Chrpa modrá

chrpa_psSpolu s heřmánkem pravým patří i chrpa k typickým letničkám, které neodmyslitelně patří k letní české krajině. Ačkoliv chrpu jako léčivku zná jen málokdo a většina si ji spojuje pouze s okrasnou funkcí, která se využívá i v květnatých loukách, přesto má tato modrá květina své zastoupení i při výrobě domácí přírodní kosmetiky i při přípravě léčivých bylinných nálevů, kterým dodává atraktivní vzhled i svěží chuť.

Lidový název
Charba, modráček

Účinky
Protizánětlivé a močopudné účinky, čistí krev, zmírňuje účinky stárnutí.

Na co se používá
V přírodní kosmetice se uplatňuje především chrpová voda, která zmírňuje znaky stárnutí, takže se s ní můžete setkat v různých očních sérech. V nálevech funguje močopudně a protizánětlivě. Má velice jemnou chuť a vůni, kterou ovšem většinou přehluší jiné bylinky v kombinaci. Přesto bylinné směsi značně ozvláštňuje, takže jsou nejen chutné a léčivé, ale také dokonalé po estetické stránce.

Co se sbírá
Při sběru nás zajímají plně rozkvetlé sytě modré květy, které kromě chtivých bylinkářů lákají také včely, které v nich hledají sladký nektar. Květy lze sušit s pevným kalichem nebo jen okvětní plátky, které mnohem lépe a rychleji schnou. Tato výhoda je ale vykoupena značnou pracností při sběru a oddělování plátků od kalicha. Sušení probíhá nejlépe v dobře větrané místnosti na sítech.

Způsob použití
Chrpový nálev si můžete připravit z jedné čajové lžičky sušených květů, které zalijete horkou vodou. Stejně tak si ale chrpa dobře sedne například s mateřídouškou, meduňkou nebo dobromyslí.


arrow