Seriál o pchu-eru, 1. díl – Co je to pchu-er?

Zrající čaj pchu-er patří bezpochyby k nejznámějším čínským čajům. Pojmenován nebyl podle místa svého původu, ale podle města Pchu-er v provincii Yunnan, které však příliš tohoto čaje neprodukovalo. Pro nejasný původ tak dodnes panují dohady, co pchu-er je a co není. V několika odstavcích níže se dozvíte, proč je přesné definování čaje pchu-er natolik kontroverzním tématem a také uvedeme znění jeho v současnosti nejuznávanější definice.

pchu-erhyVe městě Pchu-er už kdysi dávno pěstitelé a výrobci prodávali své čaje a to se tak stávalo mezi lidmi stále známější. Za vlády dynastie Sung (vládla od roku 960 až do roku 1279) již bylo město slavným obchodním centrem pro vývoz čaje prostřednictvím koňské dopravy a každý čaj, se kterým se zde obchodovalo, byl nazýván jako pchu-er.

Vzhledem k tomuto historickému pozadí je definování pchu-eru i v současné době stále problematické. Protože pchu-er nebyl pojmenován podle místa výroby, lze se domnívat, že pocházel z blízké oblasti města Pchu-er. V dávných dobách byla totiž doprava náročná a není příliš pravděpodobné, že by někdo dovážel čajové lístky ze vzdálených oblastí. Tato geografická bariéra tak mohla zabraňovat v pronikání čajů, které nebyly pravým pchu-erem, do města Pchu-er.

pchu-er porcovaniDíky své specifické a silné chuti byl pchu-er v čínské komunitě stále více oblíbený a žádaný. Postupem času tak začala poptávka převyšovat nabídku a vyrojilo se mnoho obchodníků a lidí, kteří se chytili této příležitosti k navýšení vlastních zisků. Lístky yunnanských čajovníků se začaly míchat s lístky pocházejícími z jiných oblastí (vznik tzv. blend pchu-eru) a ne výjimečně se stávalo, že v celé směsi nebyl jediný lístek z Yunnanu. Už samotný název „pchu-er“ totiž umožňoval zvyšovat cenu čaje, kterou byli lidi ochotni zaplatit. Kvůli této praxi postupně přestalo platit, že čaj obchodovaný ve městě Pchu-er je skutečný pchu-er.

Pozn.: blend pchu-er – Tento způsob výroby byl a je používán např. k dosažení nebo udržení nižší ceny. U větších výrobců jde také o snahu udržet standard, na který jsou odběratelé zvyklí. V současnosti však množství těchto pchu-erů ubývá, což je dáno jak výrazně nižším zájmem o tento čaj, než který byl např. před 10 lety, tak také mnohem vyšší koupěschopnou poptávkou bohatnoucích Číňanů. Ceny vybraných sběratelských typů (např. i mao čcha z jediného divoce rostoucího stromu) vzrostly za stejné období 10 až 15tinásobně.

V současnosti nejvíce uznávaná definice pchu-eru vstoupila v platnost rokem 2003. Její znění, oznámené předsednictvem pro provincii Yunnan, je následující:

„Výrobky fermentované ze zeleného čaje z velkých čajových lístků natrhaných v provincii Yunnan.“

cihly_pchuer


arrow arrow_2
Poznejte pchu-er s naším pchu-erovým seriálem 2. díl – Za pchu-erem do minulosti i přítomnosti

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *