Tea Masters Cup Czech Republic

Tea Masters Cup je mezinárodní čajová soutěž, kde představitelé různých zemí a kultur čaje mají možnost jednou za rok ukázat své nejlepší výsledky, vyměňovat si zkušenosti s kolegy nebo rozšířit své profesní obzory. Kromě toho každá prezentace mistra je příspěvkem pro celou čajovou kulturu a nový signál ke kreativitě pro tisíce mistrů z dalších zemí.


Světové mistrovství zahrnuje 4 hlavní pilíře práce s čajem (soutěžní disciplíny)

Tee-Preparation
Tea preparation – 13. 5. 2017

Tea-Tasting
Tea tasting – 11. 6. 2017

Tea-Pairing
Tea pairing – 30. 4. 2017

Tea-Mixology
Tea mixology


 Aktuálně o soutěži TMC CZ

Vítěz druhého nominačního kola Tea Masters Cup 2017 (24.5.2017)

Druhé nominační kolo světového mistrovství soutěže Tea Masters Cup 2017 v kategorii Tea Preparation už zná svého mistra, který bude jedním ze zástupců české čajové kultury v této soutěži. Je jím Libor Andla, který připravoval nejprve černý gruzínský čaj od pana Ramíze, a poté zelený japonský čaj Kukicha Karigane. Pojďme si níže celé nominační kolo v krátkosti shrnout.

Vítěz prvního nominačního kola Tea Masters Cup 2017 (12.5.2017)

První nominační kolo světového mistrovství soutěže Tea Masters Cup 2017 v kategorii Tea Pairing už zná svého mistra, který bude jedním ze zástupců české čajové kultury v této soutěži. Je jím Karel Veverka, jehož lahodně připravený japonský čaj Gyokuro se perfektně snoubil s chutí lososa gravlax – pochoutkou skandinávské kuchyně připravené ze syrového lososa. Pojďme si níže celé nominační kolo v krátkosti shrnout.

Tea Masters Cup 2017 startuje (18.4.2017)

Blíží se první kvalifikační kola do mezinárodní čajové soutěže Tea Masters Cup (TMC) – soutěže, kde mají představitelé různých zemí a kultur čaje možnost jednou za rok ukázat své nejlepší výsledky, vyměňovat si zkušenosti s kolegy nebo rozšířit své profesní obzory. První kategorie, ve kterých se lze nominovat, budou Tea pairing a Tea preparation.

Tea Masters Cup 2017 – 1. kvalifikační kolo (2.8.2016) – neproběhlo

Třetí ročník mezinárodní čajové soutěže Tea Masters Cup startuje a přináší jednu velkou novinku, kterou je nová soutěžní disciplína – čajová mixologie. Spočívá v přípravě nápoje podle originální receptury, který bude obsahovat minimálně 30 procent čaje. České kvalifikační kolo této soutěžní kategorie proběhne již 21. srpna na čajové události Čajomír Fest. Vítěze a tedy i prvního nominovaného do soutěže Tea Masters Cup budeme znát již koncem prázdnin.

Tea Masters Cup očima Jiřího Boháče (25.7.2016)

Pomalu se chystá další ročník soutěže, a proto vám po zveřejnění světových výsledků chceme představit organizátora této soutěže v České Republice, kterým je Czech Teatenders – odborná sekce České barmanské asociace (CBA) pod vedením pana Jiřího Boháče. Rozhodli jsme se jej trochu vyzpovídat a jeho pohledem vám tak přiblížit konání TMC v naší republice.

Shrnutí soutěže Tea Masters Cup 2016 (6. 7. 2016)

Unikátní mezinárodní soutěž čajových profesionálů – Tea Masters Cup ™ (TMC), se uskutečnila na začátku června v Jižní Koreji na Světovém festivalu čaje, který je jedním z největších a nejúspěšnějších nápojových výstav v tomto regionu.
Podmínky účasti v soutěžiCíl a pravidla soutěžeSoutěžní disciplínyOrganizátor soutěže
  • Soutěžící musí být občanem ČR
  • Soutěžící musí být členem CBA nebo registrovaným soutěžícím (registrace zde)
  • Aktivní znalost anglického jazyka
  • Soutěžící uhradí startovného ve výši 1.500,- Kč

Členové CBA mají soutěže ZDARMA v rámci ročního členského příspěvku (přínosy členství v CBA).

Členstvím v CBA je soutěžícímu umožněno podílet se na celoročních aktivitách sekce. Spoluvytvářet vzdělávací a osvětovou činnost na téma ČAJ. Získávat cenné zkušenosti napříč obory nápojového průmyslu a napomáhat ke zvyšování úrovně profese Teatender.

  • Rozvoj čajové kultury vysoké úrovně
  • Podpora rozvíjení čajových profesí
  • Vyhledávání profesionálů a odborníků na čaj a vytváření podmínek pro jejich profesní růst
  • Výměna zkušeností a rozvoj mistrovských dovedností čajových odborníků, pracujících v oblasti pohostinství a specializovaného maloobchodu / velkoobchodu, a také v oblasti zpracování čaje
  • Zvýšení kvality čaje a kultury obsluhy v provozech, kde se konzumuje čaj; – Podpora čajové kultury mezi spotřebiteli

Oficiální pravidla a předpisy soutěže TMC naleznete na stránkách České barmanské asociace (CBA).

  • Tea preparation (příprava čaje)
  • Tea tasting (degustace čaje)
  • Tea pairing (čajové párování)
  • Tea mixology (čajová mixologie)

Czech Teatenders – odborná sekce České barmanské asociace (CBA) pod vedením pana Jiřího Boháče.

Jiří Boháč

foto1Je průkopníkem nové gastronomické odbornosti – tzv. teatender, která postupně roste na úroveň sommeliérů, barmanů a baristů. Dává čajovému setkání nový náboj a přístupu k čaji temperament. Práci s čajem chápe jako umění. Opírá se o tradiční čajové kultury, avšak čaj prezentuje v moderním stylu; ukazuje, jak pestrá a kreativní tato odbornost je. Láskou k čaji zahořel před více než 17 lety. Přitahuje jej vše, co je s čajem spojené; rád poznává nové chutě a učí se neotřelým způsobům přípravy a prezentace čajů. Dosud platí za jediného certifikovaného lektora vzdělávání o čaji v ČR při České barmanské asociaci (dále jen CBA).

Jeho motto: „Každý nápoj má svého profesionála.“

Pro více informací navštivte web CBA