Recepty do zimní (ne)pohody

Zima je už v plném proudu a tak by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět zelenina a ovoce, které jsou bohatým zdrojem vitamínů a fungují tak jako důležitá prevence proti zimním nemocem. Zvláště pokud jste se rozhodli trochu po Vánocích odlehčit Vašemu žaludku a zařadit v novém roce více dietních a zdravých pokrmů, tak Vás tyto recepty mohou správně nasměrovat!

Ještě uvedeme na pravou míru, že pokud to není zásadní, nebudeme vás limitovat množstvím jednotlivých surovin. Použijte takové množství, které uznáte za vhodné, tedy platí hesla přiměřeně, nebo podle chuti:)

V prvních dvou pokrmech figurují pohanka a jáhly, které u nás byly dříve tradičním pokrmem chudší vrstvy obyvatel, ale s postupem času se z našeho jídelníčku vytrácely. Díky současnému trendu zdravého životního stylu však opět zažívají comeback. Makrobiotika považuje tyto potraviny  za jangové, tj. disponující prohřívající energií. Proto je doporučuje konzumovat zejména v zimních měsících.

Plněná paprika

CameraZOOM-20160227134543952

Ingredience:

  • Jáhly
  • Paprika (nejlépe červená, ale volte podle toho, kterou máte rádi)
  • Uzené tofu (v nouzi postačí natural)
  • Mražená či sterilovaná kukuřice
  • Kešu oříšky
  • Olivový olej
  • Bylinky (například petrželka, oregano, tymián, majoránka)
  • Sůl

Jáhly uvařte osolené do měkka až mírného rozvaření, poté je promíchejte s uvařenou či sterilovanou kukuřicí, uzeným tofu nakrájeným na drobné kostičky, najemno nasekanými kešu oříšky, bylinkami a olivovým olejem.

Výslednou hmotou naplňte půlky papriky a nechte péct asi na 180°, dokud paprika nezměkne.

Tradiční lepenice podlehne v našem podání mnoha proměnám a zachová si ze své původní podoby pouze kyselé zelí, které je výborným zdrojem vitamínu C. Ostatní suroviny budou překvapením.

Pohanková lepenice

Ingredience:pohankova lepenice

  • Pohanka
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Mrkev
  • Uzené tofu
  • Olej
  • Sůl
  • Kmín

Pohanku (osolenou) si uvařte spíše tvrdší, což odpovídá poměru 1:2.

Cibuli nakrájejte na kostičky a mrkev s uzeným tofu nastrouhejte na hrubo. Cibuli pak osmažte na oleji a vzápětí k ní přidejte mrkev. Až se i ta mírně osmahne, pokračujte okapaným kyselým zelím a nastrouhaným tofu. Vše osolte, okmínujte a dobře promíchejte. Nakonec do připravené směsi přidejte pohanku a nechejte společně dojít pod pokličkou.

V zimním období si zaslouží kysané zelí zvláštní pozornost. Společně s brambory, řepou a kořenovou zelenou, jež je i v zimě dobře k dostání, figuruje v tradičně ruském pokrmu boršči, který je v „ruské“ zimě tou správnou volbou.

Zeleninový boršč s fazolemi

Ingredience:borsc1

  • Řepa
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • Brambory
  • Fazole (konzervované nebo čerstvé nabobtnané)
  • Plechovka krájených rajčat, rajský protlak či loupaná čerstvá rajčata (tuto surovinu lze i vynechat)
  • Nové koření, pepř, bobkový list
  • Dle chuti česnek, případně zeleninový bujón
  • Sůl
  • Olej
  • Dle chuti zakysaná smetana či slunečnicová semínka na ozdobu

Oloupanou cibuli, brambory, část řepy a kořenové zeleniny nakrájejte na kostičky. Druhou část řepy a kořenové zeleniny nastrouhejte na jemno.

Dejte smažit cibuli a po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou řepu a kořenovou zeleninu, krátce společně smažte a poté vmíchejte nastrouhanou řepu s kořenovou zeleninou, brambory, prolisovaný česnek, bobkový list, nové koření a pepř, zalijte menším množstvím vody a duste asi 10 minut.

Nakonec přidejte kysané zelí (pokud nechcete, aby se kysané zelí v boršči tolik projevilo, tak ho propláchněte vodou), fazole (konzervované fazole můžete přidat až těstně před dovařením), krájená rajčata či protlak a dochuťte boršč solí. Vařte ještě asi dvacet minut a podle chuti podávejte ozdobené kopečkem zakysané smetany nebo slunečnicovými semínky.

Zaručeně Vás rozehřeje také následující nápoj, ve kterém se snoubí chuť ovoce, medu a zázvoru. Potěší nejen Vaše chuťové pohárky, ale díky obsahu vitamínů také imunitu, kterou tak posílíte příjemnou a přirozenou cestou.

Horký ovocný nápoj

horkypomeranc

Ingredience:

  • Pomeranč
  • Jablko
  • Dle chuti skořice, zázvor
  • Na doslazení med či javorový sirup (doporučujeme – dodá zajímavou chuť)

Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kostičky. Nastrouhejte jablko a společně s pomerančem a přiměřeným množstvím vody (okolo 300 ml) jej dejte vařit do varné konvice (případně hrnce). Podle chuti můžete přidat i kousek zázvoru. Na mírném plameni ponechte vařit 10 – 15 minut a poté přeceďte do čajové konvice (v případě přípravy v hrnci je ideální pomoct si naběračkou). Vzhledem k tomu, že ovoce absorbuje během vaření velkou část vody, určitě jej při cezení důkladně vymačkejte.

Výsledný nápoj pak můžete přisladit medem nebo javorovým sirupem, který mu dodá originální a atraktivní chuť. Pomeranč a jablko si budou také výborně rozumět se skořicí.

Nakonec nás ještě čeká sladká tečka v podobě nepečeného dortu s čerstvým ovocem zasněženým kokosem.

Nepečený piškotový dort

Ingredience:dort

  • Piškoty (případně bezlepkové)
  • Zakysaná smetana
  • Kiwi
  • Pomeranč
  • Pudink (kokosový)
  • Kokos
  • Cukr

Na spodek dortové formy naklaďte ve dvou řadách piškoty, tak aby vytvořily spojitý korpus.

Tip. Piškoty budou vláčnější, pokud je budete namáčet například v mléku (může být i s kapkou rumu).

Na piškoty rozetřete zakysanou smetanu smíchanou s trochou cukru.

Uvařte si pudink (kokosový), do kterého poté vmíchejte kokos a po zchladnutí jím rovnoměrně potřete povrch dortu. Ten pak poklaďte na plátky nakrájeným pomerančem a kiwi a nakonec můžete ještě dort vše kokosem. Před podáváním bude  rozumné nechat dort asi na hodinu vychladnout v lednici.

Přejeme chvíle plné radosti při přípravě našich receptů a dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *