Lapacho

Lapacho (soultea.de)

Foto: soultea.de

Historie nečajového zlata

Kůru ze stromů lapacho začali sbírat už šamani domorodých kmenů, především kmene Inků. První text, ve kterém najdeme informace o lapachu, pochází z počátku 14. století a již v této době se hojně využívalo ve východním i západním světě k léčbě mnoha zdravotních potíží.

Když si kůru tohoto stromu vzali do hledáčku i vědci, začala se psát moderní historie lapacha. Tím zlomovým rokem byl rok 1844, kdy byla izolována nejdůležitější látka (pojmenována Lapachol) a záhy se testovala její účinnost proti rakovině. Výsledky byly překvapující a v důsledku toho udělila brazilská vláda informační embargo na veškeré klinické výsledky. Naštěstí v roce 1981 bylo embargo zrušeno a od té doby poptávka po lapachu neustále stoupá.

Původ lapacha

Strom rodu Bignoniaceaen, Lapacho (Tabebuia serratifolia) roste v lesích Brazílie, Peru, Bolívie, severní Argentiny, Paraguaji a najdeme ho také v Africe. Dorůstá výšky mezi 15 a 20 metry. V těchto oblastech najdeme i několik příbuzných druhů stromů a ty se v oblasti And dožívají i více než 700 let. Červená vnitřní kůra se však sbírá pouze ze dvou odrůd, z Lapacha Colorado a Lapacha Morado. Jihoamerické stromy mají masožravý květ, čímž se odlišují od stromů afrických.

Lapacho (mauroguanandi)

Foto: mauroguanandi

Zpracování kůry stromu

Z celého stromu se jednou až dvakrát v roce loupe lýko, spodní strana kůry. Většinou se sbírá z divoce rostoucích stromů, které už jsou staré minimálně 40 let, protože teprve po této době je složení léčivých látek v kůře stromu nejoptimálnější.

Léčivé účinky

Asi nejvíce ceněná je schopnost léčit rakovinu a zpomalit šíření leukémie. Vědci na základě výzkumů publikovali i takové závěry, podle kterých lapacho dokáže eliminovat některé druhy nádorového bujení. Mnoho lékařů a léčitelů ho doporučuje pít nejen během léčby, ale také po jejím dokončení. Samozřejmě nic nezkazíme, když si čaj uvaříme kdykoli během dne coby prevenci před mnoha dalšími zdravotními komplikacemi, které nás můžou v životě potkat.

Díky obsaženým bioaktivním látkám (katechiny, saponiny, chinony atd.) podporuje funkce imunitního systému. Účinný je také během léčby cukrovky. Pozitivně ovlivní činnost nervové soustavy, pomáhá proti migréně a nespavosti. Vhodný je i pro lidi trpící Parkinsonovou nemocí či sklerózou, zlepší a trochu zbrzdí vývoj této nemoci.

K dalším léčivým schopnostem lapacha patří například podpora při očistě organismu, odstraňuje usazeniny a nečistoty včetně těžkých kovů a toxinů. V této souvislosti existuje očistná kůra, která se využívá především po chemoterapii, kdy je tělo plné agresivních jedů a výše zmíněných toxinů. Léčebná kůra uzdravuje a regeneruje přetížené ledviny a játra (vhodný při léčbě alkoholiků). Pro dodržení správné očistné kůry se doporučuje lapacho užívat po dobu 2 až 3 týdnů, poté na týden vysadit a zase celý proces opakovat.

Výčet dalších prospěšných účinků by byl ještě hodně dlouhý a mohl by se dále rozšiřovat, protože v současné době stále probíhají další a další výzkumy. Pro příklad ještě podpora krvetvorby, pozitivní vliv na tvorbu hormonů a hodí se i při dýchacích potížích, během nachlazení anebo při zažívacích obtížích.

Lapacho1 (soultea.de)

Foto: soultea.de

Nejen jedna chuť

V současnosti si můžeme uvařit kromě čistého lapacha také nápoj obohacený o další přísady, jejichž kombinací můžeme docílit mnoha chutí a také zvýšit léčebný efekt. Známé jsou zejména receptury na lapacho proti nachlazení nebo k zvýšení touhy. Pokud si chcete dopřát více chutí tohoto čaje, můžete si jej připravit po brazilsku nebo si koupit ovocné lapacho.


arrow