Sladká zima

zimnizatisiLetošní zima je mírná, takže v zásadě neomezuje naše procházky ani výlety do přírody. Pokud byste se ale přesto rádi zahřáli něčím dobrým a zahnali zároveň chuť na sladké, dejte na naše rady. Zimní měsíce s sebou totiž přináší příhodné počasí a atmosféru k posezení u prostřeného stolu a vychutnání si sladkých dobrot inspirovaných třeba našimi recepty. Příprava je snadná a intuitivní a spolu s jejím výsledkem se může zasloužit třeba o příjemně strávený zimní večer.

 

Ještě uvedeme na pravou míru, že pokud to není zásadní, nebudeme vás limitovat množstvím jednotlivých surovin. Použijte takové množství, které uznáte za vhodné, tedy platí hesla „přiměřeně“, nebo „podle chuti“:)

Na rozehřátí začneme nápojem, v kterém se snoubí chuť ovoce, medu a zázvoru. „Horký ovocný nápoj“, o kterém je řeč, potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale díky obsahu vitamínů také imunitu, kterou tak posílíte příjemnou a přirozenou cestou.

horkypomerancHorký ovocný nápoj

Ingredience:

  • Pomeranč
  • Jablko
  • Dle chuti skořice, zázvor
  • Na doslazení med či javorový sirup (doporučujeme – dodá zajímavou chuť)

Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kostičky. Nastrouhejte jablko a společně s pomerančem a přiměřeným množstvím vody (okolo 300 ml) jej dejte vařit do varné konvice (případně hrnce). Podle chuti můžete přidat i kousek zázvoru. Na mírném plameni ponechte vařit 10 – 15 minut a poté přeceďte do čajové konvice (v případě přípravy v hrnci je ideální pomoct si naběračkou). Vzhledem k tomu, že ovoce absorbuje během vaření velkou část vody, určitě jej při cezení důkladně vymačkejte.

Výsledný nápoj pak můžete přisladit medem nebo javorovým sirupem, který mu dodá originální a atraktivní chuť. Pomeranč a jablko si budou také výborně rozumět se skořicí.

K teplému nápoji, zvláště pak odpolednímu „čaji o páté“, se přímo nabízí nějaká sladkost. Možná si teď zastesknete po cukroví, které už v tomto čase povětšinou vzalo za své. Pokud vám však zbyla hrst oříšků, semínek, či rozinek, v našem receptu se jim dostane využití skryjí se v závěji vloček (ovesných) a výsledkem budou zdravé a chutné sušenky.

Sušenky z vloček s oříšky, semínky a rozinkami

Ingredience:

  • Ovesné vločky (cca hrnek)snehulak
  • Máslo (cca 50g)
  • Med (cca 5 lžic)
  • Vejce
  • Semínka (slunečnicová, lněná… )
  • Oříšky (vlašské, lískové, mandle… )
  • Rozinky (případně brusinky)
  • Dle chuti citrón, zázvor

Změklé máslo utřete s medem, případně pár kapkami citrónu. Do vzniklé hmoty zapracujte vejce a vločky, přidejte nasekané oříšky, semínka, rozinky a podle chuti na jemno nakrájený či nastrouhaný zázvor. Z dobře promíchané směsi tvořte hrudky či placičky a pečte v předehřáté troubě na 180° asi 20 minut dokud sušenky nezezlátnou.

Pokud se u vás stále ještě najdou nejrůznější oříšky, sušené ovoce či semínka, je to nejlepší předpoklad pro přípravu tohoto tradičního a léty prověřeného receptu. Pečená jablka jsou ideální dobrotou do zimní (ne)pohody, která k vám může přivodit nostalgickou atmosféru bílé zimy a zahřát vás jak v žaludku, tak i na duši.

Zimní pečená jablka

Ingredience:CameraZOOM-20151108202800229

  • Jablka
  • Máslo
  • Med
  • Oříšky (vlašské, lískové, mandle… )
  • Semínka (slunečnicová, lněná… )
  • Sušené ovoce (rozinky, meruňky… )
  • Případně čokoláda, javorový sirup
  • Dle chuti rum, citrónová šťáva, skořice

Naporcujte si oříšky a sušené ovoce a smíchejte je v misce spolu se semínky, případně trochou rumu či citrónové šťávy (pro docílení výraznější chuti můžete nechat přibližně hodinu odležet). Jablka rozkrojte na půl a vydlabejte do jejich středu dostatečně velký otvor (záleží, jak moc chcete jablka plnit). Poté jablka plňte směsí oříšků, sušeného ovoce a semínek. Navrch přidejte trochu medu a plátek másla, případně ozdobte čokoládou a pečte na 170° přibližně 20 minut. Hotová pečená jablka můžete posypat skořicí a pokapat javorovým sirupem.

Tip. Pečená jablka se hodí podávat také společně s kuskusem, jáhly či pohankou.

Kromě pečených jablek máme ještě jedno eso v rukávu, které vás zaručeně zahřeje. Jáhly jako základ následujícího receptu, disponují podle makrobiotiků prohřívající energií, takže jsou v zimních měsících ideální volbou. Výsledný efekt ještě umocní přeliv z horkého ovoce, v jehož kontaktu roztaje i tvarohové zasněžení. Můžete si tak přivolat zimní atmosféru alespoň do vaší misky.

Jáhelná kaše ukrytá pod horkým přelivem, zasněžená tvarohem

Ingredience: jahly a horke ovoce 1

  • Jáhly
  • Mražené nebo kompotované červené ovoce (lesní směs, maliny, brusinky… )
  • Máslo
  • Med (případně cukr)
  • Dle chuti skořice, citrónová šťáva
  • Tvrdý tvaroh

Nejprve se pusťte do přípravy jáhel. Ty se doporučují propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, abyste se vyvarovali jejich nahořklé pachuti. Pak už je jen zalijte horkou vodou v poměru 1:2-4 dílům vody (v závislosti na tom, jestli chcete dosáhnout pevnějšího nebo spíše kašovitého stavu) a asi čtvrt hodiny vařte se špetkou soli, případně ještě nechejte dojít pod pokličkou.

Mezitím si připravte horké ovoce jeho povařením případně s medem či cukrem a citrónovou šťávou (práci si lze zjednodušit přípravou v mikrovlnné troubě).

Uvařené jáhly promíchejte podle chuti s máslem, medem (cukrem) a skořicí a podávejte přelité horkým ovocem a ozdobené nastrouhaným tvarohem.

Jablka a ořechy budou sehrávat ústřední roli i v následujícím receptu, kde spojí své síly s polentou, která je ideální surovinou pro přípravu sladkých i slaných koláčů představujících navíc celiaky vítanou bezlepkovou altermativu.

Polentový koláč s jablkem, rozinkami a ořechy

Ingredience:polentovy kolac 1

  • Polenta
  • Jablko
  • Rozinky (případně brusinky)
  • Vlašské ořechy
  • Cukr (případně med)
  • Máslo
  • Případně mléko

Polentu vařte ve vodě (případně mléku) se špetkou soli asi pět minut, přičemž ji můžete ještě nechat dojít pod poklicí. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablko a namelte či rozmixujte vlašské ořechy. Jablka i ořechy pak smíchejte s cukrem, případně medem.

Uvařenou polentu také promíchejte s cukrem či medem a rozinkami a následně rozetřete na dno dortové formy. Na polentu naneste vrstvu jablkovo-ořechové hmoty, kterou ještě poklaďte hoblinami másla a posypte kousky vlašských ořechů. Koláč dejte péct do na 170° předehřáté trouby přibližně na dvacet minut.

Přejeme příjemně strávené chvíle při přípravě našich receptů a dobrou chuť :).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *