Upečte si bezlepkový dort!

Bezlepkáři mají často pocit, že jsou ochuzeni o mnoho skvělého jídla oproti těm celiakií netrpícím lidem. Kromě slaných jídel a obyčejného pečiva to mohou být i sladká jídla. Například koláče a dorty. My vám ale ukážeme, že například takový bezlepkový dort jde upéct opravdu chutně a závidět ho celiakovi bude celá rodina.

dort2

Celiakie je bohužel stále nemoc, která provází každého celiaka až do konce života. A proto je potřeba si zvyknout na bezlepkovou dietu, která je mnohdy dražší než normální strava, ale co je pozitivní – v této době máme na výběr mezi daleko více pokrmy a surovinami – ingrediencemi, než tomu bylo například před deseti lety. Dnes jsme si pro vás připravili jeden recept na bezlepkový dort. Na dort bez nadsázky tak chutný, že i lepkově se stravující lidé budou udiveni, že něco bezlepkového může tak moc potěšit chuťové pohárky.

Bezlepkový čokoládový dort

Na recept si připravte k ruce:

  • 6 vajec
  • 6 sáčků s bezlepkovým pudingem (Dr. Oetker; vhodný je vanilkový, čokoládový, pistáciový, ale klidně i ananasový) – pudink nám zastupuje mouku
  • 250 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva (pozor na to, aby byl prášek bez fosfátů)

Postup přípravy je následovný:

Vejce si rozklepneme do mísy a šleháme cca pět minut až nám vznikne pěna (opravdu nedoporučuji šlehat ručně, pokud chcete předejít bolavé ruce). Poté k vejcím přisypejte cukr, pudingy, prášek do pečiva a vše dohromady znovu prošlehejte do těsta s hladkou konzistencí. Vylijte do vymazané a vysypané formy (pozor!, vysypávat moukou bez lepku, např. kukuřičná). Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 35-40 minut. Upečené těsto poznáte tak, že do něj vpíchnete špejli a vytáhnete ji čistou. Poté korpus vyklopte a nechejte zchladnout. Popřípadě oprašte mouku, kterou byla vysypaná forma. Poté přichází na řadu zdobení.

dort3

Jak můžeme vyzdobit dort pro celiaka?

Protože celiakové nesmí jíst nic s moukou, může se nám zdát výběr, co se týče zdobení a krému, podstatně menší. Zkusit tak můžete naše tipy na to, jaké krémy můžete na dort dát a také, čím jej můžete vyzdobit. Na další dozdobení můžete použít také ovoce, čokoládu nebo třeba pufovanou kukuřici.

Čokoládový krém

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g másla
  • 200 g čokolády (čím víc procent, tím větší šance, že v ní není lepek, ale jako v případě všech výrobků je důležité si před koupí vždy přečíst uvedené složení)

Postup přípravy:

Smetanu začneme ohřívat a přivedeme ji téměř k bodu varu. Poté přidáme nalámané kousky čokolády a necháme je rozpustit. Poté dáme na 2,5 hodiny vychladnout do lednice. Čím déle, tím lépe. Vytáhneme si z lednice máslo a necháme jej změknout. Pak ho vyšleháme. Přidáme čokoládový krém a sešleháme dohromady.

dort

Jahodový krém

Ingredience:

  • 2 balení mascarpone
  • 100 ml ušlehané šlehačky
  • 4 lžíce jahodové marmelády – klidně použijte i jiný druh ovoce, záleží na vašich preferencích
  • vanilkový cukr
  • cukr dle vlastní chuti

Postup přípravy:

Mascarpone smícháme s cukrem dohladka a poté přidáme marmeládu. Vše smícháme se šlehačkou.

dort1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *