Shrnutí soutěže Tea Masters Cup 2016

Unikátní mezinárodní soutěž čajových profesionálů – Tea Masters Cup ™ (TMC), se uskutečnila na začátku června v Jižní Koreji na Světovém festivalu čaje, který je jedním z největších a nejúspěšnějších nápojových výstav v tomto regionu.

Mezinárodní skupiny čajových odborníků z mnoha zemí (Austrálie, Bělorusko, Česká republika, Gruzie, Řecko, Hong Kong, Itálie, Keňa, Lotyšsko, Nový Zéland, Polsko, Vietnam, Rusko, Korejská republika, Singapur, Tchaj-wan, Turecko, Ukrajina a USA) navštívily 9. a 10. června Soul za účelem účasti na závěrečném kole Tea Masters Cup International 2016.

O titul mistra světa se soutěžilo ve třech kategoriích:

  1. Příprava čaje – v této části musel soutěžící prokázat dovednost přípravy čaje jeho přípravou a prezentací několika nápojů.
  2. Čajové párování – prezentace čaje v kombinaci s lehkou potravinou/svačinou.
  3. Čajová degustace – identifikace jednotlivých vzorků čaje.

Tisíce festivalových hostů, kteří se osobně zúčastnili soutěže, a mnoho fanoušků po celém světě, kteří sledovali živé internetové vysílání, byli svědkem působivé ukázky umění přípravy čaje. Během dvou soutěžních dnů ukázali soutěžící znalcům, návštěvníkům a sledujícím svůj způsob přípravy čaje a snažili se zapůsobit vynalézavostí, pečlivou přípravou a vysokou profesionalitou. V každé kategorii však bylo jen jednoho vítěze, který byl určen po dvou soutěžních dnech.

V kategorii Příprava čaje:

  1. Soohyun Park (Korejská republika) s korejským čajem připraveném v tradičním i moderním stylu.
  2. Viviana Petrovská (Lotyšsko) s korejským zeleným čajem a čínským červeným čajem Jin Jun Mei.
  3. Tatiana Deinega (Rusko) s tchajwanským čajem Dong Ding.

V kategorii Čajové párování:

  1. Murat Kornaev (Polsko) s červeným tchajwanským čajem Ruby, polskou slivovicí a občerstvením složeným ze sýrů a karbanátků.
  2. Ustinya Kosterkina (Rusko) s pchu-erem Nutcha a sušenkami ve tvaru ořechů s krémem z kondenzovaného mléka.
  3. Aliaksandr Brazhnikau (Bělorusko) s shu pchu-erem a tiramisu.

V kategorii Čajová degustace:

  1. Kunti Horsta (Lotyšsko),
  2. Alex Yurong Pan (Austrálie),
  3. Lukasz Toflinski (Polsko).
vítězové

Zleva: Kunti Horsta, Litva (1. místo v Čajové degustaci), Murat Kornaev, Polsko (1. místo v Čajovém párování) a Soohyun Park, Korea (1. místo v Přípravě čaje)

Kromě těchto umístění byly vyhlášeny i nejlepší výsledky z dalších kritérií:

Kategorie Příprava čaje:

Nejlepší technika přípravy čaje (poskytnutého organizačním výborem) – Soohyun Park (Korea).
Nejlepší prezentace čaje (poskytnutého organizačním výborem) – Tran Thi Mong Kieu (Vietnam).
Nejlepší aroma čaje (poskytnutého organizačním výborem) – Soohyun Park (Korea) a Jaromír Horák (Česká republika).
Nejlepší chuť čaje (poskytnutého organizačním výborem) – Victoriya Barysavets (Bělorusko).
Nejlepší aftertaste čaje (poskytnutého organizačním výborem) – Soohyun Park (Korea) a Jaromír Horák (Česká republika).
Nejlepší výsledek (čaj poskytnutý organizačním výborem) – Soohyun Park (Korea).
Nejlepší technika přípravy čaje (vlastní čaj) – Tran Thi Mong Kieu (Vietnam).
Nejlepší prezentace čaje (vlastní čaj) – Viviana Petrovská (Lotyšsko).
Nejlepší aroma čaje (vlastní čaj) – Anna Vartanova (Georgia).
Nejlepší chuť čaje (vlastní čaj) – Anna Vartanova (Georgia).
Nejlepší aftertaste (vlastní čaj) – Anna Vartanova (Georgia).
Nejlepší výsledek (vlastní čaj) – Anna Vartanova (Georgia).
Nejlepší charisma – Tatiana Deinega (Rusko).

Jaromír Horák

Jaromir Horak_CZ

Jaromír Horák

anna vartanova_gerogia

Anna Vartanova

Kategorie Párování čajů:

Nejlepší elegance – Ustinya Kosterkina (Rusko)
Nejlepší vizuální přitažlivost – Andrey Ivanov (Lotyšsko)
Nejlepší chuť – Murat Kornaev (Polsko)
Nejlepší prezentace – Murat Kornaev (Polsko)
Nejlepší reprodukovatelnost – Aljaksandr Brazhnikau (Bělorusko)
Nejlepší modifikovatelnost – Serhii Stepchuk (Ukrajina)

Další zajímavosti soutěže:

Soutěžící Yuri Podusov (Lotyšsko) a Alexander Wagner (Rusko) provedli ve volném stylu přípravu čaje speciální technikou nazvanou Wolverine.

Soutěžící Sergey Khorolskiy (Tchaj-wan) představil aromatizaci (Fresh Flavoring Presentation) za pomocí moderních metod a přístupů.

Po náročných soutěžních dnech měla celá skupina soutěžících a hostů možnost vidět korejské čajové plantáže. Mohli se zúčastnit korejských čajových obřadů, navštívit Muzeum čaje a také měli jedinečnou možnost prožít pár okamžiků s buddhisty v klášteře, učit se korejský způsob života a o korejské čajové kultuře.

Yuri Podusov (Lotyšsko) a Alexander Wagner (Rusko)

Slova významných osobností Tea Masters Cupu

  • Ramaz Chanturiya (předseda Tea Masters Cup)

Druhý ročník soutěže Tea Masters Cup International 2016 se konal na velmi vysoké úrovni, což ve skutečnosti potvrdilo význam existence tohoto unikátního mezinárodního projektu. Loni se finále šampionátu zúčastnilo 5 zemí, letos už jsme mohli vidět zástupce z 11 zemí. V budoucnu očekávám, že se toto číslo zdvojnásobí. Úspěch tohoto projektu je přirozený – představitelé různých zemí a kultur čaje mají možnost jednou za rok ukázat své nejlepší výsledky, vyměňovat si zkušenosti s kolegy nebo rozšířit své profesní obzory. Kromě toho každá prezentace mistra je příspěvkem pro celou čajovou kulturu a nový signál ke kreativitě pro tisíce mistrů z dalších zemí. A ve skutečnosti není tak důležité, kdo je vítěz, i když je to také zásadní a vítěz má zvláštní odpovědnost. Nesmíme ale zapomenout, že hlavním příjemcem v celém procesu je jeho výsost – čaj.

  • Imdat Sutluoglu (generální ředitel společnosti Caykur)

Jsem hrdý, že první ročník Tea Masters Cup International se konal loni v Turecku a bylo pro mě potěšením podpořit druhý ročník této soutěže v Koreji. Vím, že Tea Masters Cup International dal čajovým mistrům příležitost ukázat něco z čajové kultury a je tak významnou událostí pro celý čajový svět. Caykur jako jeden z lídrů na světovém čajovém trhu věnuje velkou pozornost rozvoji čajové kultury a podporuje nové iniciativy, které jsou pro tento trh užitečné. Z tohoto důvodu jsme byli ochotni pomoci znovu uspořádat tento světový šampionát čajových mistrů a se zájmem budeme sledovat jeho budoucí vývoj.

  • William Lee (výkonný ředitel společnosti Korea Tea Board)

Věřím, že Tea Masters Cup v Koreji otevřel dveře k mnoha mladým čajovým profesionálům po celém světě. Korea nikdy nebyla známá jako čajová země, i přes svoji tisíciletou čajovou historii. V korespondenci s vysokou tradiční kulturou ze šlechtického rodu a buddhistickým životem nabídla Korea čajovým mistrům možnost poznat její bohatou čajovou kulturu. Když se čajoví mistři vrátili do svých rodných zemí, přál jsem si, aby si s sebou vzali nejen nezapomenutelné zážitky z cest, ale také, aby v jejich srdci zůstala vzpomínka na bohatou čajovou kulturu v Koreji. Korea Tea Board ráda opět uvitá čajové mistry i jejich přátele. Tea Masters Cup je velká platforma, kde všichni milovníci čaje z celého světa mohou společně sdílet své vlastní dědictví, kterých jsem byl svědkem. I přes kulturní, náboženské a jazykové bariéry, všichni sdíleli tyto chvíle nad šálkem čaje.

Panel znalců:

Denis Shumakov (Rusko) – hlavní znalec a předseda poradního výboru TMC International.
Alexander Wagner (Rusko) – technický znalec a vedoucí Tea Culture Club „Cha-I“, tvůrce komunitní Chaism.pro.
Hyung Jang (Korea) – předseda asijské kulturní nadace Exchange. Vyučuje kurz Studium čaje na univerzitě (Opat Daewonsa – 1000 let starý buddhistický klášter v Boseong).
Sergey Khorolskiy (Taiwan) – CEO Turquoise Tea Co. Ltd., člen Taiwan Tea výrobní asociace. 13 let zkušeností v oblasti čajového obchodu a služeb. Je také autorem Tea Sifon koncepce a specialistou na čajové gastronomické přehlídky.
Dorcas Bungei (Keňa) – člen čajové rodiny, majitel plantáže, první tajemník velvyslanectví Keni v Koreji, úzce spolupracuje s Čajovou radou Keni (TD) a keňskou čajovou rozvojovou agenturou (KTDA) na podporu keňského čaje na diplomatické úrovni.
Sharyn Johnston (Austrálie) – zakladatel australských Tea Masters, znalec pro soutěž Golden Leaf a další podobné soutěže v Číně, Vietnamu a Korei. Člen čínského výboru Tea Experts.
Ctihodný Huesung (Korea) –  předseda korejské čajové rady, učitel tradičních čajových obřadů, autor mnoha korejských knih o čaji, manažer Korejské buddhistické čajové federace a předseda asociace Tea Meditation Tea.
Jungsoon Kim (Korea) – předseda Světového festivalu čaje, největší a nejstarší čajové výstavy v Korei. 34 let zkušeností s čajem.
Kiho Shin (Korea) – vedoucí výzkumník čaje ve výzkumném centru Jeonnam Agricultural v Boseongu.
Jong Cheol Kim (Korea) – vedoucí výzkumník čaje ve výzkumném centru v Hadong Green Tea.

MCs soutěže byly Aliona Velichko (Bělorusko) a William Lee (Korea).

Začátek příštího soutěžního cyklu (2016 – 2017) bude zahájen v červenci tohoto roku.

„Čajoví mistři světa, spojte se! Pojďme společně  vytvořit lepší budoucnost pro světový trh s čajem!“

Zdroj: www.teamasterscup.com, instagram a facebook.

Videa: www.youtube.com

 

1 Komentář

  • Via Thea napsal:

    Hezké shrnutí. Pro úplnost: pan William Lee je výkonným ředitelem Korean Tea Board (a CEO Shinda Wooloo Group). To slovo Board je dost podstatné.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *