Vaříme z jahod

Je červen. A když vynecháme občasné dešťové přeháňky, začíná nám letní počasí. A to je ten pravý čas, kdy dozrávají první jahody. Určitě jste si museli všimnout mnoha samosběrů, které jsou všude okolo. Dnes si povíme o tom, čím jsou pro nás jahody prospěšné a také vám představíme dva jahodové recepty.

jahody2

Jahody – ovoce, které mají rádi dospělí i děti. Rostou po celé léto a dají se jíst na všechny možné způsoby. Samotné, se smetanou, s cukrem, jako marmeláda, ale i jako výborná zmrzlina či sorbet. Nebo je libo dřeň? Jak vidíte, variací je mnoho a to ještě nepřišla řeč na jahodový koláč. Jahody mají spoustu pozitivních účinků. A my si řekneme, které to jsou.

Jahody a zdraví

jahody5První z mnoha výhod je to, že jahody jsou plné antioxidantů. Ty se starají o naši imunitu. Dále je v nich obsažen vitamín C. Jahody jsou také skvělým a přírodním bělícím prostředkem na vaše zuby.

Jelikož jsou jahody tvořeny převážně vodou, nebudete po jejich konzumaci přibírat a také skvěle doplníte tekutiny. Další tělu potřebná látka, která je v jahodách obsažena – železo. A to se hodí těm, kteří trpí chudokrevností. Je v nich i draslík, který snižuje tlak a další vitaminy a minerály, které zvyšují imunitu. A nezapomeňte! Jahody jsou známé afrodiziakum. Poté ještě obsahují kyselinu listovou a beta-karoten, který je důležitý pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu, který chrání náš zrak. Jahody mají vysoký obsah kyseliny salicylové, která má protizánětlivý účinek. A nyní již k receptům samotným.

Jahodový zákusek se želatinou

Budeme potřebovat:

● Čerstvé jahody

● 2 sáčky dortového želé (nejlépe červené)

● Jahodovou marmeládu

● Mouku na vysypání pečící formy

● Olej na vymazání pečící formy (klidně i sádlo)

● 6 lžic cukru

● Půlku prášku do pečiva

● 5 lžic oleje

● 6 lžic hladké mouky

● 6 vajec

A takto budeme postupovat:

Žloutky s cukrem a olejem vyšleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Poté vmícháme sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme 8 minut horkovzduchem na 170 °C. Pokud horkovzduch nemáme, pečeme podle zkušeností se svou troubou. Stačí to tak, aby zůstala špejle po zastrčení a vytažení z těsta čistá.

Upečený a vychladlý korpus potřeme jahodovou marmeládou. Celou plochu korpusu zaskládáme hustě půlkami jahod, klidně i plátky. Podle návodu na obalu uvaříme želatinu a nalijeme ji od prostředka na jahody. A to po celém korpusu. Jahodový zákusek dáme do lednice alespoň na 30 minut ztuhnout. Při podávání ho lze dochutit šlehačkou nebo čokoládou.

jahody3

Jednoduchá jahodová zmrzlina

Budeme potřebovat:

● Čerstvé jahody – 300 gramů

● Bílý jogurt

● Smetanu

● Cukr dle chuti

A takto budeme postupovat:

Jahody zbavíme lístků a nečistot a omyjeme. Poté je nakrájíme na poloviny a hodíme do mísy. Zalijeme je jogurtem a smetanou podle naší vlastní chuti. To samé uděláme i s cukrem. Tuto směs poté rozmícháme buď mixérem dohladka nebo jen decentně, pokud stojíte o hrubší konzistenci. Tuto směs poté vložíme do mrazáku. Občas promícháme a nakonec podáváme s čokoládou, šlehačkou nebo čímkoliv jiným.

jahody4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *