Stačí veganská strava ke zdravému životu?

Asi prvním z několika důvodů přechodu na veganskou stravu bývá soucítění s živočichy a zeměmi třetího světa. My se v článku nebudeme zabývat souhlasnými či protichůdnými názory na tento styl stravování. Na místo vám veganství představíme, povíme vám, co vegani ví a jak zvládnout přechod na veganskou stravu.

Veganství, stejně jako vegetariánství či vitariánství je alternativní způsob výživy fungující na principu vynechání určitých složek potravin v jídelníčku. U již zmíněného veganství jde o vynechání veškerých potravin živočišného původu. To znamená mléčné výrobky, maso, vejce, apod. Správně sestavený veganský jídelníček je bezpečný a také se může stát prevencí před mnoha nemocemi. Rozhodně tedy nestačí vyřadit zakázané potraviny, musíme je umět i správně nahradit, aby se nestalo, že našemu tělu bude chybět některé důležité látky.

Co tedy vegani jí?

Obiloviny

Obiloviny zastupují u veganů značnou roli. Nejvíce jde o celozrnné obiloviny, které jsou přeměněny v pečivo. Celozrnné obiloviny obsahují vlákninu, vitaminy, minerály a sacharidy – proto jde o druh obiloviny, která je ke konzumaci opravdu doporučována.

Luštěniny

Luštěniny slouží ve veganské výživě jako alternativa místo masa. Nejčastěji jde o fazole, čočku či hrášek. Mají vysoký obsah bílkovin, vlákninu, vitamin B, zinek a železo. Luštěniny se nejí jen v klasické podobě, ale dělají se z nich i paštiky, salámy. Patří mezi ně také tofu a sója.

Ovoce a zelenina

Protože veganům chybí mnoho klasických potravin, často místo toho jedí hodně ovoce a zeleniny. Navíc zelenina neobsahuje mnoho kalorií, takže ji lze jíst i ve větším množství. Nejčastěji jde o listovou zeleninu a mrkev. Jde o zdroje vitaminu C, který pomáhá se vstřebáváním železa v těle a o vitamin A a K.

Vitaminy a minerály

Do každodenního jídelníčku vegana by měly patřit následující vitaminy a minerály. A to proto, že se v těle vegana vyskytují díky absenci masa a živočišných produktů méně.

  • Vápník v množství 500 mg
  • Vitamin B12, vitamin D, selen a jód. Lze doplňovat i ve formě multivitaminu, kdy se tělu dodá vše najednou.
Tuky

Do vašeho jídelníčku byste měli zařadit i omega 3 mastné kyseliny. Může jít o oleje (lněný, konopný, řepkový) nebo třeba o semínka.

Jak přechod na veganskou stravu zvládnout bez problémů?

Je možné, že vám ze všech tabulek a seznamů jde hlava kolem. Proto vám přinášíme několik rad či tipů, jak zařídit, aby váš přechod na veganskou stravu byl co nejhladší.

Všude se dočtete o důležitosti zeleniny a ovoce. Doporučená denní dávka je půl kila ovoce a zeleniny. A ačkoliv se to zdá hodně, ve výsledku jde o 4-5 kousků těchto zdravých dobrot. Důležitá je i pestrost vaší stravy. To, že je veganská, neznamená, že musíte jíst furt to samé. Vždyť i samotné ovoce se zeleninou mají tolik druhů, že se vám nemůžou nikdy přejíst. Jídla ochucujte pomoci kvalitních olejů, ze kterých lze dělat zálivky, dávat je do salátů.

Určitě byste měli jíst ořechy, které jsou zdrojem zdravých tuků. Stačí hrst denně a máte vystaráno. Stačí si je hodit například do kaše. Ze hry nejsou ani semínka, která lze přidat skoro kamkoliv (slunečnicová, konopná, lněná).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *