Putování za bylinkami II

Květen je pro sběrače bylin jedním z nejšťastnějších období, neboť na loukách a v lesích objevíte pravé poklady nejen na přípravu léčivých nálevů, ale také pro své kulinářské pokusy. Pokud rádi zkoušíte něco nového, vydejte se na zahradu nebo do volné přírody. Právě teď totiž kvetou hluchavky, nakvétají česnáčky a určitě také ještě stihnete smetanky lékařské, ze kterých si připravíte pampeliškový med nebo třeba chuťově zajímavou náhražku kávy.

Pomazánka z česnáčku s domácím kváskovým chlebem.

Pomazánka z česnáčku s domácím kváskovým chlebem.

Zatímco v dubnu na nás většina bylinek pokukovala dost nesměle, teď už je růst většiny rostlin v plném proudu. Na své si přijde každý, kdo rád vyrábí bylinkové čaje nebo tinktury, ale stejně tak o nic nepřijdou ani kulinářští fajnšmekři, kteří si rádi vyzkouší zajímavou bylinkovou pomazánku nebo třeba přírodní náhražku kávy.

Právě teď je vhodná doba na sběr březových listů.Květnová očistná kúra, aneb máte opravdu z čeho vybírat

Bylinky nám pomáhají se zbavit mnoha škodlivin, které se v těle kumulují během celého roku, zvláště pak v zimě. Stále ještě sbírejte kopřivu dvoudomou (Urtica dioica), která je v této době stále ještě mladá a obsahuje mnoho léčivých látek. Očistnou kúru si ale stejně dobře uděláte s pomocí máty peprné (Mentha piperita), která se teď nachází v plné síle. Na přípravu půl litru nálevu vám postačí pět mladých vrcholů se šesti listy, které zalijete horkou vodou a necháte pár minut odstát. Máta vás příjemně naladí do nového dne, díky vysokému obsahu mentolu osvěžuje dech, podporuje trávení i chuť k jídlu. Dobře se kombinuje s meduňkou lékařskou (Melissa officinalis) a s květem heřmánku pravého (Matricaria chamomilla). Po týdnu užívání si dejte s bylinkovou kúrou chvilku pauzu.

Z pampeliškových kořenů si vyrobte náhražku kávy.

Nasbírejte si smetanku lékařskou

V našem článku Jarní salát z planých bylin jste se dozvěděli, že se čerstvě vyrašené listy smetanky lékařské (Taraxacum officinale) výborně hodí spolu s dalšími bylinami do jarního salátu. Jenže smetanka je podobně jako kopřiva opravdu univerzální rostlinou co se použití týče, takže u listů její užitek rozhodně nekončí. Pokud si pospíšíte, ještě stihnete nasbírat její plně rozkvetlé květy. Z nich si vyrobíte výborný pampeliškový med plný vitamínů a minerálů, kterým si dosladíte bylinkové čaje nebo ho použijete při přípravě sladkých moučníků a pečiva. Zkusili jste už někdy pampeliškový sorbet? Pokud ne, stihnete to ještě napravit.

Ze smetanky lékařské jsem vyrobila už kdeco, ale stále mě lákal recept na přípravu náhražky kávy, kterou připravíte z kořenů smetanky. Ty můžete sbírat i v době, kdy už smetanky nekvetou, takže nemusíte příliš spěchat. Čerstvé kořeny pečlivě omyjte a zbavte všech zbytků zeminy. Pak je nechte na plechu oschnout a následně je dejte do předehřáté trouby péct ve 180 – 200 stupňů. Pro tento účel se mi osvědčily spíše slabé kořeny, protože jsou rychleji upečené a nemusíte se v průběhu pečení trápit s přebírkou již hotových kořínků, které by jinak ve vysoké teplotě zbytečně hořkly. Kořeny jsou upečené ve chvíli, kdy se začne uvolňovat nasládlá vůně a snadno je zlomíte. Uchovávejte je celé nebo jen nahrubo nalámané. Před přípravou „nepravé kávy“ je nadrťte na jemný prach v hmoždíři a pak zalijte vařící vodou, prostě a jednoduše, s upečenými kořeny zacházejte jako s klasickou kávou. Doslazujte medem nebo třtinovým cukrem, dochutit můžete i smetanou.

Česnáček lékařský

Česnáček lékařský

Pomazánkové hody

Každý rok se těším, až vyroste česnáček lékařský (Alliaria petiolata). Tuto do jednoho metru dorůstající bylinku s jemnými bílými kvítky najdete na okrajích cest, na rumištích nebo v opuštěných zahradách. Ačkoliv je vzhledově poměrně nenápadná, perfektně vynikne v různých pokrmech kvůli své jemné česnekové chuti, která je v porovnání s klasickým česnekem mnohem jemnější. V této době se sbírají nakvetlé vrcholky nebo na stinných místech vrcholky s poupaty. Rostlinu sbírejte pouze na neznečištěném místě, ráda totiž roste u prašných cest i na skládkách. Po sběru ji opláchněte studenou vodou a pokud možno rovnou zpracujte. Jeden nebo dva dny ji můžete uchovat v igelitovém sáčku v lednici. Na jemno ji nasekejte ostrým nožem, promíchejte s bílým jogurtem, tvarohem a žervé, jemně posolte, případně slabě opepřete. Pokud už umíte péct svůj vlastní kváskový chleba, česnáčková pomazánka se s ním poměrně rychle skamarádí a vy si na tuto příjemnou kombinaci velmi rychle zvyknete.

Bylinky sklízejte například do proutěného košíku.

Bylinky sklízejte například do proutěného košíku.

Recept na přípravu pomazánky

Připravte si:

  • dvě větší hrsti čerstvých vrcholků česnáčku
  • čtyři lžíce bílého jogurtu
  • jedno žervé
  • malá vanička neochuceného tvarohu
  • sůl a pepř na dochucení
Hluchavka bílá

Hluchavka bílá

Do čeho se ještě můžete pustit

Zahrady, louky a lesy jsou plné léčivých rostlin. Některé se sice v této době ještě nehodí pro sušení, ale čerstvé je už klidně můžete použít. Určitě ale nepromeškejte sběr hluchavky bílé (Lamium album), jejíž květy pak oceníte hlavně v zimě spolu s dalšími bylinkami v léčivém čaji. Nenápadné bílé květy, které si pamatujeme hlavně z dětství díky sladkému nektaru, který obsahují, působí silně protizánětlivě, močopudně, ale zároveň také spolehlivě uklidňují. Na zimu si hluchavkové kvítky určitě nasušte, stojí to i za náročný sběr. Právě teď je nejlepší čas na sběr mladých březových (Betula) listů, které mají typickou chuť, působí protizánětlivě a močopudně. Podobně jako z kopřivy a máty lze připravit léčivou kúru i z břízy, kterou v horké vodě louhujete asi deset minut. Na loukách a pastvinách se začínají objevovat typické svěže zelené listy a květenství zajímavé vůně kontryhelu obecného (Alchemilla vulgaris). Nálev z listů a kvetoucí natě uklidňuje a navozuje klidný spánek. Bývá častou součástí bylinných směsí užívaných při redukční dietě. Trávníky jsou stále plné sedmikrásek (Bellis perennis), kterými ozdobíte jarní pokrmy, připravíte léčivou tinkturu z kvalitní vodky nebo je přidejte k dalším bylinkám a připravte si léčivý nálev.

Pampeliškové květy se hodí na výrobu medu a lahodného sorbetu.

Pampeliškové květy se hodí na výrobu medu a lahodného sorbetu.

Upozornění na závěr

Jak už to tak bývá, příroda je plná krásných a zdravých rostlin, ale stejně tak v ní rostou i jedovaté či nejedlé druhy. Vždy sbírejte pouze to, co bezpečně poznáte. Pokud se v planých rostlinách příliš neorientujete, raději se na první sběr vydejte se zkušenějším sběračem nebo si doplňte své znalosti některým z bylinářských kurzů. Pokud trpíte některými alergiemi, vyhněte se silným alergenům, v říši bylin jich je opravdu mnoho. Jistá omezení platí i pro těhotné ženy a malé děti. Všechny bylinky sbírejte vždy v čistém prostředí, skládkám a potencionálně znečištěným místům se raději obloukem vyhněte, abyste si spolu s bylinkou domu nepřinesli i nějaká rezidua škodlivých látek, rostliny je v sobě totiž mohou kumulovat. Stejně tak dbejte na dodržení termínu sběru. Bylinky nikdy nesbírejte za vlhka. Všechny části rostlin by měly být oschlé od ranní rosy a v žádném případě se nesmí ani zapařit, proto je při sběru ukládejte například do proutěného košíku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *