Pečení s vůní podzimu

Venku už vane podzimní větřík a v teple vašeho domova může zavanout vůně podzimních pečených dobrot, které si snadno připravíte podle našich receptů. Provázet vás při nich bude vůně skořice či karamelu snoubící se s tóny pečeného ovoce, které vám navodí příjemnou podzimní atmosféru.

titulka2

Slovo pečení při tom nemusí odradit ani celiaky, protože všechny recepty  jsou přirozeně bez lepku. Figurují v nich hlavně jáhly a pohanka, které podle makrobiotiky navíc disponují prohřívající energií, takže jsou vhodnou volbou pro chladné podzimní i zimní měsíce. Více se o nich můžete dočíst ve druhém díle našeho seriálu zaměřeného na přílohy. Další základní surovinou těchto receptů je polenta a podzimní pečená jablka rovněž nemají „bezlepkáře“ čím nepříjemně překvapit.

Ještě uvedeme na pravou míru, že pokud to není zásadní, nebudeme vás limitovat množstvím jednotlivých surovin. Použijte takové množství, které uznáte za vhodné, tedy platí hesla „přiměřeně“, nebo „podle chuti“:)

Všechny recepty jsou velmi jednoduché a pro tento, co se časové nenáročnosti týče, to platí dvojnásob. Jeho základ totiž tvoří polenta, která je hotová v cuku letu, a za chvíli tak můžete podávat teplý a voňavý koláč.

Polentovo-tvarohový koláč se švestkami

Ingredience:

  • Polenta (cca 1 hrnek)polentovy-kolac1
  • Měkký tvaroh (1 vanička)
  • 1 vejce
  • Švestky
  • Vlašské ořechy
  • Med nebo cukr (ideálně třtinový)
  • Dle chuti skořice, špetka soli

Nejprve si nakrájejte švestky, část na kostičky a část na plátky. Dále si můžete nasekat na drobnější kousky také vlašské ořechy.

Polentu promíchejte nejprve s kypřícím práškem a špetkou soli, následně přidejte tvaroh, vejce a doslaďte medem nebo cukrem. Poté přimíchejte také kousky ořechů a švestek na kostičky. Hmotu rozprostřete na dno (vymazané) dortové formy a ještě poklaďte na plátky nakrájenými švestkami. Dejte péct cca na 180° po dobu okolo půl hodiny.

Koláč můžete servírovat posypaný skořicí, případně skořicovým cukrem.

Základním stavebním kamenem dalšího receptu je pohanka, která se skvěle doplňuje se sušeným ovocem a vše můžete navíc ukrýt pod vrstvu strouhaného jablka politého karamelem.

Zapečená pohanka se sušeným ovocem

Ingredience:

  • Pohankazapecena-pohanka
  • Sušené ovoce (například jablka, rozinky a švestky)
  • Slunečnicová semínka
  • Med nebo cukr (ideálně třtinový)
  • Dle chuti skořice, máslo
  • Případně jablko; cukr na zhotovení karamelu

Pohanku propláchněte a spařte horkou vodou, abyste se zbavili veškerých nečistot a případně nahořklé pachuti.  Použijte zapékací mísu nebo pekáč či plech (ty se hodí vymazat máslem) a rozprostřete na dno pohanku, kterou můžete ještě dochutit cukrem či medem a skořicí.

Na pohanku poklaďte sušené ovoce a slunečnicová semínka a vše zalijte vodou, jejíž množství by mělo být vůči pohance téměř trojnásobné (v případě 1 hrnku pohanky bude množství vody asi 2,5-3 hrnky).

Připravenou směs dejte péct asi na 180 stupňů po dobu 40-60 minut. Před dopečením můžete pohanku s ovocem ještě promíchat, případně zjemnit máslem a na vrch nastrouhat jablko a vše zalít karamelem.

Tradiční pečená jablka plněná nejrůznějšími oříšky, semínky a sušeným ovocem jsou ideální dobrotou do podzimní (ne)pohody, která vás může zahřát jak v žaludku, tak i na duši.

Pečená jablka

Ingredience:

  • Jablkajablka
  • Máslo
  • Med
  • Oříšky (vlašské, lískové, mandle… )
  • Semínka (slunečnicová, lněná… )
  • Sušené ovoce (rozinky, meruňky… )
  • Případně čokoláda, javorový sirup
  • Dle chuti rum, citrónová šťáva, skořice

Naporcujte si oříšky a sušené ovoce a smíchejte je v misce spolu se semínky, případně trochou rumu či citrónové šťávy (pro docílení výraznější chuti můžete nechat přibližně hodinu odležet). Jablka rozkrojte na půl a vydlabejte do jejich středu dostatečně velký otvor (záleží, jak moc chcete jablka plnit). Poté jablka plňte směsí oříšků, sušeného ovoce a semínek. Navrch přidejte trochu medu a plátek másla, případně ozdobte čokoládou a pečte na 170° přibližně 20 minut. Hotová pečená jablka můžete posypat skořicí a pokapat javorovým sirupem.

Tip. Pečená jablka se hodí podávat také společně s kuskusem, jáhly či pohankou.

Jáhelník je tradiční staročeský pokrm, který si po určité odmlce získal opět velkou oblibu jako alternativa zdravého a bezlepkového moučníku. Tento recept je navíc bez vajec, takže je vhodný i pro vegany. Jeho výhodou je taky, že se jáhly nepředvařují. A vzhledem k tomu, že se jáhly  při vaření rády připalují, tak si přípravu jáhelníku nejen zjednodušíte, ale předejdete i případným incidentům.

Jáhelník se švestkami a semínky

Ingredience:

  • Jáhly (1-2 hrnky)jahelnik
  • Slunečnicová, případně chia semínka
  • Švestky (čerstvé či mražené, ale mohou být také sušené)
  • Med nebo cukr (ideálně třtinový)
  • Podle chuti máslo, skořice, javorový sirup nebo karamel (cukr pro jeho přípravu)

Švestky nakrájejte na kousky. Jáhly analogicky k pohance propláchněte a spařte horkou vodou, abyste se zbavili veškerých nečistot a případně nahořklé pachuti.  Jáhly rozprostřete na dno zapékací mísy nebo pekáče či plechu (ty se hodí vymazat máslem) a můžete je ještě dochutit cukrem či medem a skořicí. Na jáhly nasypte semínka, poklaďte kousky švestek, případně kousky másla.

Vše zalijte vodou, jejíž množství by mělo být vůči jáhlám téměř trojnásobné (v případě 1 hrnku jáhel bude množství vody asi 2,5-3 hrnky).

Připravenou směs dejte péct asi na 180° po dobu 40-60 minut.

Kombinace jáhel a tvarohu tvořících společně druhou variantu jáhelníku si skvěle rozumí s horkým ovocem, které je v chladných dnech tím nejlepším receptem na zahřátí.

Jáhelník s tvarohem a horkými švestkami

Ingredience:

  • Jáhly (1 hrnek)jahelnik-svestka1
  • Měkký tvaroh (1 vanička)
  • 1 vejce
  • Mléko (1/2 hrnku)
  • Máslo
  • Cukr (ideálně třtinový a vanilkový), případně špetka soli

Jáhly propláchněte, spařte horkou vodou a dejte vařit se špetkou soli v poměru 1 díl jáhel ku 2,5-3 dílům vody.

Mezitím ušlehejte měkký tvaroh s mlékem, vejcem, máslem a cukrem (vanilkovým).

Uvařené jáhly doslaďte cukrem (třtinovým) a rozprostřete na dno dortové formy s tím, že okraje jáhelníku udělejte vyšší. Tvarohovou hmotu rovnoměrně nalijte na jáhelník a dejte péct cca na 180° na 40-50 minut.

Než se jáhelník dopeče, můžete se pustit do přípravy ovoce, které uvařte v hrnci, případně s trochou vody a cukru.

Přejeme příjemné chvíle strávené pečením, radost z výsledku a dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *