Sahlep

SahlepTento sladký nápoj má původ v zemích Blízkého východu, kde byl velmi oblíbený a to až do doby, než se objevila káva a čaj. Rychle se rozšířil do Anglie (saloop) a Německa, kde se také těšil velké popularitě a z toho důvodu ze začal vyrábět i z anglické orchideje. Svého největšího rozmachu Sahlep dosáhl v 17. a 18. století. V současnosti ho najdeme především v Turecku (používají ho zde i proti nachlazení).

Výroba Sahlepu

Nejdůležitější složkou je mouka z hlíz orchidejí, ze které se vyrábí také sahlepový puding, zmrzlina a jiné dezerty. Mouka (často spolu s namletým zázvorem) se rozmíchá v teplém mléce, které se dosladí a dále dochutí například pomerančovou šťávou. Hotový nápoj se dozdobí nejčastěji skořicí, dále pak různými oříšky, citrónovou kůrou, kakaem, medem či lístky meduňky.

Prospěšné látky obsažené v hlíze orchideje

Hlízy obsahují velmi výživný glukomannan (polysacharid škrobu), množství vápníku, fosforu, zinku, sodíku a také vitamíny A, B a C.

Orchideji už staří Řekové přisoudili afrodiziakální účinky a nápoj nazývali Satyrion. Tyto vlastnosti ale nikdy nebyly prokázané a celé tvrzení vychází spíš ze vzhledu hlíz, který připomíná liščí samčí genitálie. Sahlep je však velmi účinný v boji s chronickým průjmem a při žlučníkových záchvatech. Slizovité látky obsažené v hlíze vytvářejí jemnou vrstvu na sliznici střeva a ztišují tak bolesti.

Je dobré vědět!

Moc lidí si to při popíjení Sahlepu neuvědomuje, ale velká obliba tohoto nápoje zapříčinila hromadné ničení původních druhů orchidejí, mnohdy velmi vzácných. Hlízy jsou sbírány od mladých rostlin (obsahují více škrobu) a orchidej se tím zcela zničí. Jelikož semena této rostliny téměř neobsahují živiny, nedá se pěstovat užitkově. Z tohoto důvodu Turecko zakázalo vyvážet pravé sahlepové orchideje a mnoho směsí se místo toho uměle aromatizuje.

Orchidej


arrow