Maté

Indiánské kmeny Guaraní popíjeli maté již před stovkami let a moc dobře znali jeho blahodárné účinky na lidský organismus. Žili na území dnešní Paraguaye a pro přípravu nápoje sbírali lístky stromů Cesmíny paraguayské.

Maté pro ně bylo darem bohů, jehož popíjení dodává energii, zahání hlad a pročišťuje tělo. Často jej využívali při svých rituálech a rádi jej používali i jako platidlo. Byla pouze otázka času, kdy maté pronikne z amerického na evropský kontinent.

mate2 (soultea.de)

Foto: soultea.de

Na historii nápoje, jemuž se dnes říká i Yerba maté, se podíleli i jezuité působící v Paraguay. Nápoj si velmi oblíbili a zhruba v polovině 17. století se jim poprvé podařilo Cesmínu paraguyaskou kultivovat a založili několik plantáží. Tato část historie má však smutný konec. Poté, co byli jezuité vyhnáni, plantáže chřadly a nakonec zanikly spolu se všemi znalostmi o kultivaci tohoto stromu.

Trvalo opravdu mnoho a mnoho let, než byl znovu objeven způsob, jak pěstovat maté. Teprve po roce 1900 vznikají nové plantáže a továrny na výrobu tohoto nápoje.

mate3 (Leandro Kibisz)

Foto: Leandro Kibisz

Pěstování a sklizeň

Kde jinde než ve své domovině, Jižní Americe, by se Cesmíně paraguayské mělo dařit lépe? Nikde jinde ve světě. Většina produkce pochází právě z území států Brazílie, Paraguyae a Argentiny.

Lístky cesmíny jsou získávány třemi cestami:

  • tradiční ruční sběr lístků z divoce rostoucích stromů,
  • pěstování částečně divoce rostoucích stromů za využití zemědělských postupů,
  • čistě zemědělská produkce.

Stromy cesmíny vyrůstají do výšky až 15 metrů. Na plantážích je však najdeme vysoké maximálně 7 a půl metru. Stromy se musí nechat růst 5 až 7 let, než je možné začít zpracovávat jejich lístky. Ty jsou po sklizni blanšírovány – během nanejvýš tří minut se lístky zahřejí a následně ihned zchladí.

Směs, která po zpracování vzniká, obsahuje lístky a drobné stonky, jež dělají nápoj jemnější a tím vhodnější pro začátečníky.

Druhy maté

Nejzákladnější dělení je na:

  • maté tradicional – lístky jsou po procesu sušení připraveny ke spotřebě
  • maté especial – lístky se po procesu sušení nechávají po nějaký čas zrát (max. 2 roky) a výsledná chuť bývá o něco jemnější, než je tomu u výše zmíněného druhu.

Yerba maté je možné rozdělit i podle hrubosti umletých lístků. Jedná se o maté hrubé (suave), střední (elaborada) a jemné (despalda). Zde platí, že čím jemnější maté si pořídíme, tím silnější nápoj po louhování získáme. To je dáno minimem obsažených stonků, kterých je největší podíl v hrubě mletém maté.

mate (T.Pivecka)

Foto: T.Pivecka

Léčivé účinky maté

Že je maté opravdu léčivé a zdraví prospěšné bylo všem, kteří jej popíjeli, zřejmé. Cítili to. Nebylo by to však lidstvo, aby se maté nedostalo do hledáčku vědců a laboratoří. Jejich cílem bylo jediné, podložit stovky let zkušeností seriózním výzkumem a potvrdit všechny účinky, o kterých se mezi lidmi vyprávělo. A tak se taky stalo …

mateMaté má silné povzbuzující účinky a dovede nás i v náročném dni opět nastartovat. A to je jen začátek. Množství obsažených vitamínů a minerálů určitě překvapí. Najdeme zde hořčík, vápník, železo, křemík či fosfor, z vitamínů pak především vitamin A, B, C, E, betakaroten a nechybí ani antioxidanty.

Pravidelným pitím maté pomůžeme našemu tělu se chránit před rakovinou (na základě některých studií pomáhá při léčbě rakoviny tlustého střeva), posílíme jeho imunitu a podpoříme jeho celkovou kondici.

 V čem se maté pije?

kalabasaTradičně v kalabase s bombillou (kovové brčko se sítkem). Přibližně do 3/4 se nasype maté a zalije se vodou o teplotě mezi 70°C a 80°C. Po vypití prvního nálevu si můžeme vychutnat ještě několik jeho dolití.

guampeMaté se pije i jako studený nápoj nazývaný Tereré, jež osvěží v neúnosném horku. Při přípravě nasypeme do kalabasy o trochu více maté, které zalijeme studenou vodou. Tu necháme zcela vsáknout do lístků maté. Poté kalabasu opět naplníme studenou vodou a můžeme si opět vychutnat několik zalití. Do takto připraveného maté se často přidává ovoce, máta nebo různé druhy koření. Pro přípravu Tereré je používána i nádoba zvaná guampa.

Mezi lidmi je oblíbená příprava maté stejným způsobem, jakým je připravován čaj. 4 gramy maté zalijeme malým množstvím vody a promícháme. Tím zabráníme zničení nápoje příliš horkou vodou. Následně uvaříme asi čtvrt litru vody a necháme klesnout její teplotu na přibližně 80°C. Maté zalijeme a než jej scedíme, necháme 5 minut louhovat.


arrow