Vítěz prvního nominačního kola Tea Masters Cup 2017

Tea-PairingPrvní nominační kolo světového mistrovství soutěže Tea Masters Cup 2017 v kategorii Tea Pairing už zná svého mistra, který bude jedním ze zástupců české čajové kultury v této soutěži. Je jím Karel Veverka, jehož lahodně připravený japonský čaj Gyokuro se perfektně snoubil s chutí lososa gravlax – pochoutkou skandinávské kuchyně připravené ze syrového lososa. Pojďme si níže celé nominační kolo v krátkosti shrnout.

Cílem této soutěže bylo sestavit a servírovat kombinaci ,,čaj & lehká pochutina“. Hlavní myšlenkou této kategorie pak bylo poukázat na velmi variabilní práci s čajem v kombinaci s jídlem. Čaj je totiž nápojem odpradávna využívaným k podpoře trávení, umocnění chuťových vjemů a zpříjemnění požitku z jídla. Každý soutěžící měl 15 minut na přípravu celé kompozice a dalších 7 minut na její servírování komisařům. Profily všech soutěžících si můžete prohlédnout na facebookových stránkách Czech Teatenders.

Byli jimi:

  • Jiří Neny Nenutil
  • Libor Andla
  • Kateřina Vymazalová
  • Jan Zlámaný
  • Martin Deko Šebesta
  • Karel Veverka
  • Helena Trantírková
  • Jakub Ryšavý
pairing6

Jiří Neny Nenutil

A připravenou kompozici hodnotili tito komisaři:

  • Zdeněk Nepustil – hlavní komisař
  • Jan Chovanec – šéfredaktor časopisu BEVERAGE & GASTRONOMY
  • Adam Vodička – spolumajitel baru SUPER PANDA CIRKUS
  • Vratislav Minár – ředitel SSC AV ČR
  • Oldřich Holiš – majitel pražírny a distributor Coffee VERONIA

Vítězná kombinace Karla Veverky

Připraven byl kvalitní a lahodný čaj Gyokuro, který pocházel z prvních sklizní v Japonsku a disponuje nádhernou a specifickou chutí umami, spolu s lososem gravlax. Čajové lístky byly louhovány v co nejkvalitnější vodě s malou tvrdostí o teplotě 40 °C – takto bylo dosaženo nálevu olejovité textury s velmi razantní vůní po mořských řasách, houbách a soli, který měl dlouhotrvající aftertaste.

Do pokrmu byly použity následující přísady – červená řepa, losos gravlax, zázvor a kopr. Příprava byla následující – červená řepa se zabalí do alobalu a nechá jemně opéct v troubě, čímž změkne a zároveň si zanechá šťávu. Nakrájí se na plátky, na které se položí proužky lososa, malý proužek zázvoru a snítka kopru. Chuťově pokrm velmi ladil s čajem a celá kombinace v sobě výborně propojila chuťový profil Japonska se Skandinávií.

pairing4

Pojďme si říct: „Vytvořme spolu něco, posuňme se někam …“

Průběh a postřehy z konání soutěže

Jednalo se o 1. ročník této nové kategorie, ve které je po jejím ukončení vidět obrovský potenciál. Čaj je zde prezentován ve velmi přijatelném a srozumitelném gastronomickém  kontextu, oproštěn od všemožných rituálů a kejklí. Úroveň byla vysoká co se celkového provedení týče. Znatelná však byla nezkušenost a nejistota soutěžících a z úst člena hodnotící komise, Adama Vodičky z baru Super panda cirkus, zaznělo výrazné doporučení: ,,Nepodhodnocujte se!“.

Skladba soutěžících byla barvitá. Od úplných nadšenců, přes jedince čajové gastronomie znalé, až po mladou krev v podání studentky oboru gastronomie na střední škole v Poličce.

pairing5

Celé kvalifikační kolo se neslo v přátelském duchu a bylo prostorem, který přinesl inspiraci všem zúčastněným. Velký potenciál má do budoucna mladá generace teatenderů, kteří získávají na juniorských soutěžích řadu dovedností, které jim následně ve spojení se znalostí čaje dávají téměř bezkonkurenční výhodu. Soutěžícím přicházejícím z čajové komunity často schází profesionalita a technická dovednost, kterou moderní gastronomie vyžaduje.

pairing3

Pozvánka na další kvalifikační kolo Tea Masters Cup

Kdo bude dalším finalistou TMC International 2017? O tom se rozhodne již tuto sobotu ve vile Lanna 13.5.2017 v kategorii Tea preparation.

pairing2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *