Rooibos a Greenbosch

Rooibos

Zapomenutý, objevený, zapomenutý a zase objevený, taková by mohla být ve stručnosti historie čaje rooibos. Jihoafrický keř, ze kterého se nápoj vyrábí, najdeme v provinciích Západní a Severní Kapsko, v oblasti Cedrového pohoří. Khoisané, původní obyvatelé těchto míst, patřili k těm prvním, kteří tento keř zpracovávali a velmi dobře znali jeho léčivé účinky.

Rooibos (soultea.de)

Foto: soultea.de

Nic však netrvá věčně a národ pomalu vymíral a spolu s ním se vytrácela jeho kultura i znalosti a na léčivý keř se zapomnělo. Naštěstí v roce 1772 byl Rooibos opět objeven skupinou botaniků a díky své výjimečné chuti se stal vyhledávaným a později běžným nápojem u nás v Evropě. O to, že se nápoj v Evropě tak rozšířil, se však nezasloužili botanici, ale muž jménem Benjamin Ginsberg. Ten byl rooibosem natolik zaujat, že ho začal skupovat a poté ho prodával v Evropě. V této době byl nazýván horským čajem. Rozmach tohoto čaje tentokrát zabrzdila 2. světová válka.

Pár desítek let tak trvalo, než nastal velký „rooibosový“ boom, kdy se o nápoj začaly zajímat i vědecké instituce, které potvrdily mnoho léčivých účinků a informace o potvrzených studiích se šířily rychlým tempem a nápoj se brzy dostal i do střední a východní Evropy, kde silně konkuroval tradiční čajové nabídce. Rizikem dneška je značný podíl nekvalitního rooibosu na našem trhu a proto je důležité si původ vždy ověřit.

Způsob zpracování

Keř, ze kterého se rooibos vyrábí, se jmenuje Čajovníkovec Kapský (Aspalathus linearit). Roste na suchém a písčitém prostředí ve výšce nad 450 metrů nad mořem a produktivní je po dobu 4 až 5ti let.

Vysazuje se v období od března do února, poté musí uplynout minimálně půlrok, než se začne poprvé sklízet. Ručně se sklízí listy i větve a ty se následně mechanicky rozdrtí na malé kousky. Následuje fermentace, během které získá rooibos svoji typickou, červenohnědou barvu. Poté se zabalí a pozdrav z Afriky může putovat po světě.

Roibos4 (soultea.de)

Foto: soultea.de

Vitamíny, minerály a jejich léčivé účinky

Dá se říci, že rooibos je vitamíny a minerály napěchovaný a rozhodně se vyplatí ho pít. Nechybí ani antioxidanty a stopové prvky. Pít ho můžeme kdykoliv, protože obsahuje nejméně taninu (velká dávka zamezuje vstřebávání železa), neobsahuje kofein a pokud máte potíže se zuby, popíjejte rooibos v průběhu celého dne. Rooibos obsahuje fluor, který posiluje zubní sklovinu a zamezuje vzniku zubního kazu.

Sportovci určitě ocení vyrovnaný obsah sodíku a draslíku, který podporuje růst svalové hmoty. Samotný nálev pak osvěží a dodá energii po zatěžující aktivitě.

Říká se, že antioxidanty katechiny obsahují jen nejkvalitnější zelené čaje, rooibos ho však obsahuje také a najdeme zde i pinitol, látku pomáhající při léčbě cukrovky. Dále obsahuje například kyselinu askorbovou, rutin nebo luteolin. Potvrzené jsou i antitoxické, antibakteriální a protiplísňové účinky (kyselina fenolová) a další výzkumy stále pokračují v laboratořích po celém světě. Hlavní výzkum však probíhá tam, kde rooibos znají nejlépe, v Bloemfontainu (JAR).

Rooibos3 (Selena N.B.H.)

Foto: Selena N.B.H.

Antispazmodické vlastnosti rooibosu byly potvrzené už v roce 1968. Pomůže také s dermatologickými problémy, zejména léčí ekzémy, akné, bradavice a dermatitidu. Pomáhá jak popíjení, tak vnější aplikace. V nálevu najdeme také měď pomáhající při nachlazení a se vstřebáváním železa, vitamín C posilující imunitní systém a působící také jako antioxidant. Nálev obsahuje i samotné železo, které je potřebné proti chudokrevnosti.

Další vědecky prokázané účinky

Pomůže nám s nespavostí, proti stresu, při úzkosti, s bolestmi hlavy, dále působí na vysoký krevní tlak a tlumí depresi. Prokázán je i pozitivní vliv při žaludečních a zažívacích problémech (průjmy, vředy, pálení žáhy nebo také zácpa).

Výčet všech léčivých účinků by byl ještě hodně dlouhý, neboť jich je mnohem více. Popíjení roibosu pomůže každé věkové kategorii a přispěje k zdravému životnímu stylu. Dalo by se říct, že pro nemocné se stane pomocníkem k vyléčení a pro zdravé bude ochráncem před nemocemi.

Greenbosch

Jedná se vlastně o nefermentovaný rooibos a mnoho lidí ho u nás nezná. Stejně jako rooibos obsahuje antioxidanty, minerály, neobsahuje kofein a taninu v něm najdeme jen malé množství. Dále například posiluje organismus a pomáhá v boji s ekzémem, akné nebo nespavostí.

Greenbosch (Badagnani)

Foto: Badagnani


arrow