Tea Masters Cup Czech Republic

Tea Masters Cup je mezinárodní čajová soutěž, kde představitelé různých zemí a kultur čaje mají možnost jednou za rok ukázat své nejlepší výsledky, vyměňovat si zkušenosti s kolegy nebo rozšířit své profesní obzory. Kromě toho každá prezentace mistra je příspěvkem pro celou čajovou kulturu a nový signál ke kreativitě pro tisíce mistrů z dalších zemí.


Světové mistrovství zahrnuje 4 hlavní pilíře práce s čajem (soutěžní disciplíny)

Tee-Preparation
Tea preparation

13. 5. 2017

Tea-Tasting
Tea degustation

20. 8. 2017

Tea-Pairing
Tea pairing

30.4. 2017

Tea-Mixology
Tea mixology

20.8.2017


 Aktuálně o soutěži TMC CZ

Malá země s obrovskou čajovou duší (16.10.2017)

Tea Master Cup 2017 už je nějaký ten den za námi a tak i na našem magazínu nesmí chybět finální zhodnocení, které je více než pozitivní! Naše malá země ukázala svoji obrovskou čajovou duši a zapálení do rozličných čajů a čajové kultury a získala prvenství hned ve dvou soutěžních kategoriích! Přinášíme krátké shrnutí a pak už hurá do dalšího ročníku této světové čajové soutěže!

Světové finále Tea Master Cup 2017 (4.9.2017)

Letošní série kvalifikačních kol do světové soutěže Tea Masters Cup již má své vítěze, kteří budou v Číně zastupovat Českou Republiku ve všech čtyřech soutěžních disciplínách. Své dovednosti předvedou v čajové degustaci, přípravě čaje, párování čaje s jídlem a v míchání čajových drinků. Světová soutěž se tento rok uskuteční v Číně v místě, kde se narodil čajový mistr Lu Yu. Níže v článku najdete informace k nadcházejícímu světovému klání a shrnutí české kvalifikace.

Zažijte největší čajovnu na Čajomír Festu! (14.8.2017)

Bohatý program, volbu čajovny roku, tržnici plnou čajů a keramiky, workshop zónu a také soutěž Tea Master Cup – to vše a mnohem více zažijete na letošním čajovém festivalu Čajomír Fest! A kdy? Vkročte v neděli 20.8. na Staré Purkrabství v národní kulturní památce Vyšehrad v Praze a užijte si den plný čaje a nevídané zábavy. Dozvíte se také o novém projektu komunitní čajové zahrady, jehož zakladatelem je Petr Sič.

Vítěz druhého nominačního kola Tea Masters Cup 2017 (24.5.2017)

Druhé nominační kolo světového mistrovství soutěže Tea Masters Cup 2017 v kategorii Tea Preparation už zná svého mistra, který bude jedním ze zástupců české čajové kultury v této soutěži. Je jím Libor Andla, který připravoval nejprve černý gruzínský čaj od pana Ramíze, a poté zelený japonský čaj Kukicha Karigane. Pojďme si níže celé nominační kolo v krátkosti shrnout.

Vítěz prvního nominačního kola Tea Masters Cup 2017 (12.5.2017)

První nominační kolo světového mistrovství soutěže Tea Masters Cup 2017 v kategorii Tea Pairing už zná svého mistra, který bude jedním ze zástupců české čajové kultury v této soutěži. Je jím Karel Veverka, jehož lahodně připravený japonský čaj Gyokuro se perfektně snoubil s chutí lososa gravlax – pochoutkou skandinávské kuchyně připravené ze syrového lososa. Pojďme si níže celé nominační kolo v krátkosti shrnout.

Tea Masters Cup 2017 startuje (18.4.2017)

Blíží se první kvalifikační kola do mezinárodní čajové soutěže Tea Masters Cup (TMC) – soutěže, kde mají představitelé různých zemí a kultur čaje možnost jednou za rok ukázat své nejlepší výsledky, vyměňovat si zkušenosti s kolegy nebo rozšířit své profesní obzory. První kategorie, ve kterých se lze nominovat, budou Tea pairing a Tea preparation.

Tea Masters Cup 2017 – 1. kvalifikační kolo (2.8.2016) – neproběhlo

Třetí ročník mezinárodní čajové soutěže Tea Masters Cup startuje a přináší jednu velkou novinku, kterou je nová soutěžní disciplína – čajová mixologie. Spočívá v přípravě nápoje podle originální receptury, který bude obsahovat minimálně 30 procent čaje. České kvalifikační kolo této soutěžní kategorie proběhne již 21. srpna na čajové události Čajomír Fest. Vítěze a tedy i prvního nominovaného do soutěže Tea Masters Cup budeme znát již koncem prázdnin.

Tea Masters Cup očima Jiřího Boháče (25.7.2016)

Pomalu se chystá další ročník soutěže, a proto vám po zveřejnění světových výsledků chceme představit organizátora této soutěže v České Republice, kterým je Czech Teatenders – odborná sekce České barmanské asociace (CBA) pod vedením pana Jiřího Boháče. Rozhodli jsme se jej trochu vyzpovídat a jeho pohledem vám tak přiblížit konání TMC v naší republice.

Shrnutí soutěže Tea Masters Cup 2016 (6. 7. 2016)

Unikátní mezinárodní soutěž čajových profesionálů – Tea Masters Cup ™ (TMC), se uskutečnila na začátku června v Jižní Koreji na Světovém festivalu čaje, který je jedním z největších a nejúspěšnějších nápojových výstav v tomto regionu.
Podmínky účasti v soutěžiCíl a pravidla soutěžeSoutěžní disciplínyOrganizátor soutěže
  • Soutěžící musí být občanem ČR
  • Soutěžící musí být členem CBA nebo registrovaným soutěžícím (registrace zde)
  • Aktivní znalost anglického jazyka
  • Soutěžící uhradí startovného ve výši 1.500,- Kč

Členové CBA mají soutěže ZDARMA v rámci ročního členského příspěvku (přínosy členství v CBA).

Členstvím v CBA je soutěžícímu umožněno podílet se na celoročních aktivitách sekce. Spoluvytvářet vzdělávací a osvětovou činnost na téma ČAJ. Získávat cenné zkušenosti napříč obory nápojového průmyslu a napomáhat ke zvyšování úrovně profese Teatender.

  • Rozvoj čajové kultury vysoké úrovně
  • Podpora rozvíjení čajových profesí
  • Vyhledávání profesionálů a odborníků na čaj a vytváření podmínek pro jejich profesní růst
  • Výměna zkušeností a rozvoj mistrovských dovedností čajových odborníků, pracujících v oblasti pohostinství a specializovaného maloobchodu / velkoobchodu, a také v oblasti zpracování čaje
  • Zvýšení kvality čaje a kultury obsluhy v provozech, kde se konzumuje čaj; – Podpora čajové kultury mezi spotřebiteli

Oficiální pravidla a předpisy soutěže TMC naleznete na stránkách České barmanské asociace (CBA).

  • Tea preparation (příprava čaje)
  • Tea tasting (degustace čaje)
  • Tea pairing (čajové párování)
  • Tea mixology (čajová mixologie)

Czech Teatenders – odborná sekce České barmanské asociace (CBA) pod vedením pana Jiřího Boháče.

Jiří Boháč

foto1Je průkopníkem nové gastronomické odbornosti – tzv. teatender, která postupně roste na úroveň sommeliérů, barmanů a baristů. Dává čajovému setkání nový náboj a přístupu k čaji temperament. Práci s čajem chápe jako umění. Opírá se o tradiční čajové kultury, avšak čaj prezentuje v moderním stylu; ukazuje, jak pestrá a kreativní tato odbornost je. Láskou k čaji zahořel před více než 17 lety. Přitahuje jej vše, co je s čajem spojené; rád poznává nové chutě a učí se neotřelým způsobům přípravy a prezentace čajů. Dosud platí za jediného certifikovaného lektora vzdělávání o čaji v ČR při České barmanské asociaci (dále jen CBA).

Jeho motto: „Každý nápoj má svého profesionála.“

Pro více informací navštivte web CBA