Vítěz druhého nominačního kola Tea Masters Cup 2017

Tee-PreparationDruhé nominační kolo světového mistrovství soutěže Tea Masters Cup 2017 v kategorii Tea Preparation už zná svého mistra, který bude jedním ze zástupců české čajové kultury v této soutěži. Je jím Libor Andla, který připravoval nejprve černý gruzínský čaj od pana Ramíze, a poté zelený japonský čaj Kukicha Karigane. Pojďme si níže celé nominační kolo v krátkosti shrnout.

Příprava čaje je komplexní disciplína, jejímž cílem je poodhalení krásy práce s čajem. Na první pohled by se mohlo zdát, že zalití a louhování čaje není žádné složité mystérium. Když se však k tomu přidá nezbytná znalost suroviny, celý proces přípravy čaje dostává nový rozměr, kterým vzdáme úctu i čaji samotnému – práce je plynulá a pro hosta se z celé podívané stává požitek, jež je dále umocněn způsobným servisem. Výtečná chuť i aroma představeného čaje je pak více než třešničkou na dortu.

Každý účastník měl v této kategorii dáno 15 minut, aby předvedl dovednosti v prezentaci, přípravě a servírování čaje. Připravovaly se dva čaje:

  • Čaj ze sady vzorků, které předem vybral organizační výbor soutěže.
  • Čaj dle vlastní volby. Nápoj připravený podle receptury soutěžícího s použitím některého typu čaje, čistého nebo s příchutí. Při přípravě tohoto nápoje je soutěžícímu dovoleno používat kterékoliv dostupné ingredience, avšak hlavní složkou nápoje musí být čaj (Camellia sinensis).

TMC_prep2

Této kategorie se zúčastnili:

  • Jiří Neny Nenutil
  • Libor Andla
  • František Šutera
  • Jan Zlámaný
  • Jakub Jurečka
  • Karel Veverka
  • Michal Pham

A připravené čaje hodnotili tito komisaři:

  • Zdeněk Nepustil – hlavní komisař
  • Jonáš Vrchovský – zástupce společnosti ORIENTAL
  • Jaromír Čajomír Horák – spolumajitel společnosti SAMURAJ SHOT
  • Miroslav Černík
  • Jiří Šimsa – spolumajitel společnosti SPOLEK MILCŮ ČAJE a zakladatel sítě DOBRÁ ČAJOVNA

TMC_prep3

Vítězné čaje Libora Andly

S sebou si přivezl černý gruzínský čaj vypěstovaný a ručně zpracovaný malým producentem žijícím v horách, panem Ramízem. Z čajů, které byly k výběru na místě, si vybral a připravil čaj Kukicha Karigane, který je specifický nízkým obsahem kofeinu, což je dáno vysokým podílem řapíků.

Video zachycující přípravu čajů Libora Andla můžete vidět ZDE!

TMC_prep4a

Průběh soutěže

V krásných prostorách vili Lanny v pražském Bubenči nejprve zasedla pětičlenná komise. Pro tuto kategorii byly vybrány osobnosti, které jsou tématem čaje a gastronomie prostoupeny mnoho let. Atmosféra byla velmi komorní a přispívala čisté a koncentrované práci. K vidění bylo mnoho stylů příprav široké palety čajů, což dokazovalo, jak bohatý, pestrý a variabilní svět čaje může být. Soutěžící představovali jak ryze tradiční způsoby přípravy, tak se nebáli ani spíše freestylových performancí.

Celý průběh soutěže zpestřil krátký workshop kluků ze Smog baru, na kterém bylo možno ochutnat několik sirupových drinků. Dále Karel Veverka a Jaromír Čajomír Horák předvedli krátký Kung-fu cha čajový obřad. Zakončení soutěžního dne proběhlo na afterpárty u dýmky, čaje, kontušovky  a kapky piva v čajovně U Legionáře.

TMC_prep5

Pozvánka na další kvalifikační kolo Tea Masters Cup

Reprezentace se nám rozrůstá. Na Tea Masters Cup International 2017 již máme dva zástupce. Kdo bude další? O tom se rozhodne na festivale ,, Dny čaje a keramiky v Brně“ dne 11.6.2017 v kategorii Tea degustation.

TMC_prep6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *