V zimě zahřeje a dodá vitamíny

Jednou z univerzálních léčivých rostlin je již od dávných časů šípková růže. Kdo by neznal její temně rudé plody lidově nazývané šípky, které dozrávají každý rok během října a zdobí tyto trnité keře dlouho do zimy, než je sklidí ptáci a jiní živočichové. Každého, kdo si rád připravuje domácí nálevy a různé dobroty, jistě potěší, že jsou šípky bohatým zdrojem vitamínu C, draslíku, hořčíku a dalších důležitých sloučenin, které nás i v zimě postaví na nohy.

Plody růže šípkové obsahují velké množství vitamínů a minerálů prospěšných pro naše zdraví.

Plody růže šípkové obsahují velké množství vitamínů a minerálů prospěšných pro naše zdraví.

Růži šípkovou (Rosa canina) najdeme na různých místech po celé České republice. Pokud se tedy rozhodnete pro podzimní sběr plodů, nebojte se, že o ně bude někdy nouze. Letošní až příliš suché léto těmto plodům na některých místech příliš nepřálo, ačkoliv jsou růže opravdu nenáročné a se suchem si dokážou poradit na jedničku. Ačkoliv je růže typický planý keř, který spíše mnohdy považujeme za plevel kvůli úpornému růstu i na místech, kde o ni příliš nestojíme, má svoje osobité kouzlo. V červnu se rozvíjí její bílé až růžové kvítky charakteristické jemnou vůní a v září se celý keř zase zahalí do červených barev, kterými hrají její plody. Ze šípků si můžete vyrobit chutné domácí víno, uvaříte z nich zdravou marmeládu s výraznou a typicky kyselou chutí nebo si s jejich pomocí připravíte skvělý nálev, který oceníte hlavně v zimě.

Růže šípková je jeden z nejznámějších a nejběžnějších keřů domácího původu, který se vyskytuje na celém území ČR.

Růže šípková je jeden z nejznámějších a nejběžnějších keřů domácího původu, který se vyskytuje na celém území ČR.

Obsah léčivých látek

Za bohatý zdroj vitamínu C často považujeme spíše cizokrajné ovoce, jako jsou citrusy, ale toto ovoce mnohdy v obsahu vitamínů překonají naše domácí druhy rostlin, které rostou v našich zeměpisných šířkách již po několik tisíciletí, a jsme na jejich příjem také lépe zvyklí. Tak je tomu právě u šípkové růže, jejíž plody obsahují mnohonásobně více vitamínu C než třeba notoricky známý citron, který je všeobecně zažitý jako ovoce s největším obsahem tohoto vitamínu. Ovšem vůbec tomu tak není. Pokud tedy chcete doplnit vitamíny a minerály, raději se rozhlédněte po českých luzích a hájích a možná budete překvapeni, jaké poklady naše krajina ukrývá. Zralé šípky obsahují také draslík, hořčík, provitamín A, celou řadu organických kyselin a třísloviny.

Sběr a sušení

Šípky sbírejte nejlépe koncem září nebo začátkem října. Jejich zralost je závislá na průběhu počasí, proto je termín sběru každý rok jiný. Šípky by ovšem měly být pevné a temně červené. Dejte si pozor, aby nepřešly silným mrazem, pak se jejich konzistence mění z pevné na kašovitou, tehdy už je na sběr pozdě. Plody růže se všeobecně poměrně špatně suší, proto počítejte, že to několik dní potrvá. Nejdříve doporučuji šípky nechat na sítech nebo pekáčích v teplé a suché místnosti. Teprve po několika dnech začínáme sušit v sušičce. Na podzim už většinou nebývají ideální podmínky pro přirozené sušení, proto doporučuji sušení v sušičce, ve které tento proces proběhne poměrně rychle a nehrozí plesnivění sklizených plodů. Nasušené šípky se perfektně hodí na výrobu zdravých nálevů. Ty připravíte pouze z plodů šípku nebo v kombinaci s bylinkami nebo kořením, které dodá šípkům zajímavou kořeněnou příchuť.

Doporučení

Usušené plody se pro účely výroby bylinných nálevů musí rozemlít.

Usušené plody se pro účely výroby bylinných nálevů musí rozemlít.

Pro snadnější přípravu nálevů sušené plody namelte nebo rozdrťte. Lépe se z nich pak uvolňují vitamíny a minerály, navíc se tak lépe míchají s bylinkami a balí do nálevových sáčků. Vitamín C si příliš nerozumí s horkou vodou, proto nálev nikdy nezalévejte horkou, ale spíše teplou vodou, abyste se nepřipravily o většinu léčivých látek. Chuť šípků je velice příjemná. Překvapí jemnou ovocnou chutí s kyselým nádechem. Právě tyto chuťové kombinace se skvěle doplňují s květem bezu černého, mateřídouškou, podbělem nebo třeba s meduňkou.

Poznámka autorky
Sušené šípky považuji za nedílnou součást bylinných nálevů, které jsou určeny pro podzimní a zimní období. Ovocná chuť plodů nás opět zanese do letních dnů a určitě nám spolu s  dalšími bylinkami zlepší náladu. Kromě dobré chuti nám ale nabídne poměrně široké spektrum účinků, které oceníme při léčbě nachlazení, chřipky nebo virózy, má ale také skvělou protizánětlivou funkci a přidává se do směsí pro dobrý spánek. Prostě a jednoduše, bez šípků si konec roku, kdy jsem unavená a často na mě útočí různé choroby, neumím představit. Pokud vás tyto tradiční a dnes i znovuobjevené plody zaujaly, jistě vás potěší další recept na zimní čaj, který chystám pro publikaci v následujících týdnech a v němž budou šípky hrát hlavní roli.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *