Upečte si sušenky, které okouzlí každého!

Sladkosti jsou věcí, kterou si čas od času obalí své nervy téměř každý. Často oblíbeným kouskem se stávají sušenky, které jsou v mnoha případech zdravé a také si je můžeme upéct v pohodlí domova. A je jen na nás, na jaké máme zrovna chuť. Proto vám přinášíme několik receptů, které vám vaše rozhodování usnadní. A klidně je pak můžete zkusit párovat s čajem!

Pro milovníky čokolády – Čokoládové sušenky, které se rozplynou na jazyku

Budeme potřebovat:

  • Tabulku hořké čokolády – čím více procentní, tím lépe – odpovídá zhruba 100 gramům
  • 100 gramů hladké mouky
  • 50 gramů cukru – lepší je třtinový
  • 40 gramů másla
  • 2 vejce – 1 z nich celé, z druhého jen žloutek
  • Vanilka – lusk nebo aroma
  • Prášek do pečiva
  • 20 gramů kakaa

Postup:

Do menšího hrnce si dáme nalámanou čokoládu s máslem a cukrem. Rozpustíme nad vodní lázní. Poté, co vypracujeme hladkou směs, tak hrnec z vodní lázně odstraníme. Vezmeme metličku, aby se nám nedělaly hrudky a do směsi postupně vmícháme vanilku (nebo aroma) a obě vejce – u druhého jen žloutek.

Nachystáme si druhou mísu, která bude sloužit na suché ingredience. Dáme do ní mouku, kterou prosijeme a dále přidáme kakao s práškem do pečiva. Tuto směs začneme po částech vmíchávat do tekuté směsi. Dbáme na to, aby bylo těsto hladké a bez hrudek. Poté těsto dáme na chladné místo (lednice) zhruba na hodinu a necháme odpočinout.

Teď už zbývá poslední část. Z těsta vytvarujeme sušenky a klademe je na plech, který vysteleme pečícím papírem. Sušenky pečeme 12 minut na 160°. Sušenky budou na povrchu křupavé a uvnitř měkké. Můžeme je ještě obalit cukrem nebo kokosem.

Fotografie: www.milkandcerealblog.wordpress.com

Pro milovníky ovoce – Ovesné sušenky s ovocem

Budeme potřebovat:

  • 150 gramů hladké mouky
  • 100 gramů ovesných vloček
  • 150 gramů másla
  • 100 gramů cukru
  • Špetku jedlé sody
  • 70 gramů ořechů (našich oblíbených, ale nadrobno nasekaných)
  • Oblíbené ovoce (nejlépe sušené maliny, jahody, rozinky, brusinky)

Postup přípravy:

Do mísy si dáme mouku, kterou smícháme s cukrem a přidáme trochu jedlé sody. Poté přidáme vejce a směs pořádně promícháme. K tomu přisypeme ještě ovoce a ořechy. Z tohoto těsta tvoříme sušenky a pečeme dozlatova na 180°.

Fotografie: www.tasteofhome.com

Pro vyznavače zdravého životního stylu – bezlepkové sušenky

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky mandlové mouky – může být i jistý obsah mouky z jiných ořechů
  • 1/8 hrnku bezlepkové směsi na pečení
  • 2 lžičky pumpkin pie spice (1 lžička skořice, 1/2 lžička mletého muškátového oříšku, 1/4 lžička karadamonu, 1/4 hřebíčku)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 1/4 hrnku agáve sirupu
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového aromatu nebo vanilka přímo
  • 5 sušených datlí, trochu rozinek, brusinek, švestek a toho, co máme rádi

Postup přípravy:

Jak už tomu při výrobě sušenek bývá, smícháme v jedné míse ingredience suché, v druhé ty vlhké a poté je zpracujeme dohromady tak, aby nám vznikla směs. Přidáme ovoce. Poté si na plech vystlaný pečícím papírem vytvoříme sušenky a pečeme 17 minut na 170°.

A pokud vám tyto naše tři recepty nestačí, zkuste sebe, rodinu nebo přátele potěšit matcha sušenkami – Matcha sušenky jako podzimní životabudič. A pokud chcete stále víc, tak se můžete pustit i do pečení sušenek ovesných!

Matcha sušenky se perfektně hodí ke snídani podávané s kvalitním čajem.

Matcha sušenky se perfektně hodí ke snídani podávané s kvalitním čajem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *