Výherce soutěže o sheng pchu-er

Spolu s koncem pchu-erového seriálu se do finále přiblížila i naše soutěž o koláč sheng pchu-eru – Wu Liang Shan Gushu 2012. Její náplní bylo představit Váš oblíbený pchu-er, napsat, jak jej připravujete a celý popis doplnit o fotografie. Dorazilo k nám několik zajímavých pchu-erových degustací, z nichž nás nejvíce zaujala ochutnávka sheng pchu-eru 2011 Mei Lan Zhu Ju Raw Puerh Cake 200g, Set of four cakes od Tomáše Kloudy, který se tímto stává vítězem naší soutěže. Níže si můžete přečíst jeho způsob přípravy provedený jak v testeru, tak v yixingové konvičce. Výherci gratulujeme!

2011meilanzhujurawpuerh1

2011 Mei Lan Zhu Ju Raw Puerh Cake 200g, Set of four cakes

2011 Mei Lan Zhu Ju Raw Puerh Cake 200g, Set of four cakes

Informace o pchu-eru

  • Popis prodejce

This set of four cakes with different design of wrapper (4 different stamps four popular traditional Chinese images of: Mei – Plum Flowers, Lan – Cymbidium orchids, Zhu – Bamboo, and Ju – Chrysanthemums) is made from the same 2011 spring harvest material from Lincang area. This tea is made by the same tea seller with raw brick „2009 Ba Hu Cun Qiao Mu Raw Puerh Brick“, even the taste of this cake is similar.

Maocha for this cake comes from high mountains in Lincang and 40-100 years old tea trees. Clean, yellow and aromatic tea liquor, balanced and thick with sweet aftertaste.

Harvest area: Blend of different mountains in Lincang area

Manufacturer: Wan Bang Tea Company

Product date: 05/2011

Weight: 200g per cake

  • Autorův komentář k pchu-eru

Koláč je lisován s citem, žádné zničující tlaky nebyly použity a podle toho je zachována kvalita listu. Oddělování listu od koláče lze snadno nožíkem na pchu-ery, po načnutí okraje i rukou, doporučuji ale koláč rozdělit na dvě části – tenčí 2 kola lze oddělit lépe rukou. Suchý list tmavší zelený (pozn. 2015 – koláč je celkově o něco tmavší oproti prvnímu testování) s hojným počtem ochmýřených tipsů, listy jsou díky jemnému lisování nepoškozené a tak můžeme při porcování najít velmi dlouhé pokroucené listy. Vůně je příjemná lehce tabáková s ovocnými podtóny a jemnou kořeněnou složkou.

2011meilanzhujurawpuerh3

Příprava pchu-eru v testeru

Taster o objemu 100 ml, 2 g listu, 3 minuty louhování, voda o teplotě 95 °C.

Nahřátý list: lehce tabáková vůně s ovocným základem po meruňkách a angreštu v pozadí. Lehce kořeněný podtón, velmi příjemná vůně.

Vůně nálevu: nasládlá ovocná vůně s bylinným pozadím, uhlazený celek, bez tabákovitosti či jiných hutnějších a hrubších prvků.

Barva nálevu: oranžová, minimum zlomků na dně misky.

Chuť: sladká, plná, lehounká tabákovitá složka, základ ovocný, dominuje meruňka s lehkým angreštem, jemně kořeněný podtón. Později se k těmto prvkům přidá jemně medová složka s lehkým bylinným podtónem s náznakem travin. Tento kus je stále ještě poměrně mladý (pozn. 2015 je podstatně usazenější, po travinách není ani stopy). Hebký a přitom plný základ, uhlazená podoba pueru, s oblibou jej připravuji pro návštěvy.

Dochuť: sladká, hladký průběh dochutě, bez tabákovitosti, bez hořkosti, čisté meruňkovo-bylinné tóny, náznaky angreštu. Dlouhá doba doznívání, jemné tóny vyžadují zcela čisté chuťové buňky pro vnímání, nic agresivního před přípravou není vhodné jíst. Závěr chutě je jemný, meruňkový, sladký, lehké bylinné neurčité prvky.

2011meilanzhujurawpuerh5

2011meilanzhujurawpuerh4

Vícenálevová příprava pchu-eru

Yixing konvička o objemu 250 ml, 12 g listu, předehřev nádobí.

0. nálev, 100 °C – oplachovací nálev.

1. nálev, 100 °C/35 s – oranžový jiskrný nálev, jemná tabákovitost se sladkou ovocnou základovou složkou, jemné meruňkové tóny s minimálním travnatým podtónem. Uhlazený celek, bez negativních prvků. Dozvuk středně dlouhý, až dlouhý, meruňkové tělo s citrusovými podtóny a lehkou travnatou složkou.

2-4. nálev 100 °C/20 s/25 s/40 s – slaďounký základ s jemnou tabákovou základovou hutnou složkou, plná chuť sušených meruněk, lehce balzamická vedlejší složka se zcela nepatrnou složkou po bylinkách/travinách. Závěr chutě je cukerným souborem meruněk s náznakem medu, pouze lehounká tabáková stopka. Podstatně výraznější a delší aftertaste, primárně sladké tělo, lehce nahořklý podtón spjatý s náznakem bylinných prvků. Závěr mi připomíná meruňky na smetaně, velmi vytříbená a výrazná dochuť, pouze lehounká dojíždějící tabákovitost.

5-7. nálev 100 °C/60 s/110 s/180 s – jediný rozdíl mezi 2-4 nálevem je v tom, že meruňková složka již není tak úchvatně plná a pozadí není krémově balzamické. Jinak co do celkového charakteru, nálev je plný, meruňkové základové složky, tabákovitost ustoupila, cukerný slabší celek, více do základu zasahuje i med a bylinno-květové prvky v pozadí. Dochuť stále dlouhá, minimální působení tabáku, hladký a trochu jednotvárný průběh, meruňka s květovo-bylinnými tóny, sladký základ.

9-10. nálev 100 °C/240 s, 300+ s – poslední nálevy neukrývají žádné pchu-erové bohatství, celek evokuje příjemný velmi kvalitní zelený čaj, meruňkovo-květové složky s náznakem tabáku a lehoučkou kořeněnou vedlejší složkou, celek zcela bez hořkosti, slaďounký kulatý nálev. U osmého nálevu je tělo ještě plné, i aftertaste, ač celek není komplexní, tak plností zaujme. Další nálevy jsou jen sladké travnato-bylinné a mají lehké dojezdy se středně dlouhou dobou doznívání a jednoduchým tělem. Příjemné lehké sladké nálevy, pouze prolévám list, dává konstantní chuťové prvky.

2011meilanzhujurawpuerh9

2011meilanzhujurawpuerh11

Mokrý list objemný, převažuje nepoškozený list. Hezký zeleno-hnědý list, místy se najde i čajové semínko, našel jsem zatím jedno. Krásný list.

Jelikož jsem měl těchto koláčů více, provedl jsem test skladování – 3 koláče jsem nechal v celku, jeden jsem naporcoval a měl uložen v kovové krabičce – tento naporcovaný je více tabákovitý a podstatně sladší s hutnějšími meruňkovými prvky. Základní gró zůstává podobné, ale chutě jsou mnohem výraznější, plnější. Velmi zajímavý poznatek, porcování na menší díly doporučuje mnoho prodejců, na základě tohoto výsledku provedu více testů – cca půl na půl s pchu-ery v mém soukromém archivu. Pro jistotu ale naporcuji kusy, které hodlám popíjet do dvou let, ty na delší archivaci ponechám v jednom kuse.

2011meilanzhujurawpuerh13

Jeden z nejlepších nákupů, co jsem kdy udělal, za skvělou cenu set čtyř dobrých koláčů. Chuťově bych čaj zařadil do průměru, ovšem gramáž v poměru s cenou – super. Mnoho mnoho hezký chvil mě pojí s tímto čajem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *