze snížit až o 13% za měsíc. pchu-er ocení také ti, kteří se kromě popíjení čaje i rádi napijí alkoholu. S jeho pomocí můžete odbourávat hladinu alkoholu v krvi až dvojnásobnou rychlostí.

puer_mandarinkaInformace na závěr

Pchu-er se dá pít během celého dne, od rána do večera, protože má nízký obsah kofeinu. I tak ale velmi dobře nahradí kávu či nepříliš zdravé energetické nápoje. Kdo bude pít tento čaj poprvé, nechť ze začátku nevaří příliš silný nálev, jehož zvláštní chuť by mohla nemile překvapit. Je potřeba intenzivní chuti pomalu přivyknout. V případě, že vám čaj přiroste pevným poutem k srdci, můžete se pokusit sehnat a vyzkoušet pchu-ery, které jsou staré i 30 nebo 50 let. Cena čajů v tomto věku je však nemalá a pohybuje se v řádech tisíců dolarů.


arrow